RockStation

MASTER-LAB COMICS: MOBY DICK – INDULJ, KERESZTES VITÉZ! (2023/13)

2024. január 12. - rattlehead18

406298191_319670774280193_1576337089450891800_n.jpg

A Moby Dick nevéhez fűződik az első hazai thrash metal lemez megjelentetése. A Master-Lab Comics triójának hála – ha nem tévedek – Schmiedl Tamásék 2023 vége felé egy másik téren is megszerezték a pole pozíciót. A soproni négyes ugyanis az első olyan hazai (thrash) metal banda, melyről képregény íródott.

A kiadó grafikusa, Mester Csaba ugyan korábban összehozott egy képregényt az egykori zenekaráról, a kazincbarcikai The Bedlam sztoriját taglaló füzet azonban nem került a szélesebb nyilvánosság elé. A RockStation hasábjain már több Master-Lab kiadványról is megemlékeztem, így az előzményekbe most nem mennék bele. Nagyjából egy év alatt tizenhárom füzet kiadását levezényelni azonban nem lehetett kis feladat…

A Mester Csaba grafikus, valamint a Tóth-Laboncz Attila és György Zoltán írók alkotta triumvirátus küldetése nem más, mint rajongóként képregényes formában leróni a tiszteletet a rockzene hazai és nemzetközi alakjai előtt. A témaválasztást illetően alkalmanként akadnak kitérőik, legyen szó a Csokonai Vitéz Mihályról, a Hadházi Lászlóról vagy a Kemény Henrikről szóló füzetekről, a fő profil azonban kétségtelenül a (hazai) rockzene.

Az aktuális történetre nézve a borítóképről most nem a zenekar neve, hanem a kiadvány alcíme ad megfelelő támpontot. A soproni csapattól kölcsönvett Indulj, keresztes vitéz! alcímmel megjelent füzet ugyanis nem egy zenekari sztori – attól nagyon messze áll. A Moby Dickkel való kapcsolat lényegében kimerül a négy főszereplő személyében. A sztori kezdeti, soproni helyszíne még stimmel, a történet azonban egy másik idősíkban fut. Az időpont a XIII. század eleje, azaz a keresztes háborúk időszaka, a Sopronból indított sztori pedig II. András udvarában játszódik.

mobydick2.jpg

A történetbe a spoiler-veszély miatt mélyebben nem mennék bele, a lényeg az, hogy most egy lineáris, lényegében egy szálon futó eseménysorról van szó. A történelmi alakok révén pedig ez az első alkalom, hogy Csaba rajzairól beugrottak Korcsmáros Pál ’60-as évekbeli, több kiadást is megélt képregényei. Ez pedig nálam egy újabb pozitívum. Csaba stílusa azonban annyira jellegzetes, hogy nem véletlenek a hozzá érkező nemzetközi felkérések, ahogy az sem, hogy a tavalyi nyár folyamán Tiszafüreden szabadtéri kiállítása is volt.

Ugyan nekem semmilyen grafikusi vénám nincs, de azt azért így is ki tudom szúrni, hogy a Master-Lab Comics grafikusa a magának engedélyezett minimalista, fekete-fehér színösszeállításból egyéni képi világgal dolgozik. A facebookon publikált fotók alapján a Hooligans-hez és a Dos Diavolos-hoz hasonlóan a Moby Dick tagsága is teljes vállszélességgel állt a képregényes projekt mögé.

A harminckét oldalas füzet pedig hozza is a megszokott, és egyben már el is várt Master-Lab minőséget. Nálam a hármas referencia anyaga egyelőre a Cliff Burton képregény marad, de a Moby Dick - Indulj, keresztes vitéz! is ott lohol mögötte az üldözőbolyban. Kapcsolat és rendelés: masterlabcomics@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr9618300443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum