RockStation

Jöhet egy teljesen felismerhetetlen Red Swamp dal?

Born To Bleed dalpremier

2024. január 18. - KoaX

420048796_18328523764108800_4241440368081380757_n.jpg

Új dallal és hangzással rukkolt elő a Red Swamp, a zenekari felszabadultság és összeszokottság sokszínű eredményt hozott. Az új dal Born To Bleed névre hallgat és egy igazi “mindent is” szerzemény, a kifejezés legeslegsúlyosabb értelmében. A Lamb of God-ot idéző pörgéstől kezdve a tonnás doom hangulatból átvezető prog rockos outro-ig vezet végig a szerzemény, ami elsőre meglepő lehet a hallgatóknak. A banda zenei fejlődését a kezdetektől végigtekintve viszont egy teljesen érthető állomás, ami irány a jövőbeli tételeknél is megfigyelhető lesz. 

Kovács Greg énekes így kommentálta a Red Swamp új, metálosabb törekvéseit:

Bár minket sztóner bandaként tartanak számon a legtöbben, ez közel sem ennyire egyszerű. Mindig is feszegettük a saját határainkat és kerestük a különböző stílusokkal a kapcsolatot, hogy mi az, ami belefér a zenénkbe. A jelenlegi felállás egy sokkal frissebb, eklektikusabb, dühösebb tendenciát mutat dalszerzés tekintetében, ami mindannyiunknak nagyon tetszik. Örülök, hogy távolabb kerültünk a műfaji korlátoktól és szabadon alkothatunk, főleg, ha ilyen dalok születnek közben. Ez egyben egy új korszaka is a Red Swampnak, alig várjuk, hogy halljuk és lássuk, hogy hogyan reagálnak rá a rajongók és hogy meddig száll a füstje az új anyagoknak.” 

A dal felvételei Farkas Zsomborral, a zenekar dobosával készültek, aki keverte és masterelte is az új szerzeményt. 

A Red Swamp január 20-án szombaton Budapesten a Szimpla Kertben INGYENES koncerten játssza el legjobb dalait a Szimpla Rocks keretein belül. Ne hagyjátok ki! 

Itt lehet csekkolni az új dalt a hozzá készült vizuállal (Gerő András Péter kezeiből), mely kidomborítja a dal üzenetét - a modernizáció és újkori kényelem árát, amivel kellemetlen szembesülni:

RS: Elcsépelt szar kérdés, hogy született ez a dal? Mindenki bele rakta amije van, vagy valaki hozott egy témát?

Laci: Lali (Szabó Sanyi - bőgő) lehozott két riffet a próbára amire elkezdtünk jamelni, ötletelni és a dal vázát össze is dobtuk. A szólót otthon dolgoztam ki, majd az utána lévő gyors rész is ezzel együtt jött. Az outro-t otthon a kanapén szültem meg amikor a szólót szerettem volna megírni ám az akusztikus gitár kicsit más irányba vitte az egészet. 

Greg: Az én szemszögemből ez úgy nézett ki, hogy épp nem értem rá próbálni, gondoltam a srácok megnézik a szettet aztán haza…  viszont próba végén küldték a felvételt, hogy ez született: kb. a dal közepén lévő kiállásig megvolt a szám struktúrája. A lehető legjobb értelemben vett meglepetés volt, mert nem számítottam ilyen trekkre, de nagyon tetszett az irány. Első hallgatás után már megfogalmazódott bennem az üzenet, szöveg és az énektéma, következő próbán rá is raktuk. Odahegesztettük a hatalmas kiállás riffet és az onnan fokozódó bontakozást a végén lévő lassulásig. A dal első verziója már tavaly nyáron felcsendült az egyik Dürer Kertes koncerten, de azóta még finomítgattuk itt-ott és ez lett belőle.

swamp.jpg

RS: És akkor már most beszélünk erről jobban egy kicsit. Ebben tényleg minden van!?

Laci: Minden, amit szerettünk volna.

Greg: Koncepció értelmében bennem annyi fogalmazódott meg korábban, hogy nézzük meg, hogy mi lesz, ha mindenki szabadjára van engedve és nem kell bármilyen vélt vagy valós sztóner vagy egyéb műfaji megkötéseknek megfelelni. Ez a fajta dalírás a legorganikusabb és legkielégítőbb is: ötleteket pattintunk le egymásról próbán és együtt döntjük el, hogy mi működik. Én imádom ezt a részét az alkotásnak, a legjobb fajta sikerélmény, amikor összhangba tud kerülni a zenekar és mindenki magáénak tudja érezni azt, amit négyen összehozunk.  

RS: Mennyi melótok van ebben a dalban?

Laci: A dal a végleges formáját úgy fél év alatt nyerte el.

Greg: Mindannyian sokat foglalkoztunk vele, szólóban és együtt is. Az írás után a rögzítéstől a masterig kb. másfél hónap alatt jutottunk el, Zsombi vette fel és keverte is az ügyet, nagyon király melót végzett, büszkék vagyunk rá 

RS: Most azért egy viszonylag új felállásban születtek/születnek a dalok. Ezt érezni is. Milyen érzés most az alkotás?

Laci: Én nagyon élvezem az alkotási folyamatot, inspiráljuk egymást.

Greg: Volt alkalmunk összeszokni az elmúlt időszakban a próbák és koncertek alatt és ezért jól működik együtt a bagázs. Nyugodt és felszabadult a légkör, van kémia, amire építhetünk. 

RS: Te is jobban kiteszel magadért a dalban, mert van benne dallam, LOG-os hörgés és egyéb megoldások is.

Greg: Mindig törekszem arra, hogy az adott dalrész hangulatához alkalmazkodva írjam meg az énekeket és itt most szerencsére vannak akkora váltások, hogy több fajta megközelítést is tudtam használni. A többiek is tele vannak ötlettel, a szóló alatti kórus Lali fejéből pattant ki például, ilyen sem volt még nagyon Red Swamp dalban. 

RS: Milyen extra dolgokat használtatok az énekhez, hogy ilyen kerek legyen?

Zsombor: Igazából semmilyen óriási megfejtés nem volt a felvételkor vagy az utómunkánál, csak több sávon több szólamban, sokfajta hangszínnel rögzítettük és támogattuk meg a főéneket. 

RS: Azért a dal hossza is meglepő, de történik is benne rendesen minden.

Greg: Szinte két dalról van szó, hisz a kiállásbeli riffel új, friss irány nyílik meg, de mégis egy hangulati vonalon éreztük a témákat ahhoz, hogy összeillesszük őket. Így a 6 és fél perc ellenére sem lesz unalmas vagy önismétlő a dolog. Az eleje olyan nekem, mintha ledobnának egy hegy tetejére és végigcsúsznál ezerrel az aljáig, a második fele pedig a következő hegyre való felmászást kísérné végig és amikor a tetejére érsz kinyílik az ég és felemészt a mindenség. 

RS: Felvételeket, mix-mastert, hogy, ki miért készítette? 

Zsombor: A felvételeket a gitárokon kívül én készítettem (Laci feljátszotta őket otthon, így egyszerre több dologgal is tudtunk haladni), a bass/gitárok vonalból lettek felvéve, a dobokat és éneket pedig a Pinewood stúdióban (ami most próbatermeként funkcionál) rögzítettem. A mix/master-ért is én voltam a felelős, referenciaként pedig ehhez a dalhoz egyöntetűen a Lamb of God Sacrament albumát választottuk, a mixet pedig modernebb köntösben, de ehhez mérten próbáltam elkészíteni. 

RS: Melyik téma tetszik neked a legjobban a dalban, vagy van egyáltalán egy, amit ki tudsz emelni?

Laci: A szóló utáni begyorsulós, whammy-s rész a kedvencem.

Greg: Jelenleg talán nekem is, ott eléggé szabadjára van engedve az egész és hatalmas katarzissal ér fel. 

RED SWAMP

Csóka Laci - gitár
Farkas Zsombor - dob
Kovács Greg - ének
Szabó Sándor - basszusgitár

Facebook: https://www.facebook.com/redswampband/
Instagram: https://www.instagram.com/redswampband/
Youtube: https://www.youtube.com/REDSWAMP
Spotify: https://open.spotify.com/artist/5NsBv1yH64dwRkP576WVWI
Web: https://redswampband.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2518301247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum