RockStation

Tentation - Prémices – kazetta ajánló (Messe Noire Productions, 2023)

2024. március 13. - rattlehead18

r-26856596-1682262401-5961.jpg

Az utóbb gyors kifutásúnak bizonyult Öt az egyben rovatunk keretében a maga idején pár gondolat erejéig mi is megemlékeztünk a francia heavy metalosok első lemezéről. Noha a Le Berceau Des Dieux underground mércével mérve sem vert különösebb hullámokat, bátran ajánlható bármely tisztességben megőszült, megritkult hajkoronájú, zeneileg a ’80-as évek legelején szocializálódott metalos sorstársnak.

Annak pedig, aki az anyanyelven előadott heavy metal barátja, netán az első Sortilége kislemez feltétlen híve, egyenesen kötelező. A nyilvánvaló hatások mellett/ellenére a gallok három éve egy jól hallgatható, kifejezetten dalcentrikus kiadvánnyal rukkoltak elő. A Prémices azonban nem a debüt folytatása, hanem a padlás tisztára söprése a majdani második nagylemez előtt.

A gyűjteményes szalag A oldala a zenekar nevét címeként is viselő 2015-ös EP-t, a B oldal pedig a szintén francia Iron Slaught trióval megosztott három évvel későbbi split szerzeményeit tartalmazza. Összesen mégis csak kilenc szerzeményről van szó, vagyis az eredeti hanghordozókon helyet kapott feldolgozások, a H-Bomb és a Ponce Pilate dalai itt nem jutottak szerephez.

20230508_145142021_ios-scaled.jpg

A kvartett esetében a korai Sortilége hatása és befolyása a napnál is világosabb. Patrice, a Tentation frontembere ugyan nincs akkora hang birtokában, mint a ma is aktív Christian Augustin, azonban a meglévő készleteivel ügyesen sáfárkodik. A másik viszonyítási alap a NWOBHM vonal – végülis annak idején maga a Sortilége is innen merített. Ha már a brit heavy metal, a Tentation ezen korai szerzeményeiből jómagam leginkább az első két Iron Maiden lemez hatását hallom visszaköszönni, de támpontként akár a Diamond Head, akár a korabeli Saxon neve is felhívható.

A gallok hajlamosak belefeledkezni a riffekbe, de ugye ez a körülmény is az irányzat velejárója. Amúgy minden alkotóelem és árnyalat itt van, ami 1981 körül jellemezte a műfajt, azaz epikusabb témák, bólogatós középtempók, és punkos lendületű dalok, epizódok egyaránt fellelhetők. A Tentationt Paul Di’Anno aktuális Maiden-tribute turnéjának előzenekaraként a néhány tucatnyi egybegyűlt minden bizonnyal elégedett sörlóbálással fogadná - ettől nagyobb dicséretet ezen a vonalon 2024-ben nehéz lenne bárkinek is bezsebelnie.

A német kiadóról pedig összességében elmondható, hogy ügyesen válogat a nagyobb nevű előadók kevésbé ismert megjelenései, a feltörekvő alakulatok aktuális anyagai és az önkéntesen a periférián mozgolódó formációk kiadványai között. A Messe Noire Productions neve a forma szempontjából is garancia a minőségre; az aranyszínű kazettatest és a zenekari logóval, illetve a kiadvány címével matricázott tok szintén a fanatizmusról árulkodnak. Információ és rendelés: info.messenoireproductions@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr3318352047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum