RockStation

Amivel magadnak tartozol

Új magyar nyelvű klippel jelentkezett a szegedi Dystopia

2024. június 27. - sunthatneversets

dystopia_2023.jpgTavaly szeptemberben jelentkezett magához képest rendhagyó magyar nyelvű számmal és klippel a szegedi Dystopia, most itt a folytatás, az Amivel magadnak tartozol. A friss dalról és a hozzá készült videóról Vári Gábor énekes-gitáros, és Bajusz Péter basszusgitáros mondták el a legfontosabb tudnivalókat.

A klip megszületéséről Péter így beszélt:

„Éppen az őszre tervezett megjelenéseken agyaltunk, amikor belénk nyilallt, hogy szívesen dobnánk addig is valamit a folyamatosan készülő számokból, lehetőleg még a nyári fellépéseink előtt. Agyaltunk szöveges videón, előkerültek régi koncertfelvételek, hogy esetleg azokból ollózzunk össze valamit, aztán ötletelés közben az esélytelenek nyugalmával dobtuk be a kérdést Márknak, hogy nem akar-e inkább jövő hétfőn kijönni hozzánk a stúdióba és egyszerűen csak felvenni minket, ahogy eljátsszuk a dalt?

Teljes megrökönyödésünkre igent mondott, így született ez a klip, ami nekem leginkább olyan, mintha egy kis családi videó lenne a zenekarról. Nincs túlgondolva, viszont imádjuk ezt a No Total Films-re jellemző gyönyörű filmszerű képi világot, és nagyon örülünk, hogy egy ilyenre is sort tudtunk keríteni.”

Az Amivel magadnak tartozol talán az egyik legrégebbi darab az „új”, magyar szövegű eresztésből, de a Nem látszik már-hoz képest kevésbé is üt el a zenekar korábbi stílusától, akár úgy is fogalmazhatunk, hogy kicsit klasszikus Dystopia-vonalat követi."

Vári Gábor, a zenekar frontembere így beszélt erről:

„Érződik azért vérfrissítés, nincs hiány komplexebb, technikásabb megoldásokban és a dalszerkesztés, a hangszerelés is kísérletezősebb. Az indító dobfigura utáni nyitó riff például tipikus Blanár Levi, gyakoroltuk is pár hónapig, mire benne maradt a kezünkben.

Maga a dal arról szól, amikor az embert teljesen felemészti, beszívja a saját problémaköre, és képtelen kizoomolni, más szemszögből megvizsgálni a saját helyzetét. Ha szenved tőle, akkor is folyamatosan újragenerálja azt. Sokan várnak valamiféle külső megváltásra, van aki lottózik, van aki elméleteket gyárt, hogy ki a hibás mindenért, van aki egyenesen a világvégét várja. Szerintem sokat segít, ha az ember rájön, hogy az univerzum senkinek nem tartozik semmivel, sajnos alanyi jogon nem jár jutalom a jóknak, ahogy a rosszakat sem éri mindig utol az isteni igazságszolgáltatás. Mindenki a saját sorsáért felel, és ebben érdemes inkább a lehetőséget meglátni, mint keseregni rajta.

Amikor elkezdtem a magyar szövegek gondolatával kacérkodni, emlékszem, hogy meg is fogalmaztam magamnak, hogy leginkább azok a szövegek tetszenek, amikor mintha egy későbbi bölcsebb »én« szólna a jelenkorihoz és próbálná fontos felismerések irányába terelni. Szóval szó sincs magas lóról, inkább afféle jegyzetek ezek a saját fejlődésemhez, ha lehet ilyenről beszélni.”

Aki kíváncsi élőben is az új számra, az mindenképpen nézzen el pénteken az Alpárfesztre, ahol többek között a Nova Prospect, a Don Gatto, Darkmess, The Void társaságában zúznak majd, július 13-án pedig a Mudfield előtt játszanak majd a TiszaStyle fesztiválon.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr3018436029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum