RockStation

RockNuggets Vol.192 / Eclipse - Megalomanium II (Frontiers, 2024)

Egyenes folytatás

2024. szeptember 23. - moravsky_vrabec

eclipse_megalo2.jpg

Ahogy a svéd dallamrockerek ígérték, egy évvel a Megalomanium nagylemez után máris itt a folytatás. Újabb 11 remek szerzemény a hard rock és a dallamos metal határán, ismét egy rettenetes borítóba csomagolva. 

Erik Mårtensson és zenésztársai továbbra is termékeny korszakukat élik, látszólag nem okoz gondot számukra egy lemezre való dalt összerántani. Vagy akár egy dupla lemeznyit, a Megalomanium ugyanis önironikus cím, és arra utal, hogy a srácok nagyot álmodtak, és még tavaly egy dupla nagylemezt készültek kiadni. Erről végül a kiadó lebeszélte őket, ezért jött ki végül két részletben. (A tavalyi első részről is megemlékeztünk, ERRE tessék!) Az üzleti megfontolásokon túl, a mai hallgatói szokásokhoz is jobban igazodik, hogy nem egy 22 dalos, másfél órás monstrummal álltak elő. 

A dallistá(ka)t jól állították össze, mindkét kiadványra jutott a rájuk jellemző rockhimnuszokból, ismét vannak lassúk, meg persze kevésbé ihletett pillanatok is. De fontos, hogy a Megalomanium II semmiképp sem a tavalyi eresztés maradéka. Igaz, ilyenkor ott rágja a fülünket a kisördög, hogy nem lett volna-e jobb egyetlen lemezre sűríteni a legjobb pillanatokat? Nos, igen is, meg nem is. Egyrészt valóban össze lehetne mazsolázni 45-50 percet a két lemezből, ami csak hibátlan dalokból állna. Másrészt azonban az Eclipse-nek van egy olyan világa, atmoszférája, hogy a "B-oldalas" dalokat is jó hallgatni. Én azt mondom, kár lett volna lehagyni őket. 

eclipse2024.jpg

Aki rámozdult a beharangozó kislemezekre (Apocalypse Blues, The Spark, Falling to My Knees), az már ismeri a legjobb pillanatokat, de a lemez nekik is rejt kellemes meglepetéseket. Ilyen például a Still My Hero, vagy a Divide & Conquer. Ha a hard rocknak a könnyed, rockhimnuszos válfaját kedveled, a Megalomanium II nem fog csalódást okozni. És ha a közelben járnak, el ne mulaszd megnézni őket élőben. Én is így tettem tavaly, a beszámolót ITT olvashatod. 

4kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7418496662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum