RockStation

Sziget fesztivál 2008 fellépők | 16. rész : Punish Yourself

2008. augusztus 01. - SAABI

 [ Sziget 2008, Hammerworld | augusztus 16.,  szombat,  18:00 (vagy 20:00) | Punish Yourself]


Tudom,  hogy sokat foglalkozom a franciákkal mostanában, de hát mit csináljak ha a Sziget szervezői ennyire kultiválják az idén a francia rockzenét? Mondjuk, a Punish Yourself csapata éppenséggel egy kicsit kilóg mindenféle rockzenei kategóriából. Persze, meg is hazudtolnák francia mivoltukat, ha nem tennének egy-két meglepő csavart a művészetükbe.

A PY által képviselt zenei világ leginkább a cyber/techno punk elnevezéssel jellemezhető, ami egyébként csak részben fedi a valóságot, de a világ már csak így van összerakva, hogy valahogy nevezni kell a dolgokat. A négyes által tálalt hangorgia gyakorlatilag a punk- illetve tágabb spektrumon értelmezve: a metal- és az elektronikus zene találkozását valósítja meg, méghozzá olyan közelségbe hozva azokat egymáshoz, amennyire csak lehetséges. Az elektronikus effektekkel bőven nyakon öntött keményzenei alapok azután valami egészen zavarba ejtő egyveleget hoznak létre: punkzenének túl gépi, gépzenének meg túl punkos, fémes a produkció, úgyhogy most hirtelen nem is tudom, hogy a zenerajongók melyik táborát célozták meg, hiszen zenéjük a punkerek és a raverek számára egyaránt befogadhatatlannak tűnik.

A csapat egyébként komoly szakmai múltra tekint vissza, hiszen eddig összesen hat sorlemezt csináltak, melyből az első 1998-ban (Feuer Tranz System), az utolsó pedig a tavalyi évben (Cult Movie) jelent meg. Úgy látszik találtak bőven befogadó közönséget maguknak, hiszen Európa nyugati felén nemcsak a hazai, francia klubok rendszeres vendégei, de szívesen hívják Őket Svájcba, Hollandiába és Németországba is. Rockfesztiválokon viszonylag ritka vendégek, így a mostani szigetes fellépés ebből a szempontból különleges alkalomnak számít. 

Szóval, ahogy a Sziget egy másik, illusztris, szintén francia honból származó fellépőinél, az ETHS-nél is láthattuk (Sziget fesztivál 2008 fellépők | 15. rész: ETHS), a francia zenekarok nem mennek a szomszédba kéregetni, ha szabad szellemű művészi kreativitásra vágynak. Épp ezért, a PY zenéjét csak többszörös értelemben is nyitott füleknek ajánlom, azoknak, akik tudják értékelni az ilyesmit. Mármint a  szabad szellemben fogant kreativitást és művészetet.
A Punish Yourself eséllyel indul azon zenekedvelők kegyeiért is, akiknek például a Die Krupps és a  legendás német csapat nyomában haladó industrial metal zenekarok munkássága közel áll a szívéhez - ha már valahova be akarom illeszteni őket, leginkább ebbe a vonalba illenek.

A színpadi showelemek tekintetében azonban mindenképpen különböznek, minden, a mai mainstream közelébe jutott bandától. Az intenzíven, már-már bántóan túlzásba vitt, a színpadi fények alatt túlvilági színekben pompázó, fluoreszkáló testfestés és egyéb látványelemek (pl. ipari flexszel előállított szikraeső, az együttes női tagja által prezentált exkluzív, fluoreszcent cici-show) nem mindennapi látványban részesítik a közönséget. Szóval, a négy színes zombi műsorának megtekintését csak saját felelősségre ajánlom. Néha biztos, ami biztos alapon, ketrec mögé zárják őket fellépéseiken (természetesen ez is a show része). A hivatalos szigetes hatórás korai kezdési időpont (Figyelem! Zenekari infók szerint a koncert este 8-kor kezdődik - szóval van itt némi ellentmondás -  ezért javasoljuk hogy mindenki a helyszínen kiadott hivatalos programfüzetből tájékozódjon majd. - a szerk) önmagában egy kicsit visszafogottabb, talán ketrec nélküli(?) produkciót sejtet, de pont ez az, amit a PY esetében sosem lehet tudni. Mármint, hogy mi fog történni a színpadon... Minden esetre, akinek kenyere az extremitás és kicsit büntetni szeretné magát ilyesmivel, az legyen ott a Punish Yourself koncertjén augusztus 16.-án szombaton a Hammerworld színpad előtt.

Ízelítőnek két koncertfelvétel:

Punish Yourself - Rock'n'Roll Machine

 

Punish Yourself - Primitive

 

 

Linkajánló:

Punish Yourself hivatalos website
Punish Yourself MySpace oldal

 [ Sziget 2008, Hammerworld | augusztus 16.,  szombat,  18:00 (vagy 20:00) | Punish Yourself]

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr54596704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum