RockStation

Top 10 Pop-rokkerék egynyári ragyogása

2010. november 20. - RaczUr

Ahhoz, hogy egyslágeres, ám de mindenki tudatába vastagon beleégő zenekar váljon egy csoportnyi emberből sok szerencse, pénz, jó producer és propaganda érzék kell, na meg egy olyan csöpögős, nyálas szám, amit bárki elénekelhet a zuhany alatt, főzés közben, vagy egy énekes tehetségkutató műsor válogatóján. Na meg egy időgép, hogy visszautazzanak a 90-es évekbe. Tíz olyan zenekar jön most, akik nyugodtszívvel feloszolhattak volna egy szám megírása után, és így cirka három, négy percnyi bazseválással írhatták volna be magukat a rock történelembe. Emlékroham a továbbra kattintva:

10- Liquido- Narcotic

Hinnye de lazák ezek a srácok, gondoltuk 98-ban ezt a számot hallgatva, és a klipjét látva. Aztán a Liquido annyira laza lett, hogy szépen, ahogy kell szét is esett, hátrahagyva nekünk a kezdő szinti szólamát, ami a mai napig rengeteg embernek okoz kellemetlen perceket azzal, hogy önkéntelenül is előhívódik elméjükben. Ne legyünk gonoszak, volt még egy, szinte totális másolata a Narcoticnak, a Play Some Rock személyében, de mégis ott lebeg a múlt szelleme afölött a szám fölött.


 

 

9- Wet Wet Wet- Love Is All Around

Nem mi szarnánk a spanyolviaszt, ha megállapítanánk, hogy a brit zenekart, ha nincs a Négy esküvő, egy temetés, és ez az akkor portalanított, fülberagadó nóta, a kutya sem ismerné. Így viszont egybe forrt a nevük a szám címmel, és ez még úgy is igaz, hogy a szintén angol nép filmnek szánt Igazából szerelemben az utolsó bőrt is lehúzták a Love Is All Aroundról.


 

 

8- Mester És Tanítványai- Altass El

Az országunkban nem annyira jellemző az egyslágeresség, de ezt inkább azzal lehet magyarázni, hogy sztárjaink többnyire nem tudják, mikor kell abbahagyni. Mester Tamás úgy tűnt tudja, aztán jóval a harmadik ikszének betöltése után rádöbbent, hogy meglovagolható talán még az a siker, amit kizárólag ennek a számnak köszönhetett. Klip, és korabeli fotó híján imígyen:


 

 

7- Chrash Test Dummies- Mmm Mmm Mmm Mmm

A Chrash Test Dummies, az Mmm Mmmm Mmm Mmmmel egyszerre pályázhatna a leghülyébb zenekarnév, és szám cím nem túl hízelgő titulusára, de a pop biznisz már csak ilyen. Hiába a szörnyű keresztelések, ez a szám, annak, aki már egyszer is hallotta, örökre beleég a tudatalattijába. Ez mondjuk annak is köszönhető, hogy az énekes kiköpött Mike Myers, aki ekkoriban a rokkerek pápája volt a Wayne Világával.


 

 

6- Goo Goo Dolls- Iris

Pofátlanul szép szám, amit már-már szégyenérzettel hallgat az ember fia, hogy milyen kevés érzelemmel is van megáldva. Mindenesetre a Goo Goo Dolls ezzel a remekművel lenyűgözte a fél világot, és ezek után már bármit csinálhattak volna, a zenit, amelyet elértek az Irisszel megközelíthetetlenné vált volna, és vált is.


 

 

5- Spin Doctors- Two Princess A Spin Doctors

annyiban eltér a listán szereplőktől, hogy ők nem egy mélabús lírai számmal robbantak a köztudatba, majd hullottak ki ugyan olyan gyorsassággal, hanem egy ilyen funkys, bulis, vidám dallal.


 

 

4-Cranberries- Zombie

Minden magára valamit is adó, rebellis, alteros tinédzser hölgyemény tudja ennek a számnak (legalább is a refrénnek) a szövegét, de nem ismeretlen a magyar rádióhallgatók számára sem. Mi ez ha nem egy hamisítatlan sláger? Ráadásul a Cranberries ennyinél le is állt, a hallgatók számára legalább is, mindenképp.


 

3- Extreme- More Than Words

Nincs is annál kínosabb egy rock zenekar számára, minthogy beleessen a „kemény külső, érzékeny belsőt takar” hibába, és onnan ne is tudjon kijönni. A More Than Wordsöt úgy megírta az Extreme, hogy fel sem merül bennünk az, hogy volt más számuk, vagy hogy tudják használni a torzító pedált.


 

 

2- Soul Asylum- Runaway Train

Mivé lett volna ez a szám, ha nincs a Csellengők? Azért úgy is sláger lett volna, ez biztos, így viszont egy egész ország szemébe könnycsepp szökik, ha meghallja ezt, és máris az eltűnt kiskrapekokra gondol. Bánat, sanyarúság, könnycseppek.


 

 

1- 4 Non Blondes – What’s Up

Töredelmesen bevallom, Linda Perrybe ifjúkoromban szerelmes voltam (mai napig érthetetlen, és feldolgozhatatlan esemény ez…), persze akkor még nem tudtam, hogy leszbikus. Manapság meg már egyáltalán nem tudok róla semmit, talán azt leszámítva, hogy az énekes tehetségkutatókon mai napig szívesen elevenítik fel ezt a végletekig érzelem dús, ám de primitív dalocskát. Na jó, tisztelegjünk a dicső kilencvenes évek előtt azzal, hogy elénekeljük együtt, háromra:


 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr852459606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

globglob 2010.11.21. 17:02:42

Egyik alakulatnak sem vagyok nagy rajongója, viszont ha a Cranberries nevét hallom, akkor a Zombie-n kívül beugranak ilyen számcímek is, hogy Linger, Ode to my family, Can't be with you, Animal insinct.
Ellenben Mester Tamás ezen egy számáról sem hallottam soha, volt viszont egy UP! nevű zenekar a 90-es évek végén a Nap című számmal. Na ők amilyen gyorsan fel- olyan gyorsan el is tűntek.
www.youtube.com/watch?v=rPddzc5neZg
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum