RockStation

Top 10 legjobb 80-as évekbeli gitár riff - szerintünk

2010. november 28. - sunthatneversets

A múlt héten sok vitát váltott ki az a 10-es lista, melyet a gibson.com állított össze és mi csak leközöltünk, némi plusz információval megspékelve. Mondjuk volt aki méltatlankodott és jó tanácsokkal is ellátott minket, meghogy inkább mit csináljuk, de ezt ne.

Úgy döntöttünk most mi állítunk össze egy TOP 10-t. Méltatlankodni most is lehet, hiszen egy 50-es lista sem lenne elég ahhoz, hogy mindenki megelégedettséggel konstatálja: egy személyes kedvence sem maradt le róla.

Tehát most itt a második adag.

10. Accept - Balls To The Wall

Az NSZK smirglihangú törpéje, Udo Dirkschneider által fémjelzett Accept a germán power zászlóshajója volt a 80-as években. Mondjuk a csapat zenei esze Wolf Hoffman volt, valószínűleg ezt a riffet is neki köszönhetjük.

 

9. The Cult - Love Removal Machine

Egy ilyen lista nem lenne teljes a The Cult nélkül. Legalább öt dalt (Rain, Wild Flower, 'Lil Devil, Fire Woman) ide lehetne tenni, mégis a Love Removal Machine az ami igazán lázadó hippi rock.

 

8. Guns N' Roses - Paradise City

A Roses az örökérvényű rockzene egyik emblemetikus zenekara, mellesleg a The Cult vitte őket először turnéra. A Paradise City pedig az Appetite For Destruction legnagyobb rockhimnusza.

 

7. Slayer - Raining Blood

Tömör gyönyör és aggrrrrrrrrressszív gyalu. Víreső.

 

6. Bon Jovi - Livin' On A Prayer

Slayer után meredek, éles váltás. Hogy vállalható-e ma a Bon Jovi, azzal kapcsolatban vannak kétségeim, de ez a dal jó. A kezdő szájgitárról pedig mindenkinek beugrik ez a nóta.

 

5. Deep Purple - Bad Attitude

Valószínűleg a rocktörténelem legnagyobb riffjét a Deep Purple hozta össze a Smoke On The Water-ben. A 80-as években annyira nem aktív zenekar azért a Bad Attitude-ben is összehozott valami emlékezeteset.

 

4. Iron Maiden - The Trooper

Vasszűz nélkül egy ilyen lista sem ér semmit. Ide is több dal kívánkozhatna, de a The Trooper-ben minden benne van, amit az Iron Maiden brand képvisel.

 

3. Queen - One Vision

Itt is baromi nehéz a helyzet, mert nem biztos, hogy ez a dal jellemzi legjobban a Queen-t, de a One Vision az egyik legkarcosabb szerzeményük. 

 

2. AC/DC - Hell's Bells

Már a múltkor is említettük, hogy a Back In Black talán minden idők legrifforientáltabb albuma. Erről az egyik ász a harangzúgásos Hell's Bells.

 

1. Metallica - For Whom The Bell Tolls

Ilyen listából a Metallica-t kifelejteni emberiség-ellenes bűntett volna. Az már persze vita tárgyát képezheti, hogy melyik Metallica klasszikus kerül erre a helyre. A választás a For Whom The Bell Tolls-ra esett, mert legalább három akkora riff van benne, amire csak a legnagyobbak képesek.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr792474317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meth, Not even once 2010.11.28. 16:42:31

Na igen ez már sokkal jobb lista :) Szinte teljesen egyetértek veletek. A többi évtizedből is csinálhatnátok ilyet :)

zarquon 2011.02.14. 23:07:08

Motörhead? Ace of spades? Irgumburgum!

Asidotus 2011.04.17. 00:37:51

A 80-as évek a riff aranykorszaka volt.
Szerintem csak olyan listát lehetne összerakni, ahol a TOP1 kb. 50-ből állna.

Gazz 2011.04.17. 09:18:29

Kirk rengetegszer mellényúl a Metallica klipnek az elején.

beszerző · http://beszerez.hu 2011.04.18. 19:11:44

Ez már más!:-)
A Ride the lightning amúgy elejétől a végéig sűrű orgazmus, a For whom az egyik legnagyobb ász, de a Creeping death sztem felülmúlja, az vmi embertelen dörgedelem riff, még "szájgitáron" is:-))
Hetfield ugye a másik nagy egyszemélyes riffgyár (az egyik Tony Iommi, csak ugye neki nem kell ráénekelni a saját témáira...ilyen szempontból beüt a Hangar 18 még, meg a Tornado is..)
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum