RockStation

Stagediving és dallamos pátosz - Every Time I Die és Avantasia [VIDEJÓ!]

2010. március 21. - sunthatneversets

Az Every Time I Die tavaly megjelent lemezéről majdnem született egy írás, de aztán mégsem. A metalcore-t délies elemekkel vegyítő csapat már a második videót készítette el  a lemezhez, ezúttal az After One Quarter Of A Revolution című dalra. Nos a klip maga egy jól kivitelezett monstre stagediving.  


A Tobias Sammet által működtetett Avantasia projekt áprilisban hirtelen két lemezzel is terrorizálja a hallójáratokat. A vendégművészekkel dolgozó Tobias a Dying For An Angel című dal feléneklésére a napokban lemezzel jelentkező Scorpions énekesét Klaus Meine-ét kérte fel. A végeredmény alább látható.

 

Tovább

Anathema – Májusban végre lemez

Hosszas várakozás és kiadókeresés után május 31-én a Kscope Records gondozásában jelenik meg az angol Anathema nyolcadik stúdióalbuma, mely a We're Here Because We're Here címet kapta. Az anyag producere maga a banda volt, míg a  keverést Steven Wilson végezte a Porcupine Tree-ből. Danny Cavanagh a csapat messze legjobb albumaként értékelte a májusban érkező kiadványt.

Az albumra a következő dalok kerültek:
01. Thin Air
02. Summernight Horizon
03. Dreaming Light
04. Everything
05. Angels Walk Among Us
06. Presence
07. A Simple Mistake
08. Get Off, Get Out
09. Universal
10. Hindsight     

Grindrise Fest 2 [KONCERTAJÁNLÓ]

Ugyan a galád, téli fagy még mindig terrorizálja védtelen végtagjainkat, a tavasz első jelei lassacskán végképp letagadhatatlanná válnak. Ilyenkor annak rendje és módja szerint mindenkiben működésbe lépnek a pozitív energiákat felszabadító belső kemikáliák. E felgyülemlő jelentős többlet effektív levezetéséhez ajánlunk most egy remek lehetőséget a március 26-án megrendezendő Grindrise Fest második fordulójának keretében. Ezúttal is egy monstre rendezvényben gondolkodtunk, szám szerint hét zenekarral, amelyek kivétel nélkül napjaink modernebb metal vonulatait képviselik. A sort a nemrégiben új EP-vel jelentkező budapesti Orient Fall (metalcore/thrash) nyitja, melyet a gyulai Over Promises (death/metal/core) követ szintén friss kislemezzel. Utánuk a Gyöngyösről érkező, a napokban első, őszre várható nagylemezének munkálatait megkezdő Zyon (metalcore) lép a deszkákra. A kíméletlen tempót a Szentes/Csongrád régiót képviselő Behind Your Fears (death metal) diktálja tovább, hogy ízelítőt nyújtson közelmúltban elkészült korongjukból. Ezt követően lépünk a dupla lemezbemutató szekcióba, hiszen a gyomaendrődi Nasmith (metalcore) ezen az estén tartja napokban megjelent, Viharos Csend című debütáló anyagának hivatalos fővárosi prezentációját, melyet ugyanilyen elgondolásban követ a budapesti The Sharon Tate (death metal/hardcore), akik szintén bemutatkozó albumukat tárják elénk. A méltó zárást és egyben főattrakciót pedig a hazájában igen nagy népszerűségnek örvendő metalcore reménység, az osztrák Pandora’s Dawn biztosítja, akik olyan neves bandákkal álltak már közös deszkákon, mint a The Black Dahlia Murder, az Architects, az All Shall Perish vagy a The Ocean. Az est folyamán több zenekarnál is lehet számítani akciós CD-kre, pólókra és egyéb meglepetésekre. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a népes felhozatal okán a kezdés hajszálpontos lesz (19:50), tehát aki nem akar lemaradni egyetlen csapatról sem, induljon el otthonról időben! Ha egy igazán fergeteges hangulatú, jutányos árú, felszabadult bulira vágytok, szeretettel várunk titeket a Dürer Kert kistermében! Reméljük, ez az este is legalább olyan zseniálisra sikerül majd, mint a mini-fesztivál tavalyi, első fejezete! 

GRINDRISE FEST 2
2010.03.26. (péntek)
Dürer Kert (kisterem)
Belépő: 900 Huf
23:50 - PANDORA’S DAWN (A)
23:05 - The Sharon Tate (lemezbemutató)
22:20 - Nasmith (lemezbemutató)
21:35 - Behind Your Fears
21:00 - Zyon
20:25 - Over Promises
19:50 - Orient Fall

Sonic Syndicate – Májusban lemez

A svéd és britl tagokat tömörítő Sonic Syndicate új albuma We Rule The Night címmel május 28-án jelenik meg a Nuclear Blast gondozásában. A Svédországban felvett, de Kaliforniában kevert lemez producere az a Toby Wright volt a korábban olyan csapatokkal dolgozott már, mint a Korn, a Slayer, a Kiss, vagy Ozzy Osbourne.

A lemezre a következő dalok kerültek:
01. Beauty And The Freak
02. Revolution, Baby
03. Turn It Up
04. My Own Life
05. Burn This City
06. Black And Blue
07. Miles Apart
08. Plans Are For People
09. Leave Me Alone
10. Break Of Day
11. We Rule The Night   

The Prodigy és mások a VOLT-on

A két évvel ezelőtti emlékezetes és teltházas fellépésük óta rajongók ezrei követelik vissza a Lővérekbe minden idők legütősebb def-etechno rombolásait előállító The Prodigy csapatát. A hangyás britek 2008 óta turnéznak, az idei nyáron is övék a főszerep a világ legfontosabb fesztiváljain, így nem kis teljesítmény, hogy július 2-án újra a VOLT Fesztiválon robbanak majd az olyan katartikus erejű Prodigy-opuszok, mint a Firestater, a Voodo People, a Baby's Got A Temper vagy az Invaders Must Die!
A Soprontól csak egy karnyújtásnyira lévő Bécs városából érkezik a Kruder & Dorfmeister páros. A bécsi lounge zene császárai ünnepi alkalomból álltak újra össze, és mindössze néhány, általuk igazán izgalmasnak ítélt fesztiválon vállalnak fellépést 2010 nyarán. A “The 16 F***king Years Anniversary Session“ címet viselő show egyszeri és megismételhetetlen, melyet MC Earl Zinger és Ras MC T-Weed szédületes színpadi MC-párbaja, valamint Fritz Fitzke vizuálművész koncertet kísérő médiainstallációja tesz majd még emlékezetesebbé.

A drum and bass rajongói idén naponta többször is elismerően bólogathatnak kedvenc ütemeikre. A korábban bejelentett Andy C és MC GQ mellett Sopronba látogat a világ egyik leghíresebb jungle dj-je és producere, Shy FX Stamina MC oldalán, valamint a műfaj sötét erőiből táplálkozó, techstep-, és neurofunk-dj, Ed Rush is.

Az eddigi VOLT Fesztiválokon kialakult nívós világzenei tradicót idén nyáron az ukrán Haydamaky zenekar viszi tovább. Aki pedig minden érzékszervet megmozgató, punk-raggae-jazz-metál-arab zenei stíluskavalkádra vágyik, a Mano Negra-iskola jeles növendékeitől megkapja a magáét: jön az N&SK Franciaországból.
 

Négynegyedes boogie : Airbourne – No Guts. No Glory

Airbourne - No Guts, No Glory coverHa az Airbourne név elhangzik valószínűleg az őket ismerők mindjárt két táborra szakadnak. Az egyik tábor hűséges AC/DC rajongóként pofátlan plágiumot emleget, míg a másik váltig esküszik, hiába ugyanaz a zene, az Airbourne maga a lendület, egy adrenalinbomba, mely a fiatal AC/DC-ben kétségtelenül megvolt, ma viszont már aligha.

A lehengerlő koncert-teljesítmény mellett (Airbourne, Dürer kert beszámoló) azt is mindjárt le kell szögeznünk, hogy a pofátlanul fiatal ausztrál csapat már az első, Runnin' Wild című lemezéből eladott 250.000 példányt, márpedig ez derekas teljesítmény plágium ide vagy oda. Másrészt olyan hitelesen tolják a négynegyedes boogie-t, hogy sokszor én is hajlamos vagyok megfeledkezni arról, hogy ezt már előttük feltalálta valaki.

Tovább

Rockmaraton 2010 – Friss infók

Újabb élvonalbeli és underground magyar bandák neveit hoztuk nyilvánosságra a 2010-es Rockmaraton Fesztivál fellépőiből. Olyan közkedvelt nevek gazdagítják a programot, mint a Dalriada (akik a magyar nyelvű ének ellenére a hazai sikerek után már külföld felé is kacsingatnak), vagy az Alvin és a Mókusok és a Watch My Dying, akik ma már úgyszintén kihagyhatatlanok egy jelentősebb rockzenei fesztivál műsorából. De az Idoru, Insane, Cadaveres, Mangod INC. is igazi finom és kedvelt csemegék. És persze idén is törekszünk a különleges produkciókra, így első nagylemezüket a német Crazy Love Records kiadásában pont a napokban megjelentető Ati Edge and the Shadowbirds is a fesztivál vendége lesz szuper Rockabilly/Psychobilly ötvözetével. A Black Metal kedvelői számára pedig itt lesz például a Csejtey projekt. A Depresszió zenekar gitárosának, Hartman Ádámnak, a másik bandája, az Adam's Family is ellátogat hozzánk. Az Iron Maiden tribute Up The Irons közvetlen az ex-Iron Maiden vokalista Blaze Bayley előtt izzítja majd a hangulatot, és ha összejön, akkor még közös produkcióra is sor kerül! Jövő héten indul a programbontás is, és folyamatosan kerül napvilágra a részletes koncertmenü. A még hiányzó nevek, a nulladik nap, illetve a vasárnapi ráadás és egyben születésnap fellépőit is rövidesen megismerheti mindenki. A szuper olcsó belépő ellenére még tartogatunk 5 külföldi nevet is a "tarsolyban", ezért is érdemes figyelni a weblapot. A rengeteg beérkezett pólópályázatból a szervezők által kiválasztott 5 mintára is várjuk mindenki szavazatát május 30-ig! És a bandaszavazás is tart még április 5-ig. Továbbá a Local Heroes tehetségkutató színpadra, valamint Tribute zenekarok részéről még mindig várjuk a jelentkezést! Rendezvényünknek Facebook klubja is létesült, tessék jelölni!
Újabb magyar zenekarok a programban:
Dalriada, Watch My Dying, Alvin és a Mókusok, The Idoru, Cadaveres, Insane, Pigs Might Fly, Mangod Inc., Ati Edge and the Shadowbirds, Ocho Macho, Adam's Family, Slytract, Csejtey, Up The Irons, Hero.com.

Karma To Burn – Májusban lemez

Május 11-én a Napalm Records gondozásában lát napvilágot az instrumentál stoner Karma To Burn negyedik nagylemeze, amely az Appalachian Incantation címet kapta. A csapat arról híres, hogy dalainak címet nem ad csak számot - az új lemezen a 41 és 48 között -, de most egy Waiting for the Western World címet kapott dal is szerepel a lemezen, sőt ebben Year Long Disaster frontembere Daniel Davis még énekel is. Az album producere a zseniális Kyuss egykor basszere Scott Reeder volt.

Grand Magus – Borító és dallista

Hammer Of The North címmel a nyáron a Roadrunner gondozásában érkezik a "JB" Christofferson  vezette svéd Grand Magus ötödik stúdióalbuma. A kissé csúnyácska borító mellett mára nyilvánosak lett a lemezre kerülő dalok is:

01. I The Jury
02. Hammer Of The North
03. Black Sails
04. Mountains Be My Throne
05. Northern Star
06. The Lord Of Lies
07. At Midnight They'll Get Wise
08. Bond Of Blood
09. Savage Tales
10. Ravens Guide Our Way 

Lángok színháza : Rammstein, Combichrist – Budapest, Budapest SportAréna 2010.03.16. [KONCERTBESZÁMOLÓ]

Nagyon valószínűnek tartom, hogy aki egy Rammstein koncertet választ, amolyan kikapcsolódásként, az amellett, hogy a kedvenc dalait is hallani akarja, nagyon várja, hogy milyen színpadképpel és show elemekkel érkezik a banda. A koncert előtt egyértelműen megvilágosodott, hogy a legtöbben – átvitt értelemben persze – a Budapest Sportaréna felgyújtását várják a német brigádtól. Kívánságuk teljesült!

Tovább

Bullet For My Valentine & Coheed And Cambria [VIDEJÓ EXTRA]

A walesi Bullet For My Valentine új lemeze április végén kerül a boltokba Fever címmel. A The Last Fight című dalhoz már videó is készült. A karate jelenetekkel megtámogatott  image videó semmi különlegeset nem vonultat fel. A dal is a megszokottakat hozza.  

A progresszív sci-fi metáljáról elhíresült Coheed And Cambria új lemeze is áprilisban lát napvilágot Year Of The Black Rainbow címmel. A csapat a lemez The Broken című dalához forgatta első videóját, ami egy kimondottan látványos, a jövő háborúját bemutató   rövidfilm lett a piramisok űrhajóvá alakulásával. 

Tovább

Légy profi Pantera feldolgozással!

Ahhoz, hogy profi zenész legyen az ember, nem lehet elég korán kezdeni a stúdiózást sem. Legalábbis így gondolja Aaron O'Keefe, aki egy zenei oktató-iskolát  üzemeltet Ohio-ban. Szerinte fontos, hogy a diákok minél előbb megtanulják, mit várnak el tőlük a stúdióban. Mivel a tanár úr nagy metál fanatikus, ezért pár diáknak az a megtisztelő feladat jutott, hogy felnyomja a Pantera klasszikus Cowboys From Hell-jét egy lexingtoni stúdióban. Íme az eredmény:

 

 

Zenészek a Heim Pál Gyermekkórházért [KONCERTAJÁNLÓ]

Február 28-án éjjel az amúgy is nehéz anyagi helyzetben lévő Heim Pál Gyermekkórház műszaki-technikai épületében betörés történt, melynek során az osztályon lévő műszaki-technikai és informatikai eszközöket loptak el. A jelentős anyagi káron felül az épületben is több millió forint nagyságrendű kár keletkezett.
Szilver Tibor úgy érezte, minden áron tenni akar valamit. Latba vette lehetőségeit, ismeretségi körét, barátjával Bertszán Andrással meg sem állt a megvalósításig.
Mivel Tibor jó ideje a Petőfi Csarnokban dolgozik, a lehetőségei adottak voltak. Így jött létre a Zenészek a Heim Pál kórházért program, ahol március 19-én, este 18 órától kifulladásig zenészek szórakoztatják az adakozni és bulizni vágyó közönséget.
A 800 forintos belépő mellett egy urnát helyeznek el, ahova tetszés szerinti összeget lehet bedobni a kórház javára.
 

„Nem akartuk, hogy az esetleges magas jegyár visszatartsa azokat, akik tenni szeretnének az ügyért.  – mondta Szilver Tibor. Természetesen örömmel vesszük, ha az urna is megtelik. Igyekeztünk e rövid idő alatt színes programot összeállítani, a rock és metal műfajának színes palettáját sikerült felvonultatnunk. Ezúton köszönöm a zenészek, zenekarok, a Petőfi Csarnok vezetőségének és mindenkinek a segítséget, akik azonnal igent mondtak a kérésünkre. Természetesen a teljes bevételt a kórház kapja, akik nagyon örültek a lehetőségnek. Mindenkit szeretettel várunk, akit szintén megbotránkoztatott ez az aljas történet.”

 

Torzított garázsrock : Black Rebel Motorcycle Club – Beat The Devil's Tattoo

Black Rebel Motorcycle Club - Beat The Devil's Tattoo coverLehet azon vitatkozni, hogy az 1998-ban hivatalosan is megalakult san franciscoi Black Rebel Motorcycle Club-nak a RockStation hasábjain van-e a helye, de azt gondolom, hogy ha egy U2-nak hely jutott itt, akkor a Peter Hayes – ének, gitár, Robert Levon Been – ének, basszusgitár és a két éve csatlakozott Leah Shapiro – dob összeállítású csapatnak pláne helyet kell szorítanunk, hiszen itt azért az elektromos gitáré a főszerep.   
 

A magát Marlon Brando The Wild One (A vad) című mozijának motoros szakosztályáról elnevező csapat igazából akkor bukkant fel a színen, amikor újra divatba jöttek garázsrockot és néhol a pszihedeliát és a bluest előtérbe állító zenék, de sokat segített rajtuk az ezredforduló után virágzását élő indie is. Zenéjükre olyan csapatok gyakoroltak nagy hatást, mint a The Jesus & Mary Chain, a My Bloody Valentine vagy a The Velvet Underground, de jobban belemélyedve az általuk játszott zenébe The Doors-ot és Led Zeppelint is hallgathattak bőven.
 

Sok szakíró szerint az igazi csúcsra mégsem sikerült felérniük ilyen-olyan okokból kifolyólag. Próbálkoztak folklórral, instrumentális Ep-vel, most pedig totál hátra arcot  vettek ezzel a hatodik lemezzel, amolyan vissza a gyökerekhez szlogennel.

Black Rebel Motorcycle Club - band photoA kezdés rendben is volna, hiszen a címadó elszállós pulzálása után a Conscience Killer igazi sláger lehet. A hármas Bad Blood, amolyan Beatles-Coldplay keverék, ami a párhuzamok ellenére is rendben van. A torzított gitárzajokkal operáló, vontatott War Machine viszont hamar elveszi az ember kedvét, míg az akusztikus Sweet Feeling érzelmes danolászása sem több az átlagosnál. Az életkedvet az hatos Evol hozza újra vissza, melybe nem kevés pátoszos hang került, a dögös bugi viszont az ezt követő Mama Taught Me Better című dalban köszönt újra be, a gerjedő gitárral együtt. A River Styx-ben a belassult vadnyugat tér vissza, míg a The Toll megint érzelmes akusztikus semmi, melyet csak egy kis szájharmonika dob fel a végén. Az Aya című vánszorgó dalt viszont semmi sem menti meg, halálos cipőbámulás az elejétől a végéig. A pulzáló Shadow's Keeper jól jön ezután a fülnek, ilyen nótákból kellett volna több erre a lemezre. A zongorás Long Way Down nagyon Beatles, de nem rossz, de a záró Half-State több, mint tíz percét én megspóroltam volna, ugyanis nincs ennyi a dalban, noha tartalmaz ügyes megoldásokat.
 


Black Rebel Motorcycle Club - Conscience Killer


Ha az átlagos dalok nem volnának ugyanakkora számban, mint a zseniális dolgok, akkor igazán nagyot üthetne a Beat The Devil's Tattoo, így viszont csak meglegyinti a hallgatót.  Ettől persze a „motorosok” rajongónak száma mit sem fog csökkenni, legfeljebb koncerten majd a dögös dalokat tolja nekik a san franciscoi trió. 

süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum