RockStation

A rombolás szimfóniája: Megadeth – Countdown To Extinction

2011. január 20. - sunthatneversets

1992 januárjában, a Megadeth a burbanki Enterprise Studios-ban elkezdte új lemezének felvételeit Max Normann producer segítségével, közreműködésével. A cél egyértelmű volt: a zenekar értékeit megtartva rövidebb, némileg rádió-barát dalok komponálása. A zenekar négy hónapot töltött a stúdióban és elkészült a Megadeth máig legsikeresebb lemeze a Countdown To Extinction.

Az album azonnal siker lett, 2. helyen debütált a Billboard Top 200-s listáján, dupla platina státuszt ért el, a mai napig több, mint két millió példány talált gazdára belőle. Emlékszem akkoriban lett otthon kábeltévé és Music Television, 1993 nyarán akárhányszor szólalt meg a Symphony Of Destruction, az ablakot sarkig tártuk és Megadeth-et hallgatott az egész vilidzs.

Hogy mi vitte rá Mustaine-éket, hogy két évvel az egyik legtechnikásabb thrash alapmű,  a Rust In Piece kiadása után egy jóval közérthetőbb, jó értelemben vett metálslágereket felvonultató albumot csináljanak az máig kérdés, az hogy bejött a húzás viszont már nem. Mustaine egóját ismerve biztosan volt benne némi irigység a Metallica Black Album-ának óriási sikere kapcsán.




 



Ettől még azonban a tény tény marad, hogy a Countdown To Extinction-ön egyetlen közepes nóta sincsen. Az albumot a Megadeth minden valószínűség szerint legerősebb felállása készítette. Dave Mustaine mellett Marty Friedman gitározott, David Ellefson basszusgitározott és Nick Menza dobolt. A háború és a társadalmi problémák témakörét boncolgató album olyan dalokat termelt ki, mint a gigariffeket felvonultató Symphony Of Destruction, a ráspolyozó Sweating Bullets, a gyorsabb szoft-thrash Skin O' My Teeth és Architecture Of Agression, illetve a félballada Foreclosure Of A Dream és dallamos This Was My Life.

De még a B oldalra is olyan dalok jutottak, mint az abszolút sláger címadó, egy fantasztikus gitárfutammal, a sebesen száguldó High Speed Dirt, a rideg Psychotron, a  nyomasztó Captive Honour és a lemez leginkább thrash-es tétele az Ashes In Your Mouth.
 


 

A csapat meglóduló szekere az amúgy is drogproblémákkal küzdő Dave Mustaine-re nem gyakorolt jó hatást. Alig egy hónappal az észak-amerikai turné indulását követően hét hetes drogelvonóra kényszerült. Kezelését követően Angry Again címmel felvettek egy  dalt a Last Action Hero című Schwarzenegger mozihoz, de készült nóta egy Beavis And Butthead válogatás lemezre is. Az 1994-ben megjelent Youthanasia további puhulást, hozott, onnantól pedig a helyes ösvényt keresgeti Dave Mustaine és csapata, melyre a 2009-es Endgame című albummal majdnem rá is talált.

2010-ben a Sonisphere Fesztiválokra összeálló Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax összeállítású The Big Four megmutatta, hogy a thrash metál örök és elpusztíthatatlan. A Megadeth respektje tehát megvan és az április 8-án a Slayer társaságában, a European Carnage Tour keretében Budapestre érkező banda klasszikus dalait több ezren hallhatják újra élőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr232594260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sixface 2011.01.20. 14:42:40

és ez a két "lágy" lemez volt a legjobb Dave-éktől.
nálam a Youthanasia a top, pedig nem ezekkel szerettem meg őket.

TomAce 2011.01.23. 10:15:13

Nálam a So far... - R.I.P. vonal a nyerő, ezt a lemezt nekem nagyon elrontotta a túlzottan steril sound. Pedig vannak rajta jó dalok, de az elődök által magasra tett mércét nem bírta megugrani...
A Youthanasia pedig számomra egy középszerű 'deth lemez, alig pár vállalható dallal. Egész egyszerűn képtelen vagyok egyhuzamban végighallgatni, pedig próbálkoztam párszor az elmúlt 16-17 évben.

TomAce 2011.01.23. 10:44:18

El ne felejtsem: azért a Sewating bullets az egyik legjobb Megadeth nóta ever!

chaser 2011.01.23. 20:19:12

nekem a countdown nem jött be a youthananasia pedig a mélypont
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum