RockStation

A zene számomra mindig is a lázadást jelentette ezzel a műanyag világgal szemben: Interjú Varga Zoltánnal a Rockmaraton főszervezőjével

2013. február 27. - sunthatneversets

16369_103827122968618_8351049_n.jpg

Varga Zoltán nevek az elmúlt évek alatt egybeforrott az által szervezett Rockmaraton Fesztivállal. Valószínűleg, ha nincs az ő kitartása idén már meg sem rendezik az ország legnépszerűbb, csak rock tematikájú seregszemléjét. Vele beszélgettünk arról, mennyit ér 5 Misi, miért fontos neki a Rockmaraton, de szóba került Rockfater és Bőr Gyula is, és megtudtuk, hogy valamit biztosan kitalál majd, hogy 2014-nben is legyen Rockmaraton.  

Hogyan lesz egy történészből rockzenei fesztivál-szervező?
Két dolgot szerettem igazán gyerekkorom óta, a történelmet és a zenét, és azon belül is csak az igazi zenét! A két dolog lényegében egy tőről fakad, egyáltalán nem tetszik ez a műanyag világ, amelyben élnem kell, a rockzene és a múlt is egy-egy út, ahová elmenekülhetek. Mostanra mindkét vágyam teljesült, mert a fesztiválszervezés mellett egy gimiben történelmet taníthatok.

Ha jól tudom 2004-től látod el a Rockmaraton főszervezői feladatait. Mi a legfőbb különbség az akkori és a mai Fesztivál között, akár a szervezői feladatokat is tekintve?
Hát szinte minden! Amikor én átvettem a szervezést, akkor egy színpad volt, 40-50 zenekar, és átlag 1500 ember naponta. Most négy színpadon 162 zenekar lép fel, és napi 6-7000 embert várunk. Akkoriban én hordtam főszervezőként a kordont a színpad elé, most kb. 200-an dolgoznak egyszerre, hogy minden olajozottan működjön.   

A Rockmaraton szinte az egyetlen nagyobb volumenű rock-fesztivál, amely évek óta újra megrendezésre kerül. Tavaly ugyan bejelentettétek, hogy itt a vége, de aztán mégiscsak érkezett 5 Misi a pécsi Önkormányzattól. Annak, hogy bejelentettétek, hogy vége mik voltak a legfőbb okai? Tényleg ilyen sokat jelent 5 millió forint?  
Egyszerűen nem lett volna több pénzünk folytatni, és nem akartunk búcsú nélkül eltűnni a süllyesztőben, mint a Metalfest, az Azfeszt vagy a székelyföldi Rockmaraton. Amúgy pedig egy egyértelmű fenyegetés is volt, a kulturális döntéshozók és politikusok felé. Az nem járja, hogy az összes konkurens fesztivál 20-30 milliós állami támogatásokból hívogatják a külföldi sztárokat, mi meg még a területért is bérleti díjat fizetünk!  Szerencsére ezt belátta Pécs városa is, és örülünk, hogy legalább ennyit adott, mert e nélkül most nem válaszolgatnék a kérdéseidre!  

521710_421718591214965_911681970_n.jpg

Egy ilyen volumenű Fesztivál lebonyolításánál, mint a Rockmaraton milyen konkrét feladatokat látsz el? Mekkora stáb segíti a munkádat?
Az évek alatt kialakult egy egészen profi csapat. Közel kétszázan dolgoznak a rendezvényen, pontosan felépített struktúra szerint, így a csoportvezetőim általában megoldanak mindent. Nekem igazán csak az előkészületi hónapok alatt van sok munkám, a helyszínen leginkább szórakozok. Koncertekre járok és piázok, nekem is ez a kedvenc hetem egész évben! Még a karácsonynál sokkal királyabb, pedig akkor kétségtelenül jobb a kaja és ajándékot is kapsz!  

2011 óta Rockfater és Bőr Gyula a Fesztivál arcai, akik ráadásul nem is kitalált figurák, hanem hús-vér emberek. Rockfater még a hangját is adja a Gróf Balázs által készített igencsak vicces kisfilmekhez. Hogyan jött egyáltalán ez az ötlet és mennyire időigényes egy-egy ilyen kisfilm elkészítése?     
Hát elég sok meló van vele, Gróf Balázzsal a rajzolóval együtt találjuk ki a forgatókönyveket, benne van minden érzésünk és gondolatunk. Én minden részben a hangomat is adom egy szereplőnek. Megtiszteltetés számomra, hogy Skrillex magyar hangja lehettem, és az is, hogy jól bevertük az orrát, a hülye gyereknek! Rockfater és Bőr Gyula a maguk vicces módján mutatnak tükröt ennek a képmutató, beteg világnak, lehet, hogy antihősök, nem gazdagok és nincsenek kigyúrva, de végül mindenkiből hülyét csinálnak, még saját magukból is, és ez a lényeg!

Rockmaratonborító2013.jpg

Hogy érzed a Rockmaraton Fesztivál mostani mérete a csúcs vagy lehet ezt feljebb tornászni? Egyáltalán a gazdaságosság miatt érdemes lenne nagyobb méretekben gondolkodnotok?
Hát mi vagyunk az egyetlen színtisztán rock/metal fesztivál, és ez meghatározza a lehetőségeinket, de nem is célunk igazán a további növekedés. Sokan elfelejtik, amikor a konkurenciával vetnek minket össze, hogy egy multikulturális fesztivál csak feltesz egy divatos magyar alter bandát vagy egy béna DJ-t pár százezres gázsiért, és tele van a sátor. Mi választottunk egy utat és nem térünk le róla, ameddig én szervezem ezt a fesztivált, itt csak igazi zene fog szólni, ezért sajnos nem hinném, hogy ennél sokkal nagyobb lesz!  

Az elmúlt hetekben több fellépőt is bejelentettetek. Röviden, hátha nem mindenki értesült róla, kiket láthatunk idén nálatok, illetve lesznek-e még további fellépők a fesztiválon?  
Hát elkészült az idei program, a hat nap alatt négy színpadon 162 zenekar lép majd fel, köztük olyan külföldi nevek: Kreator, Eluveitie, Evergrey, Sick of it All, Marduk, Veil of Maya, The Business, Heidevolk, Terror, After the burial és a Purgen. A hazaiakra idén különös figyelmet fordítunk, és a kihagyhatatlan nagy nevek mellett, igazi kuriózumokkal is készülünk. A részletes program már fent van a weboldalunkon, tessék nézegetni és onnan jegyet rendelni!  

Ha valaki szereti a rockzenét és még fesztiválok szervezése is a munkája, az felállít egy kívánság listát magában, hogy ezt vagy azt az előadót szeretném elhozni a Fesztiválomra vagy ez mindig az adott évi felhozataltól függ? Történt már olyan, hogy valakit nagyon el szerettetek volna hozni, de meghiúsult a dolog?
A legnagyobb hiba, ha egy szervező a saját ízlése szerint rak össze egy programot. A Rockmaraton egy szubkulturális fesztivál, de a rock/metal és punk/hc törésvonalak mentén a lehető legszélesebb zenei palettát akarjuk felvonultatni. A külföldi bandákban a lehetőségeinket a mi pénzünk és az ő turnéik határozzák meg elsősorban, így mindig vannak tervek, amik meghiúsulnak. Azok voltak a legfájóbb esetek, amikor már szerződés aláírás előtt voltunk egy külföldi zenekarral, és a konkurencia megvette őket kétszeres áron. Ilyenkor érzem azt, hogy nincs esélyünk ezen a piacon, ameddig az állami támogatások odaítélésekor kizárólag a nyelv hosszúsága a meghatározó!

69553_421717241215100_1486613968_n.jpg

„Fesztivál Rockerektől Rockereknek!” a Rockmaraton szlogenje. De otthon milyen zenéket hallgat a fesztiválszervező?
A fesztivál zenei kínálata megegyezik az én érdeklődési körömmel, sosem szerettem a populáris zenéket, valahogy olyan semmitmondóak. A zene, számomra mindig is a lázadást jelentette ezzel a műanyag világgal szemben. Annyi talán a különbség, hogy én nem nagyon hallgatok vidám zenéket, inkább a durva és a szomorú zenék állnak közel a lelkivilágomhoz, ezért az én kedvenceimre inkább meghalni vagy másokat megölni lehet jól, bulizni nem annyira!  

Mit vársz az idei Rockmaratontól és mikor lennél maximálisan elégedett? Jövőre meg tudjátok-e rendezni a Fesztivált?
Elégedett leszek, ha legalább annyian leszünk, mint tavaly. De titkon annak örülnék, ha annyian lennénk, mint 2010-ben. Azért is vittük le újra ennyire a hetijegy árát, hogy minél többen eltudjanak jönni. Fogalmam sincs mi lesz jövőre, az is lehet, hogy már rég a föld alatt leszek, ha nem, akkor tuti kitalálok valami megoldást! :D

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr285105907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum