RockStation

Negura Bunget, Moon and the Nightspirit: spirituális koncertest a Dürerben

2013. május 12. - sunthatneversets

negurabunget02.jpg

Visszatér Budapestre a Transzilvániai Spiritualitás: ismét a magyar fővárosban játszik az első erdélyi black metal zenekar, a Negura Bunget. A május 16-án, a Dürer Kertben fellépő együttest a hazai Moon and the Nightspirit pogány népmeséket idéző éteri muzsikája, valamint a romániai népzenéket feldolgozó Din Brad előadása vezeti fel.

A Negura Bunget az erdélyi havasok és végtelen erdőségek vad és fékezhetetlen szelleméből táplálkozik. A zenekar testesíti meg az erdők mélyéről előgomolygó fekete ködöt, a nyers természet lüktető, építeni és pusztítani egyaránt képes erejét, melyet az ember ugyan néha korlátok közé képes szorítani, valójában azonban sohasem uralja. Legutóbbi albumuk címe - Poartă de Dincolo (Kapu a túlvilágra) utal a témaválasztásra: a zenekar bemutatja azt az általuk "Transzilvániai Spiritualitás"-nak nevezett hiedelemvilágot, mely még ma is aktívan él a helyi néphagyományokban... a halhatatlanság titka, a vér törvényei és az Anyatermészet bölcsessége áll eme ősi tanok középpontjában, a Negura Bunget pedig szeretne új nyilvánosságot teremteni a régi tudásnak. Zenéjük hullámzó hangulatára nagy hatással volt szűkebb hazájuk lakóinak rideg nyugalmat árasztó, ám valójában forrongóan agresszív lelki világa, szövegeikre pedig román népballadák csakúgy, mint a hagyományos erdélyi népdalok.

Az este folyamán kevésbé vad, de legalább ennyire átszellemült produkcióra számíthatunk a hazai Moon and the Nightspirit részéről: elfeledett álmok, és el nem mondott mesék misztikus világába invitál minket az akusztikus eszközökkel, és hagyományos népi hangszerekkel játszó zenekar. A közel másfél év után újra fővárosi színpadon álló Nightspirit maximális igényességgel megszerkesztett zenei utazást kínál egy olyan világba, melyet pogány népmesék, ódon magyar népzenék és a mohalepte erdőségek szépsége ihletett. A sajátos, erdei világzenét pogány rítusokkal beoltó zenekar nemrég az Egyesült Államokban is fellépett, és jelenleg ötödik stúdióalbumán dolgozik, mely a tervek szerint a nyár végén jelenik meg.

nightspirit.jpg


A május 16-ai koncert harmadik fellépője a Negura Bunget dobosának mellékprojektje, vagyis a Din Brad, mely a romániai népzenék világát igyekszik feltárni. A zenészek egyrészt létező román népdalokat adnak elő különböző énekesek segítségével, másrészt saját dalokat is írnak, melyeket vízióik mellett a román népzenei örökség is táplál. E kettős megközelítés segítségével a Din Brad zenéje egyszerre képes autentikus, és mégis egyéni népzenei megközelítésmódot biztosítani.

A három előadó koncertjére a Dürer Kertben kerül sor, amely egyben a korábban Mátrafüreden megrendezett Fekete Zaj Fesztivál idei helyszíne is lesz. A mostani rendezvény a nyárra tervezett több napos koncertsorozat afféle előfutáraként is értelmezhető. További információk ITT.

flyer_negurabunget_themoon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr65296170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum