RockStation

TOP 10 idén 40 éves album

2015. február 28. - sebiszabi

top10_40ev_2015.jpg

A tavalyi hagyományok alapján idén is összeszedjük a ma már klasszikusnak számító albumokat. Most is a nagy öregekkel kezdjük, akik negyven évvel ezelőtt is már nagyot robbantottak és nagy részük még ma is aktív. Szóval hajtás után 10 nagy hatású lemez, amely 2015-ben ünnepli negyvenedik születésnapját. Maxireszpekt és nosztalgiázzunk!

 

10. Alice Cooper - Welcome to My Nightmare

Alice Cooper első szólóalbuma, a nagy sikerű Welcome To My Nightmare 1975-ben készült el Bob Ezrin közreműködésével. A lemez egy történetet mesél el, melynek a főhőse egy fiatal férfi, Steven, aki belecsöppen egy rémálomba. Az álom csupa rettenet, saját feleségével is végez, majd amikor felébred rádöbben, hogy ezt a tettet a valóságban is elkövette. Igazi shockrock alapvetés.

9. Rush - Fly by Night

A Fly by Night a kanadai Rush második nagylemeze. Ez volt az első Rush-stúdióalbum, melyen Neil Peart dobolt, és ezzel kialakult a zenekar máig állandó felállása. Peart érkezésével a trió elindult a zenei kísérletezés útján és a banda máig a progresszív rock egyik legnagyobb zászlóshajója.

8. Aerosmith - Toys in the Attic

Úgy látszik, hogy 1975 sokaknak az áttörés éve volt, hiszen a "szakirodalom" innen számítja az Aerosmith felemelkedését is. A lemezt a mai napig a hard rock egyik mérföldkövének tartják a kritikusok. Az idő múlásával egészen a nyolcszoros platina státuszig vitte az Egyesült Államokban.

7. Kiss - Dressed to Kill

Talán a KISS-nek is ez az album, illetve azt követő koncertlemez hozta meg a sztárságot, köszönhetően a Rock And Roll All Nite egészen nagy sikerének az Államokban. A többi meg azóta történelem.

6. Scorpions - In Trance

A Scorpionst manapság sokan hajlandóak a gagyi kategóriába sorolni pedig egyrészt a 80-as években és a 90-es évek elején a szupersztár jelzők is kevesek voltak rájuk, másrészt a 70-es években még egészen progresszív zenét nyomott a zenekar, mely sokaknak ma is nagyobb kedvence, mint a slágerlistás dalok tömkelege. 1975-ös lemezük már letisztultabb dalokat tartalmazott, de sláger ezek között is akadt jócskán.

5. Black Sabbath - Sabotage

A metal keresztapjainak hatodik albuma, melyet a szakma egyöntetű sikerként értékelt, sőt sokan odáig mentek, hogy ez a zenekar legjobb albuma, noha klasszikussá váló dal talán csak a Symptom of the Universe lett róla.

4. AC/DC - T.N.T

A zenekar második albuma csak Ausztráliában és Új Zélandon jelent meg 1975 decemberében, de a rajta szereplő dalok kevés kivétellel az ikonikus státuszig vitték róla, melyek közül több ma is a zenekar koncertprogramjának része.

3. Led Zeppelin - Physical Graffiti

A rocktörténelem egyik legnagyobb sikerű albuma, melyből csak az Államokban 16 millió darabot adtak el. Egyben a Led Zeppelin első dupla albuma is volt, melyen a rocktörténelem egyik leghíresebb dala a Kashmir is helyet kapott.

2. Pink Floyd - Wish You Were Here

Az utolsó olyan klasszikus Pink Floyd, amin még nem hatalmasodott el Roger Waters irányításmániája, de már látszottak a komoly gondok - a repedések elindultak a zenekar falán. A nyomás nagy volt a két évvel azelőtti Dark Side lemez miatt, de minden idők legemócionálisabb PF albuma lett. A koncerteken is állandó Shine On és a címadó Wish You Were Here dalokat Syd Barrett emlékének szánták. A lemez minden idők egyik legjobb lemezeként vonult be a történelembe, nem véletlenül.

1. Queen - A Night At The Opera

Bár a lemezt sokan nagyképűnek és túlprodukáltnak tartották valahol a Queen-nek is ez hozta meg a sikert, na meg az, hogy ezen az albumon található egy Bohemian Rhapsody című dal, amit álmából felkeltve is mindenki felismer.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr727227129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bellagio 2015.03.01. 00:45:14

Pink Floyd WTF!
Ennyi erovel a gagyikiraly U2 is beferne.

bmedve 2015.03.01. 09:33:17

@Bellagio: Akkor halgass Lakodalom Lajost ha a Pink Floyd nem tetszik!

Bellagio 2015.03.01. 16:57:37

Pink Floyd egy ROCK(!) blogon. Muhhahhhaaaa

evil demon satan devil 2015.03.01. 19:44:38

@Bellagio: pedig a floyd bőven rockzene, még akkor is, ha nem az arcletépős fajta és sokszor talán túl kísérletezőnek is tartották őket, konkrét lemezüket én sem imádom, de van pár olyan daluk(astronomy domine, nile song, echoes, time, another bricking the wall) amiket igenis a rockzen klasszikusai közé kell sorolni. más tészta, hogy ezt a 75-ös lemezüket én sem komálom, kifejezetten még dalt sem sikerült róla megkedvelnem, pedig próbálkoztam többször is. aminek örültem, hogy a rush meg lett említve, tekintve, hogy a 10 előadó közül őket aztán szinte senki nem ismeri itthon kevés beavatottól eltekintve, pedig zseni lemezeik voltak, néhol kifejezetten slágeres cuccokkal is megpakolva, más tészta, hogy geddy lee hangja miatt sokan kiszaladnak a világból, főleg a korai lemezeken próbált minél magasabbra mászni :)
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum