RockStation

Egy zenész majdnem a másik arca : Huszti Gabi (Sonic Rise) interjú

2015. április 06. - KoaX

10380562_807188439322176_4106312023366791722_o.jpg

Eredetileg Husztival a Sonic Rise kapitányával azért kezdtem el dumálni, hogy a "zenészek másik arca" rovatba csináljunk egy cikket, de ezzel az emberrel nem lehetett hobbiról beszélgetni! Egyszerűen Gabi bátyámnak annyira a zene tölti ki az életét, hogy az idejében, ami marad a meló, család, Sonic Rise mellett akkor is a zenéléssel foglalkozik. Így jutottunk arra a következtetésre, hogy oké, meg kell jelennie ennek az interjúnak, mert érdekes, de inkább így külön hozzuk le. Olvassátok, szeressétek, metálkodjatok rá!

RS: Az oké, hogy oda vagy a zenélésért, de a tesztelés mánia, a rack készítés honnan, mikor jött?
Gábor
: A tesztelés és a motyómánia egy gitárosnál alap. Persze ezt is túlzásba lehet vinni, sőt kell is… haha. A rackezés már más történet… 5-6 éve kezdődött. Volt egy ritka Tech21 TM300 fejem és még valami régebbi formációval koncerteztünk pesten. Pakolászás közben valahogy lekarcolódott a fej eleje. Akkor merült fel az igény, hogy valamibe be kéne rakni a cuccot, ami megvédi. Utánanéztem, hogy mennyiért mennek ezek a rekkek, de horror árakkal találkoztam. Na ekkor találtam ki, hogy csinálok egy konténert az erősítőmnek. Össze is raktam. Elég béna volt, de több ismerős is jött, hogy csináljak nekik is, mert elég kis pénzből ki tudtam hozni. Így indult a Rockshield Racks…Ahogy egyre több cuccot csináltam, folyton fejlesztgettem és eljutottam oda, hogy mára pro dolgokat csinálok, természetesen teljesen hivatalos keretek között. Sokan keresnek, de csak akkor dolgozom, amikor kedvem tartja, hiszen nem ebből élek. Szeretek a műhelyben lenni. Olyankor nagyon sok zenét hallgatok és elgondolkodok a dolgaimon.

RS: Minden ment elsőre, vagy akadtak problémák az elején?
Gábor:
Természetesen voltak zökkenők. Volt amikor a félig kész rekket a falhoz vágtam, mert kiderült, hogy valamit elrontottam. Ez is egy szakma, mindenre figyelni kell. Főleg egy egyedi cuccnál. Megfelelő szerszámok, megfelelő alapanyagok. Igazi szaszerolós meló.

RS: A családodban volt valaki, van valaki, aki ugyan így oda van az ilyen babrálásért?
Gábor:
Nagyapám asztalos volt, apu ács. Már gyerekkoromban rávezettek a gyakorlatias gondolkodásra. Nekem is van gépész, valamint ács végzettségem, szóval nem volt idegen a babrálás.

RS: Honnan szereztél információt, hogy mit kéne másképpen csinálni?
Gábor:
Amikor egyre többen jöttek, hogy cuccot akarnak velem készíteni, muszáj volt utána nézni a profi cuccoknak. A neten mindent megtalálni, de sok holmit megnéztem és loptam az ötleteket. Szépen lassan eljutottam oda, hogy minőségi cuccokat kezdtem csinálni. Mindent kézzel készítek, az összes munkafázist saját gyakorlatból tapasztaltam és fejlesztettem. Érdekes, de a megoldások terén magamtól is pont oda fejlődtem, ahol a nagy gyártók tartanak.

RS: Milyen rack-eket szoktál készíteni?
Gábor:
Lényegében bármihez készítek konténert vagy racket. Szabvány 19 colos cuccokat, pedálboard koffereket, erősítők és ládák konténereit is megcsinálom, de volt már hogy DJ pultot raktam össze egyéni elképzelés szerint. Egyszer megkérdezték, hogy készítenék-e egy racket koporsónak… Szerencsére nem került sor rá. haha

RS: Volt már esetleg valami nagyobb elismerés ezen a téren? Úgy értem, hogy pl. James Hetfield is a Te rackjeidre vágyik?
Gábor
: Igen! Írt már Dzsémsz is, hogy tetszenek neki a rekkjeim és jó volna, ha csinálnék a dízel fejeinek valamit, hogy elmondhassa a sznob zenei világban, hogy Rockshield dobozban tartja a cuccát.  Amúgy ha belegondolok nagyon sokan használják a két kezem munkájának végtermékeit. Ossian, Akela, Pokolgép, Angertea, Alvin, Don Gatto, FreshFabrik. Ezt nagyon sokáig sorolhatnám, de a legnagyobb büszkeség, hogy a Hadikfalvi Béci is csináltatott velem egy konténert.

RS:Na, és a teszteléssel mi a helyzet? Mi alapján döntöd el, hogy mit fogsz kipróbálni?
Gábor:
Imádom kipróbálni a különböző cuccokat. Sokszor maga a hangzás nagyobb élményt okoz nekem, mint a zene. Van a Piros Csatorna blog, ahol néha írok is a tapasztalatokról. Elég népszerű az oldal. Mindig felhasználói oldalról közelítem meg a kérdést. A műszaki részébe csak annyira megyek bele, amennyire szükséges. Sajnos csak a tesztek töredékéről tudok írni, de igyekszem ezen a téren is fejlődni.

Úgy döntöm el, hogy a kezem ügyébe akad a cucc és ha érdekel, akkor nekiugrok. Volt már hogy felajánlották, hogy teszteljek valamit, mert a véleményemre voltak kíváncsiak, de már gyártók is megkerestek. Ha tesztelni akarok, van mit. Egyébként nem vagyok szakértő. Gitározni se tudok normálisan… haha

RS:Melyik volt a kedvenc cucc, amit teszteltél?
Gábor:
Nem tudom. Gyakran van szerencsém komoly prémium cuccokat kipróbálni. Azon a szinten már nincsenek jobbak vagy rosszabbak, inkább ízlés kérdése. Az eddigi legtutibb gitár a mostani Jim Root Telecasterem. Ez egy átalakított példány, egy komoly Sublimepickup szettel. Bitang jó hangszer. Erősítő téren a Peavey 6505 a nagy szerelem, ami Marshall 1960B ládával verhetetlen.

RS:És melyik volt az ami a legnagyobb csalódást okozta számodra?
Gábor:
Gyenge cuccokból sincs hiány. Nincs baj, ha nem az enyém. Volt már nekem is olyan cuccom, ami koncerten otthagyott. Azért a kínai tucat cuccokkal óvatosan kell bánni.

RS: Mikor jut időd erre a hobbidra? Tudjuk, hogy melózol és mellette van ugye a SonicRise, van egyáltalán időd még?
Gábor:
Sőt! Nagycsaládos is vagyok! Három puja + feleség, nem gyenge. Ha valamit akarsz, akkor arra szakítasz időd. Nem unatkozom, de még így is túl sokat ülök a net előtt.


RS: Nem gondolkodtál még azon, hogy lehet olcsóbb hobbit kellett volna választanod?
Gábor:
Sokan motorokat vásárolnak, vagy vadászni járnak. Nem olyan drága ez a hobbi. Még a horgászat is több pénzt emészt.

RS:Milyen pluszt ad a számodra az időnek e fajta elütése?
Gábor:
Ilyenkor rendesen kikapcsolódom. Akár a próbateremben, akár a műhelyben vagyok, sikerül kicsit kiszakadni a mókuskerékből. Nem mellesleg ezek a tapasztalatok jól jönnek az aktív zenélésnél is.Minden amivel foglalkozom, valamilyen szinten kapcsolódik a zenéléshez. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr87341516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum