RockStation

TOP 10 rejtett dal rock- és metal lemezekről

2015. június 13. - magnetic star

top10_hiddentracks.jpg 

A CD formátum kiveszőben van, és ha sokan nem is sírják majd vissza a trackek közötti ugrálást, a rejtett dal, mint kulturális érték, szintén elvész a CD korszak leáldozásával.
A zenekarok persze ma is tesznek fel ilyen-olyan extrákat a lemezeikre – deluxe kiadások, iTunes kiadványok stb., amivel csak ki lehet némi plusz pénzt sajtolni a vásárlókból – bónusz gyanánt. Az az élmény azonban semmihez nem hasonlítható, amikor egy lemez végighallgatása után azzal szembesülünk, hogy hirtelen érkezik egy ismeretlen és előre nem jelzett szám. Az itt következő 10-es listával ez előtt a csodálatos szónikus meglepetés előtt tisztelgünk, amelynek kimúlását rendkívüli módon sajnálnánk. A digitális korszakban felnövők ebből az élményből alighanem már kimaradnak!.. (via craveonline)

10. Pearl Jam – Master/Slave - Ten

A Pearl Jam debütáló albumát (Ten) záró „Master/Slave” egy hangulatos, pszichedelikus / törzsi beütésű, megtévesztően álmodozós darab. Jeff Ament bőgős nyilatkozta róla a Billboardnak: „Volt néhány nap, amikor Stone (Gossard, gitáros) betegeskedett, vagy a fogorvosához járt. Nekünk volt még pár napunk a stúdióban, ekkor írtuk a ’Master/Slave’-et a lemez végére. Elkezdtünk jammelni, és ez volt az egyik olyan téma, amelyre azt mondtuk ‘Na, ez nem is rossz!’ Jól példázza, milyen rögtönzésekre volt képes már akkor is Ed (Vedder, énekes-gitáros). Vannak dolgok, amelyek nem változnak.”

9. Deftones – Damone - Around The Fur

A Deftones klasszikus Around The Fur egyik legjobb nótája hivatalosan nincs feltüntetve, és csak a záró számot („MX”) követő közel félóra csend után kezdődik. Az elárultság okozta reménytelenség és düh maximálisan érződik belőle. Még mielőtt azonban a dal indulna, a vájt fülűek kiszúrhatnak még egy rejtett tételt, amely a „Bong Hit” avagy „Chino Taking Bong Hits” címet viseli.

8. The Clash – Train In Vain - London Calling

Ez a közkedvelt szám eredetileg nem rejtett dalként került volna lemezre, a korongot azonban még azelőtt nyomták, hogy a nóta hivatalosan is felkerült volna a dallistára. A malőr ellenére hatalmas siker lett. Ez lett az első Clash szerzemény, amely feljutott az Egyesült Államok 30-as sikerlistájára, 2004-ben pedig a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 dala között is a 292. helyig vitte. Egy éjszaka alatt íródott és a következő napon került rögzítésre a London Calling felvételeinek legvégén.

7. Yeah Yeah Yeahs – Poor Song/Porcelain - Fever To Tell

A „Modern Romance”-t követő fimon kis dalocska maga a csiszolatlan, lassan hömpölygő érzékiség. Egy hipnotikus szerelmes nóta, amelynek nem lehet ellenállni; erősebb, mint a szintén kitűnő, ám agyonjátszott ”Maps”. Egy, a fősodorból kimaradt gyöngyszem.

6. Beck – Diamond Bullocks - Mutations

Beck 1998-ban az alábbi magyarázatot fűzte a Mutations-nek e titkos gyöngyszeméhez: „Egy éjszaka alatt rögzítettünk nyolc dalt, aztán fogtuk a 24 sávos felvételt, összevágtuk, és ez az agyament dal sült ki belőle. Az egésznek inkább a folyamat volt a lényege, mint maga a szám, de végül a nótát is megkedveltem. Olyan, mint az a gyermek, aki kilóg a családból. A fekete bárány. Ezért tettem a végére.”

5. Queens of the Stone Age – Mosquito Song - Songs for the Deaf

A Queens of the Stone Age 2002-es mesterművén, a stoner rock mozgalom élére álló és azt az alkategória-státuszból kiemelő Songs for the Deaf-en valójában három félig rejtett track is van. Viszont a “Mosquito Song,” amely ténylegesen „titkos dalként” szerepel a nóták listáján, érdemes az említésre, hiszen harmonika, zongora, flamenco gitár és kürt is hallható benne. A szöveg egyik sora később a 2005-ös Lullabies to Paralyze album címében köszönt vissza.

4. Nirvana – Endless, Nameles - Nevermind

Tíz perc csend a Nevermind-ot záró “Something in the Way” után, majd jön hét perc gerjedés, torzítás, csapkodás, benne a punk minden dühével. Híven tükrözi a balsorsú grunge ikon zeneiségét, aki még azelőtt vetett véget életének egy puskával, mielőtt művészként kiteljesedhetett volna.

3. Tool – Disgustipated - Undertow

A “Flood” mennydörgésszerű zárása után az Undertow CD (az amerikai verzió) a 69-es trackre ugrik. Állandó kopácsolás közepette valami különös szentbeszédet, majd báránybégetést hallunk a dal elején, majd a többször elismételt „This is necessary” vezeti be a szintén agyonmantrázott „Life feeds on life feeds on life…” sort. Később néhány percen át tücskök és az éjszakai természet hangjai szólnak, majd nyugtalanítóan monoton telefonos hangüzenet. Ezek a furcsaságok a teszik a számot a legbizarrabb dallá ezen a listán.
Csak mellékesen: a „disgustipated” szó először egy 1930-as évekbeli Popeye képregényben bukkant fel. Az undor (disgust) és elkeseredettség (exasperation) együttes érzését hivatott kifejezni egy adott helyzetben.

2. Wilco – Candy Floss - Summerteeth

A Summerteeth-en nem is egy, hanem két rejtett szám szerepelt. A másik tétel az “A Shot In The Arm”-nak egy eltérő verziója. Elvis Costello, a Squeeze és a Beach Boys hatása a szintis refréntémában közvetlenül megmutatkozik és alátámasztja, hogy a Wilco-nak megvan a listás sikerekhez szükséges fogékonysága a popos vonal iránt – ők mégis kitartottak a kreativitásuk és a saját útjuk mellett.

1. Nine Inch Nails – Physical - Broken

A Broken első kiadásakor ez a dal, illetve egy másik extra darab, a “Suck” is kijött vele egy mini CD-n, az EP-vel közös csomagolásban. Miután kiderült, hogy a zeneboltok eltávolították és külön árusították a mini CD-t, a két szám felkerült egy EP-re 98-as és 99-es trackként. 29 másodpercnél a NIN agytröszt Trent Reznortól ezt hallhatjuk: „Eat your heart out, Steve” („Erre varrjál gombot, Steve!”). A találgatások arról szóltak, hogy az üzenet Steve Gottliebnek (TVT Records) szól, akivel Reznor azért kapott össze, mert Gottlieb nem bontott szerződést vele. A Broken teljes egészében a TVT tudta nélkül készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr447535708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mick Kramer · www.youmustread.blog.hu 2015.06.14. 20:17:52

Soha nem fogom megérteni mi a jó a rejtett számokban.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum