RockStation

TOP10 idén 25 éves rock/metal album

2015. július 18. - sebiszabi

top10_1990.jpg

1990. Németország újra egyesül, megkezdődik az Öböl-háború, taxisblokád Magyarországon és az MTV felkapja a grunge-ot így az belép a mainstream világába. Emellett azért a keményebb zenék szerelmesei is boldogan tekinthetnek vissza 25 évet, mert ez az év szépen kitermelte a maga klasszikus albumait és ha végignézünk a hajtás utáni listán, azért megállapíthatjuk, hogy penge évjárat az 1990. S hogy hagytunk-e ki valamit a felsorolásból? Hát persze, de mi igazán azt szeretnénk, hogy Ti egészítsétek ki a lajstromot. 

 

AC/DC - The Razors Edge

A nyolcvanas évek az ausztrálok nemzeti büszkeségei számára nem feltétlenül úgy alakultak, ahogy az szerették volna. A Back In Black sikerét nem igazán sikerült megismételni. Aztán jött 1990 és vele a The Razors Edge és a világelitbe kormányozta ismét a bandát. Csak az USA-ban 5 millió eladott példánnyal ötszörös platinalemez lett, minden idők negyedik legtöbbet eladott AC/DC lemezévé vált. 77 héten át volt folyamatosan a Billboard 200-as listáján. Tényleg létezik ember, aki nem ismeri a Thunderstruck-et?

Alice In Chains - Facelift

A grunge hajnalának egyik legerősebb albumát kétségtelenül az Alice In Chains hozta össze a Faceliftttel. Az első grunge album lett, amely a platina státuszig vitte az Államokban, rögtön kétszeresig is. A Man In The Box című tételt az MTV is rendszeresen műsoron tartotta, de a lemez több dala is a grunge - mint zenei stílus - alaptételei közé tartozik.

Entombed - Left Hand Path

A svéd death metal alappillérét az Entombed tette le debütáló lemezével. A láncfűrész találkozik a betonkeverővel típusú hangzás már ezen az első albumon is megvolt később innen léptek tovább a death 'n' roll felé, de a Left Hand Path a svéd death metal bandák tucatjainak jelölte ki az utat.

Iron Maiden - No Prayer for the Dying

A mestermunka Seventh... album után a No Prayer for the Dying lemezt a kritikusok anno széjjelszedték és a banda egyik leggyengébb lemezének titulálták összehasonlítva a Killers vagy a Number of the Beast albumokkal. Utólag talán azt mondhatjuk, hogy alaptalanul, hiszen valóban szakít a korábbi lemezek nagyívű progresszívabb irányával és lecsupaszítottabb anyag ez, de akkor is: bazi nagy slágerek vannak a lemezen.

Judas Priest - Painkiller

Így kell húsz év után megújulni! A heavy metal egyik alapbandája minden korábbinál feszesebbre húzta a gyeplőt (segítségére volt ebben az itt bemutatkozó Scott Travis dobos is), és fölényesen rácáfolt mindenkire, aki úgy vélekedett, a műfaj veteránjai már nem képesek lépést tartani a fiatalabb pályatársakkal. Ennek megfelelően a Painkillert a legfontosabb Priest albumok között tartjuk számon. Éppúgy klasszikus, mint kevés kivétellel minden, ami addig kikerült a kezük alól. Ugyanakkor brutálisabb, mint bármelyik elődje, az akkori idők megszólalásával is felvértezve – egyértelműen a legkeményebb Halford érás Priest lemez. A címadó szám semmi mással nem összetéveszthető dobintrójától kezdve bő háromnegyed órán át végig könyörtelen tempót diktál a zenekar. K.K. Downing és Glenn Tipton gitárjátékára kétségkívül hatással voltak a kor agresszívebb, súlyosabb hangzású bandái (az akkori turnéira is olyan csapatokat vett maga mellé a Priest, mint a Megadeth, a Testament, az Annihilator vagy a Pantera), de a védjegyszerű himnikus dallamokat sem spórolták ki a szólóikból. Rob Halford szintén élete egyik csúcsteljesítményét nyújtja.

Megadeth - Rust In Peace

Ahhoz képest, hogy ezen a korongon mutatkozott be a Megadeth mindmáig legsikeresebb és legstabilabb felállása, a banda máris elérte kreatív csúcsát. Marty Friedman gitáros és Nick Menza dobos friss vért pumpált a csapatba, és nyilván az is javára vált a megújult ’dethnek, hogy a két Dave felhagyott az addigi önpusztító életmódjával. Az eredmény egy, a thrash metalon is messze túlmutató, sokszínű, jellegzetesen Mustaine-esen komplex remekmű, amelyen a Megadethre jellemző intenzitás és düh hihetetlenül intelligens zeneiséggel párosul (külön említést érdemelnek Marty egyedi hangzású, utánozhatatlan szólói).

Pantera - Cowboys from Hell

Igaz, hogy a Cowboy From Hell előtt már kiadott a Pantera négy lemezt, de mégis a tagok ezt az albumot tekintik a debütáló lemeznek. Itt végre nem másolnak másokat, hanem egy igazi, saját erőből készült anyagot tettek le az asztalra - és ezt ők nyilatkozták. Végül is működött is, hiszen a CFH egyből az A ligába repítette a zenekart és erről a lemezről úgy illik nyilatkozni, hogy a kilencvenenes évek egyik legnagyobb hatású lemeze.

Queensryche - Empire

A Queensrӱche az ezt megelőző anyagaival már letette a névjegyét – a gondolkodó ember metal zenekaraként is szokás lett emlegetni őket –, az Empire pedig megnyitotta előttük az utat a széles körű elismertség felé: többszörös platina státusz, kislemezek és klipek egész sora, slágerlistás sikerek… A muzsika viszont mindeközben nem hígult, legfeljebb kiegyensúlyozottabb lett. Elődeivel szemben az Empire nem dühös, nem pesszimista, és bár a Queensrӱche társadalomkritikus éle nem veszett el, a dalok szövegei sok esetben személyesebbek, intimebbek, és összességében az egész album üzenete végtelenül pozitív, életigenlő.

Slayer - Seasons in the Abyss

Egyfajta szintézisét adja két elődjének, a Reign in Blood-nak, és a South of Heaven-nek. A lemezt nyitó War Ensemble egy gyors, Reign in Blood vénájában íródott szám, de ezt több slayeri mércével mérve dallamosabb szerzemény is követi, és a lemezen nagyjából fele-fele arányban találhatunk agresszívebb, illetve melodikusabb dalokat. Sokan ezt tartják az utolsó klasszikus Slayer albumnak.

Suicidal Tendencies - Lights...Camera...Revolution!

Ezen az albumon a zenekar kicsit eltávolodott a crossover thrash gyökerektől. A Lights...Camera...Revolution! a banda legsikeresebb lemeze, amely később aranylemezzé nemesedett, a You Can't Bring Me Downés Send Me Your Money című tételeket pedig rendszeresen játszotta az MTV. Sokan ma is úgy vélik, hogy a banda valaha volt legerősebb felállása hozta össze ezt a lemezt.

+ 1: Bathory - Hammerheart

Quorthon azok után, hogy a Bathory-val '84-ben gyakorlatilag lerakta a klasszikus black metal alapjait (és még három lemezen át fröcsögte pokoli átkait), 1990-ben gondolt egy nagyon és egészen más stílusban írt egy lemezt, a Hammerheart-ot. A változatosság kedvéért ez is egy stílusteremtő alapmű lett, nagyjából ettől a lemeztől datálják a viking metal létezését. Quorthon korai halála ellenére mély nyomott hagyott az extrém metal világában.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr737636712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evil demon satan devil 2015.07.19. 11:36:53

a bathory miatt haragszom qurthon-ra, h nem volt annyi önkritikája, h legalább a hammerheart-ra és a twilight of the gods-ra bevegyen valami énekelni tudó vikinget, sztem lett volna bőven jelentkező. számomra a nulla énekhangja tönkreteszi a fennséges zenei élményt :(

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.07.19. 11:40:48

a no prayer szerintem az egyik legjobb maiden album

a suicidal meg az egyik leginkább alulértékelt csapat a világon

orvlat 2015.07.19. 12:15:55

OMG, de kár, hogy még egyszer nem lesz 90-92:) Mekkora zenék, no mobil, no net, alig vártuk, hog megjelenjen a Metal Hammer, beprogramoztuk a videot, hogy vegye fel a Headbanders Ballt:))

orvlat 2015.07.19. 12:17:22

Headbanders=Headbangers

Tasziló Kukássy 2015.07.19. 12:29:20

kár, hogy a Helloween Keeper of the seven keys 1-2 már elmút 25.
Ezek szerint én is. :(

Tasziló Kukássy 2015.07.19. 12:36:39

Yeahh, 1990-ből való ez a Pokolgép nóta is:
www.youtube.com/watch?v=OF7PRts82IQ

És az ossian is akkor adta ki ezt:
www.youtube.com/watch?v=B5htjpbKcrU

Mortanius 2015.07.19. 12:39:23

Nálam Death - Spiritual Healing a legjobb 90-ből. Egyébként ez a kedvenc Death albumom.

www.youtube.com/watch?v=bwN9jQNVIEI

Gringo 2015.07.19. 12:40:14

Nehéz ezzel a listával vitatkozni.
Persze van még jópár kitűnő album.

Bafana 2015.07.19. 12:58:05

Pokolgép: Metál az ész,
Ossian: A rock katonái

Kelly és a szexi dög 2015.07.19. 13:36:10

Az a baj, hogy ezzel egy korszak is lezárult ezeknek a bandáknak, nevezetesen: az értékelhető albumok korszaka...

powerage 2015.07.19. 13:42:32

....
ZZ Top - Recycler
The Exploited - The Massacre
The Cramps - Stay Sick
...

Rotten Shaolin Zombie 2015.07.19. 14:18:46

Cannibal Corpse - Eaten Back To Life
Anthrax - Persistence of Time

murray 2015.07.19. 15:00:00

bár tényleg kiváló album a Maidené de sztem abban ez évben legnagyobbat a Megadeth ütött . konkrétan emlékszem az Öböl Háborúra mikor bemondták a magyar rádióba és akkor már ment a Holy Wars klippje a műhódas adókon. Zeneileg is korszakalkotó az az album.
más világ vót. .

dali300 2015.07.19. 17:18:20

Nekem még az ugrott be,hogy amikor a decemberi M.Hammer hangpróbáját végig néztem,emlékszem az utolsó zenekarnak is valami 8 körüli átlaga volt.Hihetetlen az az 1990.Vén marhák lettünk :D

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.07.19. 18:25:47

a régi időkön nosztalgiázóknak: én egy csomó brutál jó albumot találok a neten ma is...
igaz, ezek általában tök ismeretlen csapatok, és sokat kell kutatni

csarlee 2015.07.20. 16:02:15

Bizony, nehéz ezt a listát überelni, bár az Accept-től a Metal Heart-öt (1985 márc. 4.) hiányolom!!!
Tényleg megöregedtünk...

csarlee 2015.07.20. 16:09:46

@orvlat: Headbangers' Ball, yes! Mekorra volt!!!!

mojoking77 2015.07.20. 18:16:03

@Kelly és a szexi dög: Nanana... Ne altalanositsunk.
Csak csipobol a Vulgar display of power, a Countdown to Extinction, vagy a Clanestine,
(ha nagyon utana neznek, vagy ha szeretnem a Slayeren es a Suicidal Tendencies-en kivul barmelyiket, amelyiket nem emlitettem) biztos talalnek meg mestermuveket a kesobbi idokbol is. (Es direkt nem irtam a valaha felvett legjobb koncertalbumot a Decade of agression-t)

mojoking77 2015.07.20. 18:17:50

@endike: Ossz meg egy parat kerlek. En tenyleg kivancsi vagyok, de az utobbi 3-4 vben egy "uj" csapatot talaltam, akikert kepes lennek sokat utazni is, egy koncert kedveert, az pedig a Soulfly (tudom, nem veletlenul lett idezojelbe rakva)

mojoking77 2015.07.20. 18:29:38

@dali300: Feneket, Molnar Peter mindig lehuzta a jo albumokat :)
Jezusom, azt sem tudom,mikor volt utoljara MHH a kezemben.. Van meg egyaltalan?

dali300 2015.07.25. 22:19:32

@mojoking77: Jaa...Boz Cordolla vs. Molnár Péter vagy még a Zubor Olly :D

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2015.08.01. 21:29:25

Megjegyzendő, h az idézett Bathory szám egy feldolgozás: I Woe to thee, My Country
en.wikipedia.org/wiki/I_Vow_to_Thee,_My_Country
Szerettem ezt a Bathory albumot, de a nagy kedvencem ezek közül egyértelműen a Painkiller volt.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum