RockStation

Fusd át még egyszer kik játszanak az idei Rockmaratonon

2016. július 02. - csubeszshuriken

megadeth_2015_1.jpg

Idén ismét megrendezésre kerül a Rockmaraton. Ami a többi fesztivállal szemben valóban vegytisztán csak a rock, metál, punk zene kedvelőinek szól, és ami összességében sokadszor, de a Szalki Szigeten Dunaújvárosban másodszor fut majd temérdek koncerttel le, mindenki nagy örömére. Mi pedig, habár folyamatosan informáltunk benneteket, hogy mikor és kiket láthattok majd, most gondoltuk még egyszer összeszedjük és átfutunk a fellépők legjaván. Annak a fesztiválnak a fellépőin, ami idén megpróbálja levadászni a világ leghosszabb rockfesztiválja címet, hiszen mintegy tíz napra szolgáltat programot, július 8 -17 között.

Az első eseményekkel teli nap azonban július 8-án lesz pénteken, amikor a beköltözést követően kezdésnek csak két színpadot aktivál a rendezvény a négyből. Történetesen a Rádió Rockszínpadon és az Offline Pit színpadon történik majd pénteken este az élet. Olyan a Maraton históriáját tekintve kihagyhatatlan hazai  nevekkel, mint Kalapács, Akela, Watch My Dying és a Rózsaszín Pitbull. Akik nem sűrűn hiányoztak még erről a fesztiválról. Talán az apácajelmezek idén is előkerülnek, amivel tavaly néhány elkötelezett hajadon kedveskedett a farkasfalkából Főnöknek személyesen. Míg a másik helyszínen a tradicionális magyar metál underground képviselői tolják majd, Ragadozók, a Magor és a Fekete Sereg vezényletével.

Az első igazi nap azonban a másnap lesz, azaz a szombat, amikor már négy színpaddal dübörög a fesztivál. Ezzel pedig elindul a neves külföldi fellépők lavinája a Nagyszínpadon. Ahol először a Toxic Holocaust, majd a Sodom és végül az At The Gates lép színpadra egymást követve. Ami árulkodik arról is, hogy a szervezők amolyan blokkokat próbáltak létre hozni egy - egy nappal, kedvezve azoknak is, akik csak szeleteket ragadnának ki a buliból. Ez a nap pedig az extrém metál kedvelőinek kedvez majd, hiszen egy erős crossover, egy thrash isten és egy death legenda követik egymás a színpadon. Míg hazai fronton is fokozódik a helyzet, hiszen lesz stoner paradicson, a negyedik, vagyis a Hammerworld színpadon. Ami jelent egy Shapat Terrort, egy Red Swampot és egy Haw, na meg egy Hot Beaver koncertet. Aztán a Rádió Rockon lesz Ordog, Leander Kills, Road és Zorall. Míg a Pitben a fiatalabb generációk favoritjai, azaz Hanoi, Petofi, Téveszme nyomatják majd.

A vasárnap felhozatala pedig semmivel nem lesz gyengébb. A Nagyszínpadon a hazai Ektomorf, a norvég Ensalved és a brit Napalm Death követik majd egymást. Így ez itt egy vegyesebb nap, ahol a thrash, a kultúrált black és a vehemens grind keveredik majd. Míg a Rádió Rock Színpadon a Nevergreen kezdi a napot, majd a folytatásért a Dalriada lesz felelős, utánuk pedig az ír pubok dallamait hozó dunaújvárosi Jolly Jackers és a velük rokon Paddy and the Rats lesznek főszerepben. Az egy stílust követő tömbösített program ezen az estén pedig az Offline Pit színpadán lett egymás mellé pakolva, ugyanis a WolfDown, a Born From Pain, a Beings as an Ocean, a Lionheart és a Stick to Your Guns tolnak végig egy közös estét. Vegyítve egy a német beatdown hardcore, a holland metalcore és az új vonalas amerikai elemeket a stíluson belül.

Aztán a hétfővel elkezdődik egy újabb hét. A kezdés pedig nem lesz gyenge. A reflektorfényben természetesen ismét a Nagyszínpadon, ahol a svéd Manegarm nyit sötét viking mítoszokkal, majd jönnek honfitársaik, azaz a Shining, akik már sokkal direktebb black metált játszanak. Utánuk pedig az estét megkoronázó lengyel Behemoth, a maga sajátos színpadképével és black - death keverékével. Velük párhuzamosan pörög majd a hazai punk színtér eme napon. Ahogy Akela nélkül sem, úgy Prosectura és Picsa nélkül sincs Rockmaraton. Amíg a Hammerworld színpadán a szintén helyi Warchief nyitja az estét, ahol majd a nagyszerő Magma Rise lesz a főszereplő.Ha ezek mellett pedig még marad erő, vagy kíváncsiság a Sear Bliss és a Christian Epidemic bulijába is kukkantson bele valaki.

Ezt követően pedig indulhat a punkok napja. Nagyszínpadon a brit legenda UK Subs, akik az est nagyon nívós megnyitói, majd jön a The Casualties és végül a fesztivál egyik headliner bandája, a Bad Religion. Akik 81 óta nyomják a kaliforniai punkot, nagy - nagy sikerekkel. Bemutatni ne kelljen őket senkinek. Ezek mellett azonban lesz még Blind Myself, Cadaveres metál karácsony, Alvin és a Mókusok féle móka. Illetve Orinet Fall, The Southern Oracle, Stubborn féle hazai morzsoló. Ha pedig valakinek vasárnapról maradt a lábában valamennyi Michael Flatley, akkor az ausztrál Rumjacks koncertjén azt még simán kipörgetheti.

Szerdán pedig, úgy a maraton fele után egy kicsivel, a Sodom után ismét egy thrash legenda, vagyis Testament játszik majd. Akik a nyolcvanas évek óta tartják az irányt a metál színtéren. Őket előzi majd meg a főporondon a német Equlibrium és a szintén államokból érkező Battlecross. Míg a kisebb színpadokon a punk őskorát és hőskorát az AMD és az ETA jeleníti majd meg. A Wisdom és Pokolgép kombináció újabb heavy metál paradicsom, míg a Hammerworld színpadán az Omega Diatribe és a Kill With Hate lesz a tökéletes elborulás.

A  következő nap főszereplői mind a hardcore zenéhez köthetők és mind emblematikus szereplői a műfaj egy - egy külön vonalának és korszakának. A Dog Eat Dog videói mellett nem lehetett elmenni a kilencvenes években. Hardcore és Hip - Hop egyvelegük tökéletes fesztivál recept. A Madball népszerűsége időtlen a New York Hardcore vonalon, sokkal dallamosabb Ignite Téglás Zolival az élen pedig valami, ami sokkal inkább tud szólni a hazai közönséghez. Mellettük egy másik hármas ezen a napon, méghozzá Omen, Moby Dick, Ossian, akik egymás után lépnek a színpadra. Hozzájuk azt hiszem itthon nem kell kommentár. De hogy a hardcore rajongóit a hazai színtér terén se folytogassa a hiányérzet, ott lesz ezen az están néhány gyöngyszem. Social Free Face, Tisztán a Cél Felé, Don Gatto, Dirty Dawn és ennyi. Viszont a Vesztegzár és Visioned Frailty bulikról se maradjon le senki!

Aki pedig még mindig bírja, vagy taktikusan csak ekkor kiván megjelenni friss erőkkel, az erős pénetkre számíthat a fesztivál második hétvégéjéhez közeledve. A Varg pogány metálja németföldről jól hangolhatja majd a közönséget az Amon Amarth koncertje előtt, akik kicsit északabról hozzák a death metálba csomagolt legendákat. Utánuk pedig megkoronázhatja majd az idei Rockmaratont a Megadeth, akik kétségtelenül a legnagyobb név. Talán minden eddigi Rockmaratont beleszámítva is. Aztán lesz még nagyon korai kezdéssel ezen a pénteken Apey and the Pea, szintén még a délutánban a helyi The Morning Star, és valamikor később az idióta közönség kedvenc Kovbojok, illetve a betonkemény debreceni Angerseed.

Végül pedig elérkeztünk az utolsó naphoz, ami a Nagyszínpadon szintén egymással rokon stílusú zenekarokat vonultat fel. A Tales Of Evening, a Sonata Artica és az Epica is hasonló vonalon mozog ugyanis. A Tales Of Evening szimfóniái hazai kezekről és egy hölgy által, míg az Epica hasonló felállásban Hollandiából keretezik majd a finn Sonata Artica koncertjét. Melletük pedig az egyik szintén hazai nagyágyú, a Depresszió is az utolsó napon adja majd szokásos Rockmaratonos koncertjét. Aztán lesz még kicsit már búcsúzkodós, de nagyszerű Uzipov koncert ezen a szombaton és megvillantja magát a csak csajokból álló Dorothy is. A legvégső hangulatos lezárása a fesztiválnak pedig a Wall Of Sleep és a Stereochrist bulija lesz majd. Ők igazi csemegék doom rajongóknak és mindenkinek aki szereti. 

Szóval szinte minden műfajt felsorakoztat majd az egyre színvonalasabb Rockmaraton, ahol nyilván találkozhatsz majd Rockfaterral, ülhetsz idén több budin, állhatsz rövidebb sorba a tusoló előtt, tolhatsz lángost hajnali egykor és ihatsz jó hideg mindent, ami szemnek szájnak ingere. Ha pedig a világ leghosszabb rock fesztiválja hozz majd néhány mélypontot, akkor szaladj le a strandra felfissülni, hátha attól tölt majd valamennyit rocker szíved fém akkumulátora. 
flyer_rockmaraton_2016_2_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr328861388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum