RockStation

Folytatódik a Liveurope programsorozat

2016. október 04. - rockstation

liveurope.jpg

A Liveurope programsorozat tizenhárom európai klub, kulturális intézmény és koncerthelyszín összefogásából jött létre 2014-ben. Az együttműködés legfontosabb célja, hogy összehangolt promócióval, turnészervezéssel, online és televíziós közvetítésekkel segítse fiatal, pályájuk elején álló zenekarok és előadók nemzetközi érvényesülését. A Liveurope (amely egyébként az első Európai Uniós könnyűzenei támogatási program) most a hamburgi Reeperbahn fesztiválon mutatta be az elmúlt év fejlődését. Több új zenekar, nagyobb változatosság ‒ a Liveurope dinamikusan növekszik.

A tizenhárom klub mindegyike hazájának legkomolyabb képviselői közé tartozik: ott van köztük az egyik legjobb európai klub, az amszterdami Melkweg, a római Circolo degli Artisti, az oslói Blå, a prágai Paláç Akropolis, a londoni Village Underground és sokan mások. Az együttműködésben Magyarországot a budapesti A38 Hajó képviseli. A Liveurope a brüsszeli Ancienne Belgique klub kezdeményezésére született meg.

A közös platform lényege, hogy elsősorban azoknak a zenekaroknak és előadóknak nyújtson segítséget, amik és akik hazájukban már valamennyire népszerűek, lemezeket is adtak ki, de menedzsment- és anyagi hiányosságok miatt nem képesek betörni a nemzetközi zenei életbe. A Liveurope legfontosabb célja a fellépők promóciós támogatásán keresztül az európai nemzetközi klub- és koncertélet dinamizálása.

A Liveurope a nemrég zajlott hamburgi Reeperbahn fesztiválon mutatta be az elmúlt év eredményeit. "Az alapelv nagyon egyszerű" ‒ mondta Bali Dávid, az A38 porgramszervezője, akit idén beválasztottak a Liveurope háromfős operatív törzsébe. "Anyagilag segíteni a klubokat abban, hogy feltörekvő európai zenekarokat hívjanak meg. Minél több ilyen zenekar lép fel, annál nagyobb a támogatás. Ilyen egyszerű."

A platform indulása után két évvel az eredmények magukért beszélnek: harminchat európai ország 837 zenekarának fellépését támogatta a Liveurope. "Ha megnézzük a résztvevő klubok programját, az derül ki, hogy nagyon sokat számít a Liveurope" ‒ mondja Fabien Miclet, a platform koordinátora, a már említett Ancienne Belgique munkatársa. "Korábban átlagosan évente húsz fiatal európai zenészt és együttest léptettek fel ezek a klubok. Idén ez már átlagosan a harmincöthöz közelít. A Liveurope jóvoltából ez két év alatt ötvenszázalékos növekedés."

Nemcsak számokban jelentős a növekedés. A Liveurope ahhoz is hozzásegít, hogy a klubok "ne csak a komfortzónájukból szervezzenek fellépőket, hanem távolabbi, kevéssé ismert országokból is" ‒ teszi hozzá Miclet. A Liveurope változatossága egyértelműen jelzi a platform sikerét. "Óriási előny a program egyszerűsége és áttekinthetősége. A világos rendszerrel mindenki nyer: a közönségnek gazdagabb program és nagyobb zenei választék, a kluboknak a felesleges kockázat elkerülése, a zenészeknek több fellépési és turnélehetőség. A Liveurope azt is megmutatja, hogy az EU milyen hatékonyan képes működni, ha megfelelő célokat tűz ki."

A fejlődés abból is látható, hogy a Liveurope hamarosan bővül. Még az év vége előtt újabb tag lép be az együttműködésbe, amelyet így már tizennégy tag alkot majd.

A Liveurope egyetlen magyarországi résztvevője, az A38 Hajó csak idén hatvan fiatal európai produkciót mutatott be az együttműködésnek köszönhetően. 2014 óta 113 ilyen fellépő járt a hajón, ezzel az A38 a tizenhárom klub közül magasan a legaktívabb. A Liveurope jóvoltából léphetett fel először Magyarországon , de ennek révén adott klubkoncertet Selah Sue, a Mister & Mississippi, a Nonkeen, Yung Lean, a The Acid, a Hacktivist, Fismoll, Perturbator, a Pauw, a Grave Pleasures, Thomas Dybdahl, Moddi, a Sun Glitters és még sokan mások. A közeljövőben pedig a Den Sorte Skole, a Wintergatan, Sarah Hartman és Dillon koncertezik.

Természetesen magyar zenekarok is eljutnak külföldre a Liveurope rendszerében, a legtöbb koncertet az Ivan & The Parazol adta az európai klubokban.

A három éven át tartó együttműködést az Európai Unió "Kreatív Európa 2014-2020" programja támogatja jelentős pénzügyi hozzájárulással. Az EU hamarosan dönt arról, hogy meghosszabítja-e a Liveurope támogatását.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr8711765227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum