RockStation

Tarja Turunen: februári lemezbemutató a Barba Negrában

2016. december 21. - sunthatneversets

4-tarja_timtronckoe_2016.jpg

The Shadow Self: személyiségünk árnyékban lévő, tudatalatti oldaláról mesél a finn Tarja Turunen új nagylemeze. A dalokat február 1-én élőben is meghallgathatjuk, ekkor érkezik ugyanis a Nightwish egykori énekesnője Budapestre, ahol a Barba Negra Music Clubban lép fel.

Az 1977-ben született Tarja (teljes nevén Tarja Soile Susanna Turunen-Cabuli) két évtizedes pályafutása alatt a népes finn rockzenei színtér egyik legismertebb képviselőjévé vált. Az énekesnő egy 500 lakosú karéliai faluból származik, és a zene már kisgyermek korában megérintette: szülei elmondása szerint már azelőtt énekelni kezdett a maga módján, hogy járni megtanult volna. 6 évesen már zenetagozatos iskolába járt, 15 évesen pedig elköltözött otthonról, hogy zenei tanulmányait folytathassa, méghozzá kiemelkedő eredményekkel. Ezt követően a Helsinki Képzőművészeti Egyetem zenei főiskoláján, a Sibelius Akadémián folytatta tanulmányait, ahol komolyzenei és egyházi éneklést tanult, és zongorázott – sőt, még orgonán is játszott.

Tarja a Nightwish énekesnőjeként vált világhírűvé, de immár több mint egy évtizede önállóan, saját zenekarral készíti a lemezeteket és indul turnékra. Idén nyáron jelent meg negyedik, The Shadow Self című szólólemeze. A normál CD mellett digipak, valamint egy bakelit kislemezeket, képeslapokat, posztert és pólót is tartalmazó díszdobozos formában is kiadásra került albumot az európai zenei sajtó jól fogadta: a német Hardline és a Metal Hammer magazinok változatossággal teli, magas szintű mestermunkának nevezték a kiadványt, mely összefonja az erőteljes riffeket varázslatos dallamokkal és Tarja különleges énekhangjával. 

A lemezen található Demons In You című dal nemrég önállóan, digitális kislemezként is megjelent, méghozzá az Arch Enemy-ből ismert Alissa White-Gluz közreműködésével. A dallamos death metal banda extrém hangú énekesnője és Tarja angyali szopránja különleges duettet alkot, mely kiválóan mutatja meg a Shadow Self album korábbiaknál komorabb hangulatát. A duó élőben is előadta a dalt az idei Wacken Open Air Fesztiválon, 75.000 ember előtt.

Tarja elmondása szerint az új lemez címválasztását többek között egy Annie Lennox-szal készült interjú elolvasása inspirálta, melyben a mindannyiunkban jelenlévő „árnyék” személyiségről esik szó. A 20. századi híres pszichológus, Carl Gustav Jung által bevezetett árnyék a személyiségünk alsóbbrendű, tudatalatti része, mely a fő személyiségjegyekkel ellentétes, vagy az által elfogadhatatlan tulajdonságokat gyűjti magába. „Mindannyiunknak van egy sötétebb oldala, és ezt mindenkinek el is kéne fogadnia – mondta el Tarja. - Alkotóművészekként mi különösen sok inspirációt meríthetünk innen. Évekkel ezelőtt fedeztem fel magamban ezt az oldalt, noha összességében továbbra is pozitív személyiségnek tartom magam.”

1-tarja_timtronckoe_2016-high.jpg

Az új lemezt megelőzően Tarja amúgy egy előzetes EP-t is kiadott: a The Brightest Void-ra különböző feldolgozások, és a nagylemezről kimaradt dalok kerültek fel, többek között Michael Monroe (Hanoi Rocks), Chad Smith (RHCP) és a Within Temptation szereplésével.

Tarja európai turnéja február 1-én érkezik Budapestre, ahol a Barba Negra Music Clubban láthatjuk majd. További infók ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7812064621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum