RockStation

Rap és Rock Retrospektív - Videók a Judgment Night lemezhez

2017. március 09. - csubeszshuriken

judgment-night-soundtrack.jpgTagadhatatlan tény, hogy a szélesebb vizekre nyíló csatornákat nem kevés rap előadó és rockzenész egyszerre hagyta el a nyolcvanas évek végén és a következő évtized elején. A két műfaj közötti határokat egymás cuccainak hallgatásán túl pedig már olyan slágerszámba is menő együttműködések mosták el, mint az Aerosmith és a Run DMC közösen előhúzott Walk This Way című dala. Illetve a Public Enemy saját Bring The Noise című száma. Amibe 1991 környékén bevették az Anthrax tagjait és a gitárokkal újra felvett átirat simán lezúzta mindkét oldalon az arcokat. Ezeket a pöpec húzásokat azonban a Judgment Night filmzene album koronázta meg, amely tizenegy fenomén dalt hozott rap és rock arcok közreműködésével. Ami nem csak tizenegy dal, de esszenciális korlenyomat is lett, egy egyébként ritka szar filmhez felvéve 1993 első felében.. A következő néhány videó pedig ennek a lemeznek a ránk maradt képi lenyomata.

Mindjárt egy remek videóval bekezdve, ami nem csak a zene, de a klipkészítés aranykorát is megidézi. A zenetévék berobbanásával ez volt az a forma, ami a leggyorsabban eljutott a rajongókhoz. Mint az a másik forma, Mike Patton, akit a Faith No More élén addigra már mindenki ismert. Ő koronázta meg a szamoi Boo-Yaa T.R.I.B.E. rap szövegeit ezzel a refrénnel.

A House Of Pain és a Helmet együttműködésének gyümölcséhez nem készült klip. Pedig az egyik legerősebb nóta a másik tíz legerősebb között. Everlast szövege a Helmet hamisítatlan gitárjain konkrétan gyilkos. Ez a közös fellépés vágott videója, azért lehozza mi a téma.

A jó öreg Dinosaur Jr. és a Del tha Funkee Homosapien közös nótája, a lemez lelazulós szerzeményei közé tartozik. Ami nem csak azért rendhagyó, mert egy klasszikus rockban utazó banda kísér egy rappert, hanem mert ez a tévéshow keretek között lenyomott élő úgy pörgött, hogy Mike D. a Beastie Boys tagja dobolt és Mike Watt nyomta a basszusgitárt, aki ugye részben a The Stooges.

A legnagyobb figyelmet azonban mégis a Biohazard és az Onyx közös címadó dala kapta. Mert nagyjából mind a két csapat a saját pályafutása és a saját műfaja aranykorát élte egyszerre. Ebből a találkozásból nem is születhetett más, csak vastagbetűs történelmi bejegyzés.

Ha pedig már a történelemnél tartunk, akkor azt hiszem a súlyos nóta előtt azt elmondva, hogy abban egy nyugati parti alap gengszter rapper énekli a brit Exploited dalait úgy, hogy a hangszerekhez a háta mögé beállt a Slayer így crew gyanánt, az elég komoly. Ezért is hiány, hogy élőben ez nem lett rögzítve. Viszont Ice - T a mai napig nyomja a Body Count bulikon a Disorder című dalt. Hülye is lenne nem ezt tenni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1312322541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum