RockStation

Igorrr - Savage Sinusoid (Metal Blade Records, 2017)

Kellemes elmezavarral egybekötött spontán reset az agynak

2017. július 18. - Árposz

igorrr_savage.jpg

Alábbi írásomban egy megfejthetetlen zenei jelenséget próbálok majd szavakba önteni, de előre leszögezem, hogy akárcsak a H.P. Lovecraft novellák elmebajra és örök rettenetre kárhoztatott elbeszélői, én sem tudom majd teljes egészében értelmezhetően felvázolni a felfoghatatlant. Hogy ki vagy mi is az az Igorrr?

Igorrr a francia illetőségű zseniális / bomlott elmével megáldott Gautier Serre producer elektronikus szóló projektje, aki válogatott tettestársakkal kiegészülve eklektikus, ám rendkívül élvezetes zajjá roncsolja a dallamokat, hogy aztán egy torz lázálom háttérzenéjét szabadíthassa rá a világra.

igorrr_band.jpg

Erősen lebutítva - ám némileg érzékletesebben fogalmazva - ez a muzsika egy nagyon durva ambient cucc, amit leginkább az extrém / black / death metal életérzéssel megerőszakolt barokkos zenei alapokra ültetett idegrángató breakekben bővelkedő drum and bassként lehetne jellemezni.

Aki arra vetemedik, hogy magvakkal teleszórt játékzongoráról csipegető csirkék segítségével komponál, az gyakorlatilag mindenre képes, úgyhogy, ha eddig nem gondoltad volna, hogy egy dalt lehet blastbeat klezmerként jellemezni, kösd fel a gatyád, mert lehet. A múlt hónapban megjelent Savage Sinusoid lemez pedig tele van ilyen és ehhez hasonló teljesen aberrált zenei csemegékkel.

A lemez kellemes és minden logikus rendszert felülíró diszharmóniájában tökéletesen megfér egymás mellett a csodálatosan áriázó díva és az elmebetegen “kotkodáló”, üvöltöző, hörgő hibbant Goa szökevény, akárcsak a klasszikus zenei elemek a nyolcbites Nintendo témákkal, vagy a – hazai ízként - sanzontémákat hozó tangóharmonika a gyomorból hörgéssel és persze a disszonáns ám gyermekien ártatlan furulyaszó. Mindez együtt totálisan morbid, ám egyáltalán nem öncélú elegyet alkot.

Aztán, hogy a kedves hallgató mindettől két perc után a falnak rohan, vagy sorozat lejátszásra vált, már tényleg egyéni ízlés és mentális állapot kérdése. Az viszont egészen biztos, hogy az októberben esedékes budapesti koncertre már egy hónapja elkeltek ez elővételes áron kínált jegyek, úgyhogy nem árt észnél lenni, ha élőben is részesülni szeretnél ebben a nem mindennapi élményben.
5/5

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1012671229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum