RockStation

„…csak igyekeztünk szimplán a legjobb formánkat hozni…”

Interjú Kiss Józseffel, a Nova Prospect gitárosával

2017. július 19. - magnetic star

nova_prospect_3.jpg

Mint az köztudott, az idei Wacken Metal Battle Hungary győztese a kecskeméti Nova Prospect lett, így 2017-ben ők képviselik hazánkat a legnagyobb európai metal fesztiválok egyikén. Nem nehéz belátni, hogy az ő friss, korszerű és dallamos muzsikájuknak is megvan a létjogosultsága a Wacken Open Air mezőnyében, és abban is bizakodhatunk, hogy a Besnyő Gabriella énekesnő által irányított színpadi munkájukra fel fog figyelni a nemzetközi tábor. Magyar nyelvű dalszövegeik szintén kuriózumnak számítanak majd. Mindez kitűnő apropót szolgáltatott ahhoz, hogy Kiss Joci gitárossal folytassunk rövid „eszmecserét”.

Először is gratulálunk a Wacken Metal Battle Hungary 2017-en aratott győzelemhez! Mi adta az ötletet, hogy elinduljatok a versenyen? Milyen reményekkel, várakozásokkal vágtatok neki?
Joci: Köszönjük!!! Hihetetlen jó érzés, még mindig a hatása alatt vagyunk egy kicsit. Abszolút nem vagyunk egy versenyzős, folyamatosan tehetségkutatókra jelentkezős zenekar, persze ez a Metal Battle jóval több is, mint egy tehetségkutató.

Igazából egy hirtelen ötlet volt, összefutottam valahol a hirdetéssel, jobban utánacsekkoltam, és láttam, hogy előző években a Don Gatto és a Dystopia képviselte Magyarországot, ami jól jellemzi a rendezvény színvonalát. Szóval jelentkeztünk, és reméltük, hogy bekerülünk a legjobb 10 csapat közé. Miután ez összejött, csak igyekeztünk szimplán a legjobb formánkat hozni a döntőben, és reménykedtünk, hogy sikerül meggyőznünk a zsűrit és a közönséget. A pozíciónk ugyan nem volt túl jó, mert elsőként léptünk fel 13 órakor, szóval egyáltalán nem is számítottunk arra, hogy ilyen körülmények között nyerhetünk. Így talán még nagyobb meglepetés volt az első hely. 

Minden bizonnyal az idei Wacken Open Air fesztiválon esedékes fellépésetek lesz az eddigi legkomolyabb nemzetközi megmérettetés számotokra. Játszottatok már külföldön? 
Joci: Ez abszolút így van. Nem játszottunk még külföldön, egy tavaly év végi szlovákiai bulit kivéve.

Mire számítotok, hogyan fogadja majd a nemzetközi közönség a magyar nyelvű dalszövegeket? Az angol nyelv használata sosem merült fel nálatok?
Joci: Még a döntő előtt kérdeztem a szervezőket, hogy nem néztek-e teljesen hülyének, hogy egyetlen magyar nyelvű zenekarként jelentkezünk egy olyan versenyre, ahol a fődíj egy külföldi fellépés. De megnyugtattak, hogy szó sincs erről, sőt arra számítanak, hogy kuriózum lesz kint a magyar nyelv, tehát kint is magyarul fogjuk lenyomni a 20 perces szettünket, csupán a dalok között kell majd angolul kommunikálnunk a közönséggel, illetve a zsűrivel. Külföldi karrierben és angol nyelvű szövegekben a Nova kapcsán sosem gondolkodtunk annak ellenére, hogy Gabi angol kiejtése kifejezetten jó. Egyébként minden készülő Nova-dalnak létezik egy „kamuangolos” demóverziója, szóval nem kizárt, hogy egyszer kedvet kapjunk ahhoz, hogy megcsináljunk egy dalt élesben is.

Milyennek találtátok az idei Metal Battle mezőnyét? Általánosságban milyen viszonyban vagytok a hazai színtéren mozgó csapatokkal?
Joci: Szerintem iszonyat erős mezőny volt az idei, kis túlzással bármelyik banda nyerhetett volna. Külön örültem annak, hogy a második és harmadik helyezett Sleepless-es és Divided-os cimborák őszintén gratuláltak a győzelemhez annak ellenére, hogy simán mindketten megérdemelték volna az első helyet. De úgy gondolom, fordított helyzetben mi is ugyanezt tettük volna. Sok bandával és azok tagjaival baráti viszonyban vagyunk: Leander Kills, Stubborn, Kies, New Friend Request, Cadaveres, Don Gatto. Több haza banda hangzóanyagánál is szoktunk bábáskodni kis házi stúdiónkban.

nova_prospect_2.jpgFotó: Szöllősi Sándor

Élő előadásotokhoz Gabi rengeteget tesz hozzá színpadi akciójával és személyes kisugárzásával. Gondolkodtok-e esetleg bármilyen extra látványelemen a wackeni bulira?
Joci: Gabi színpadi mozgása, intenzív előadásmódja és közvetlensége valóban a Nova koncertek erőssége, ezzel mi is tisztában vagyunk. 

Viszonylag kötöttek lesznek a lehetőségek a Wackenes koncerten mind hangban, mind fényben, tehát extra látványelem nem lesz. De azért az elmaradhatatlan buborékfújó, a megafon, no meg a tenyérre festett kezes-szemes Nova logo meglesz.

Schautek Bálint sampleres nem minden alkalommal áll színpadra. Ezúttal veletek tart majd?
Joci: Bálint ugye már gyakorlatilag 2 éve „gyesen van” :-), a koncertekre nem jár velünk. Ennek ellenére ugyanúgy a zenekar aktív tagja, részt vesz a dalírásban és a stúdiós munkálatokban, no meg továbbra is ő a Nova Prospect szövegírója. Mivel a mostani koncertprogramunk úgy áll össze technikailag is, hogy az ő részei Dani sampling padjáról szólalnak meg, így a Wackenen is majd négyen állunk a színpadon.

Lesz olyan fellépő Wackenben, akinek a koncertjét szívesen megnéznétek?
Joci: A Crowbarba, az Ugly Kid Joe-ba és a Brujeirába biztos, belenézünk majd, de sajnos nem tudunk végig maradni.

Idén tíz éves a zenekar. Terveztek valamilyen különleges bulit és / vagy egyéb megmozdulást ennek a megünneplésére? Mennyire fogja felforgatni Wacken az idei „menetrendeteket”?
Joci: Csak egy szempontból forgatta fel az idei menetrendet a Wackenes lehetőség, sajnos a Fezenes koncertünket lemondani kényszerültünk. Bízom benne, hogy a szervezők, és a hazai közönség is megérti majd.

nova_prospect_1.jpgFotó: Ivánfi Dániel

Hogy álltok a következő Nova Prospect albummal? Vannak már friss ötleteitek, netán kész új számaitok?
Joci: Jelenleg is az ősszel megjelenő, Fényhozó c. EP-n dolgozunk, melynek a címadó dala áprilisban már szöveges videó formájában napvilágot látott. Szeptemberben érkezik a következő dal, ismét egy szöveges videóval. A következő lépés pedig egyértelműen a 3. Nova Prospect nagylemez lesz, amelyik reálisan a jövő év második felében készülhet majd el.

Épp a napokban zajlott egy speciális, két koncertből álló jótékonysági fellépés-sorozat „Add a mancsod” elnevezéssel, többek között a ti részvételekkel. Mesélnétek erről a kezdeményezésről?
Joci: Maga a sztori egy nyár eleji kecskeméti és budapesti csereüdültetéses buliból indult ki. Ezután Leci ált elő ezzel az ötlettel, amit mi és a többi résztvevő banda is teljes mellszélességgel támogatott. A szervezésbe később bekapcsolódott Boltsek Andi is, aki a június 24-ei Düreres kanyarért volt felelős.

Hál’istennek nagyon jól sikerültek a rendezvények, koncert/közönség szempontból is, és a kezdeményezés is elérte a célját: közel 500 ezer forint értékű adományt és készpénzt sikerült összegyűjtenünk.

Nova Prospect Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7012673397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum