RockStation

Négynapos metál-orgia augusztusban a Brutal Assault Fesztiválon

2018. június 12. - Frogfoot

brutal_assault_2016.jpg

A 23. Brutal Assault idén augusztus 8-11. között kerül megrendezésre a már megszokott hangulatos helyszínen a Josefov-erődben. Január óta folyamatosan érkeztek a hírek a fellépőkről, amelyek között sok visszatérő zenekar van, de már most látszik, hogy a szervezők a korábbinál is szélesebb közönséget szeretnének elérni. Nem kell megijedni a fő szerep továbbra is az extrém metalé, de mindenki megtalálhatja a kedvenc zenekarát nem csak a black, death, thrash rajongók!

4 napon át 5 színpadon 130 zenekar a lehető legváltozatosabb összeállításban, idén ezt kínálja a Brutal Assault a heavy metaltól a kisérletezős zenéken át a grindecore-ig: a szuperpergroup ACT OF DEFIANCE ex-Megadeth zenészekből állt össze miután Chris Boderick gitáros és Shawn Drover dobos egyszerre léptek le. Kivételes zenészek magas színvonalú, de fejszaggató koncertjét várhatják a thrash rajongók.


Igazi kultikus zenekar-klasszikus amerikai heavy metal, az a '90-es évek végén ismét összeállt ARMORED SAINT név a fiatalabb generációnak nem sokat mondhat, pedig az Armored Saint igazi veterán-igaz a csapat ma már bevallottan hobbizenekarként üzemel de ez egyátalán nem hallatszik az utolsó lemezükön, a Win Hands Down egyértelmű csúcsteljesítmény. Ráadásul a metalvilág egyik legszimpatikusabb frontembere az énekesük: John Bush!


Stílusteremtő, abszolút etalon (és még sokáig folytathatnám a jelzőket) az AT THE GATES, a göteborgi melodic death metal hangzás egyik alapítója és jelentőségük túlmutat azon, hogy néhány szóval elintézzem. A fesztivál visszatérő vendégei és biztos, hogy most is a tökéletesség határát súroló produkció várható tőlük.


A lengyel BEHEMOTH a fesztivál egyik kiemelt résztvevője. A máshoz nem hasonlítható hangulatú koncertjeik még azoknak is élményszámba mennek akik nem a zenekar rajongói.


A svájci BÖLZER pont a Behemoth előzenekara volt a Club 202-ben néhány éve, és a duó (!), vagyis KzR (Okoi Therry Jones) ének, gitár és HzR (Fabian Wyrsch) dobok. az egyik legegyedibb underground black/death zenekar mostanában.


Az idén 30 éves a BROKEN HOPE a death metal csapatok sorát erősíti és hosszabb szünet után 2013-ban és 2017-ben új nagylemezeket is megjelentettek.


Biztosan a nyitás jegyében egyre nagyobb teret kapnak hardcore zenekarok, köztük a brit BROKEN TEETH, a kanadai COUNTERPARTS, a hardcore punk H2O, a HC alapzenekarnak számító TERROR, a WISDOM IN CHAINS, a belga NASTY és utoljára-de nem utolsó sorban a JASTA, vagyis Jamey Jasta koncertjeinek örülhetnek a HC rajongók.


Ugyancsak visszatérő a mexikói BRUJERIA, és a koncert különlegességét az adja, hogy a zenekarhoz csatlakozott Jessica Pimentel, aki a népszerű Orange Is The New Black sorozat színésznője-remélhetőleg ő is feltűnik majd a színpadon.


A death metal zenekarok közül talán a CANNIBAL CORPSE fellépését várhatják leginkább a rajongók, de ott lesz még a DYING FETUS, a 4 klasszikusnak számító lemezt is magáénak tudó legenda a PESTILENCE, a technikát a brutalitással ötvöző ORIGIN, és olyan különlegességet is kapnak a death rajongók mint a JASAD egyenesen Indonéziából. és a THE BLACK DAHLIA MURDER akik a melodikus és metalcore elemeket ötvözik egy energikus death metal keverékben. De ez korántsem az összes death metal zenekar!


Európában ritka vendég, ezért a fesztivál egyik húzóneve a DANZIG ráadásul ebben az évben ünnepli az együttes megalakulásának 30. évfordulóját ezért különleges műsor várható tőlük.


És ha már húzónevek: egy New Jersey-i zenekar klasszikusai talán segítenek beindítani és megnyerni a közönséget még akkor is ha maga a zenekar jócskán kilóg a fesztivál fő profiljából, de biztos vagyok benne, hogy a Rocky, a No Fronts vagy a Who's The King elég lesz ehhez. DOG EAT DOG a Brutal Assaulton!

A szerkesztőségi kedvenc GOJIRA élőben lehengerlő és már többször bizonyított a BA-on, a francia zenekarnak köszönhetően idén sem maradunk progresszív modern thrash nélkül.


A kompromisszummentes black metaljáról híres MARDUK lemezei a műfaj klasszikusai közé tartoznak. Június 22-én jelenik meg az új albumuk amelyet minden bizonnyal a BA-on is bemutatnak. Szerencsére csak átmenetileg oszlott fel a MINISTRY és bármilyen felállással is érkeznek majd Csehországba maximálisan ajánlott megnézni őket mert Al Jourgensen már önmagában is egy jelenség, a zenekar pedig lehengerlő élőben.


A PARADISE LOST egy új zenei generáció úttörője volt a '90-es évek elején, külön stílust alapítottak. Bár voltak stíluskitérők, de az utóbbi albumokkal visszataláltak a metalhoz.


A SEPULTURA az a zenekar amelyet nem kell bemutatni, a kiemelkedő Machine Messiah dalai élőben is leviszik majd a fejünket és persze ott vannak még a klasszikusok.


Szintén brazil zenekar a RATOS DE PORÃO és kultstátusznak örvendenek a rajongók körében. Akárcsak a Sepultura a SUICIDAL TENDENCIES sem szorul igazán bemutatóra. A Suicidal élőben abszolút etalon! Az energia ami lejön a színpadról egy Suicidal koncerten az alapja annak, hogy a zenekar kultusza ma is töretlen. Elő a bandanákkal!


És a végén nem egyszerűen egy "húzónév", hanem egy igazi legenda! A '80-as évek egyik kultikus és óriási hatású zenekara, a TORMENTOR újra működik és a BA-on lép színpadra! Ráadásul a zenekar a legklasszikusabbnak tekinthető felállással érkezik a fesztiválra.


De a thrash metal rajongóknak sem kell majd unatkozniuk a négy nap alatt, Eric Forrest (ex-Voivod) zenekara az E-FORCE, a groove-orientált thrash EXHORDER és a HIRAX - mindkét zenekar '80-as években kezdte és többszöri újjáalakulás után.

A MUNICIPAL WASTE a D.R.I. és a Suicidal Tendencies által kijelölt utat követve nagyban felelős crossover/retro-thrash újjászületéséért és tökéletesen idézik meg a '80-as évek második felének hangulatát. A rövid, velős crossover-thrash nótákat és féktelen partyhangulat borítékolni lehet!


A végére hagytam a fesztiválról kilógó fellépőket akik csak tovább színesítik a felhozatalt és igazi zenei csemegének számítanak, mint a CLAUDIO SIMONETTI'S GOBLIN. Claudio Simonetti olasz származású zenész-zeneszerző és olyan horrorfilmek zenéjét szerezte mint a Dawn of the Dead vagy a Demons és jelenleg is együtt dolgozik Dario Argento rendezővel. A CS's Goblin Simonetti progresszív rockot játszó zenekara.


MORTIIS, vagyis Given Håvard Ellefsen az Emperor egyik alapítója volt. Igazi különc, synthwave/industrial rock/dark ambient zenéje olyan különlegesség ami kiemelt figyelmet érdemel, akárcsak a jazz, komolyzene és Bartók Béla rajongó Page Hamilton bandája a '90-es évek egyik leginvenciózusabb zenekara az egyéni és újító HELMET.


Valószínűleg a KMFDM és a Die Krupps sikerének köszönheti a meghívást az electro industrial HORSKH. A retro-avantgárd 1980-ban alakult szlovén, Ljubljana német nevéről elnevezett LAIBACH, ritka fesztiválmegjelenéseik egyike BA-on lesz!

Amalie Bruun a MYRKUR projekttel különböző zenei stílusokat vegyítve egyetlen skatulyának sem felel meg, persze a black metal az alap, de a végeredmény különleges és egyedülálló.


Szép karriert futott be pár év alatt a progresszív színtéren az ausztrál gitáros PLINI, még Steve Vai is odavan érte!

A STEVE 'N' SEAGULLS lóg ki leginkább a fesztiválról, a finn countrycsapat, akik híres rockslágereket adnak elő country/bluegrass verzióban a hangulat és az élmény miatt kihagyhatatlan.


De nem fért be az ajánlóba az összes zenekar, így érdemes a fesztivál honlapján a fellépők névsorát is végigböngészni ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr5214042398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum