RockStation

Doom/sludge alapvetés jön Budapestre

2019. július 01. - sunthatneversets

thou-10.jpg

Júliusban a negyedik Tukker esemény 27-ére fog esni 3 nappal a Neurosis / Yob kettőse után. Meg kell hagyni, nem kisebb volumenű este várja mindazokat, akik ellátogatnak majd a Dürer Kertbe, ugyanis fennállása során először fog hazánkba látogatni a louisianai Thou.

Doom / sludge körökben valószínűleg mindenki a szívéhez kapott a hír hallatán, nem is véletlenül, hiszen ez a banda óriásit ment az utóbbi években. Kezdjük ott, hogy a Baton Rouge-ból származó zenekar közel 15 éve létezik és ugyanolyan minőséggel szállítják le a jobbnál jobb lemezeket. Minden bizonnyal a 2014-ben megjelent Heathen volt az ominózus anyag, amire a 'szakma' és a nagyobb is közönség is elismerősen bólintott, hiszen ott mentek el először a kísérletezések irányába. Ennek egy tökéletes példája, hogy testvérzenekarukkal, a The Body-val is megjelentettek egy közös lemezt Released from Love, You, Whom I Have Always Hated címmel, ami még jobban megerősítette a nevüket az undergroundban. A Thou sosem rejtette véka alá, hogy milyen zenék befolyása alatt írják ezeket a sludge / doom himnuszokat, ennek példája akár egy Nine Inch Nails (Terrible Lie) feldolgozás a The Body-val, vagy egy Nirvana cover (Something In The Way), vagy az Alice in Chains, aminek hatása főképp az egyik tavalyi anyagon, a Rhea Sylvia-n figyelhető meg.

A 2014-es Heathent követő nagylemez hivatalosan a Magus volt, ami tavaly jött napvilágra, de azért nem ilyen egyszerű a helyzet, mivel a Magust megelőzte még 3 EP, amik önmagukban is tökéletesen megállják a helyüket.

Mindhárom anyag teljesen különböző, mint témában, hangulatban és legfőképp hangzásban. A Thou minden egyes anyaggal eggyel jobban, tisztábban akar szólni, ami egy szándékos koncepcióval bír (mondjuk a Magus pont eggyel vaskosabb sludge hangzással operál a Rhea Sylvia-hoz képest), amit egy egységes artwork-sorozat köt össze. Sokszor egy anarchista szemléletet is felfedezhetünk a szövegvilágban, ami végigkíséri az anyagokat és emiatt is különülnek el ők a tipikus sludge / doom zenekaroktól. A tavalyi év mindenképpen az övéké volt és nem csak a Magus kiadása miatt.

Igazán most mutatta meg a Thou a többi arcát, amiből kaptunk egy kis szeletet az 'Inconsolable' formájában. Biztosra vehető, hogy nem kevés embernek ez az anyag ütött be a legjobban melankolikus, szívbemarkoló számaival. Élőben mindig más felállással operálnak (a stabil line-upot leszámítva), de ami fixnek mondható, hogy ezen az estén is valami felejthetetlenben lesz része mindenkinek, aki ellátogat a Dürerbe.

A Thou viszont nem egyedül fog érkezni. A dobos Tylernek (akit korábban a Mutilation Ritesban is csodálhattunk) van még egy zenekara, ami nem más, mint a Yautja Nashville-ből. Ha nem ismernéd ezt a bandát, azonnal menj rá, mert amit ez a hármas leművel élőben, az egyszerűen embertelen. Komplex, agytekerő, tördelt témák egy agresszív előadásmódban tálalva, ez vár rád, ha őket is megnézed. Igazából nehéz beskatulyázni a zenéjüket, hiszen mind hardcore / grindcore berkeken belül nagy figyelemmel kísérik őket, nem véletlenül.

Hazai részről végül csak egy banda fog odacsapni ezen az estén a Hegy személyében. Ha nem hallottál még róluk, menj fel a bandcampjükre! További infók a koncertekről ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr3614919150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum