RockStation

Dynamo Metalfest 2020

Nemzetközi thrashvériség és minden más (ami két napba belefér…)

2020. április 05. - magnetic star

dynamo_2020.jpg

A hollandiai Dynamo Open Air az 1990-es években metaltörténelmet írt. Ma már a helyszín más (igaz, csak Eindhoven városán belül költözött a fesztivál), a név is Dynamo Metalfestre módosult, de a 2015-ös újraindulás óta ismét derekasan tartja magát a rendezvény.

Egyelőre csak reménykedhetünk abban, hogy a jelenleg is tomboló koronavírus-járvány nem söpri le a július 17-18. között tartandó rendezvényt, amelynek szokás szerint az Ijssportcentrum ad otthont. A szervezők mindenesetre bizakodóak, és hivatalosan is megerősítették, hogy amíg a holland kormány nem készteti őket az esemény törlésére, addig nem állnak le az előkészületekkel és ragaszkodnak a fesztivál megtartásához.

Ami az idei felhozatalt illeti, a thrash metal került fókuszba. Ez elsősorban a Bay Area Interthrashional elnevezésű, erre az egyetlen alkalomra szóló projekt színpadra állításában nyilvánul meg. Ennek résztvevői ugyanis a San Franciscó környékbeli színtér nagyjai – főképp az onnan származó fellépő zenekarok egyes muzsikusai – lesznek, akik egymás klasszikus számait nyomják majd, mindössze annyi megkötéssel, hogy a saját nótáikból kimaradnak. A szett a közönség szavazatai alapján kerül összeállításra, de néhány közkedvelt Exodus, Death Angel, Forbidden vagy éppen Heathen darabra biztosan számítani lehet, ahogy egy-egy Testament vagy Metallica örökzöldre is. Épp a Dynamo kapcsán szoktuk hajtogatni, hogy a név és a hagyomány kötelez, s ez alól maguk a zenekarok sem képeznek kivételt, hiszen a Testament, az Exodus és a Forbidden egyaránt tiszteletét tette Eindhovenben a fesztivál kezdeti éveiben. A részletek az alábbi videóból derülnek ki:

Az Exodus egyébiránt önállóan is ki fog állni (természetesen a vírust éppen leküzdő Gary Holttal), és ledarálja a teljes Bonded by Blood albumot. Ugyanígy fellép a Heathen és a Flotsam And Jestam. A Sepultura szintén ebbe a sorba kívánkozik, bár ők idővel nem csupán Brazílián, de a thrashen is túlnőttek, mint tudjuk.

A metal szélsőségesebb ága ugyancsak képviselteti magát. A death metal nagy generációjából az Obituary, a későbbi nemzedékek halálosztói közül pedig a Decapitated, valamint a minden hangszeren is játszó Athenar black / speed agyszüleménye, a Midnight pusztít majd. Ami a muzikális durvulást népesebb táborhoz eljuttató formációkat illeti, a Cradle Of Filth hozza majd a black metalból eredő szimfo-gót-horror elegyét, a Heaven Shall Burn a metalcore-ba ágyazott straight edge üzenetét, és jön a modern frontcsajos metalt a lehető legtökéletesebben megtestesítő Jinjer is.

A változatosságra való törekvés jegyében viszont a dallamosabb irányzatok sem maradhatnak ki az összeállításból. A doom ikon Candlemass, illetve heavy metal vonalon a felfrissült felállású Firewind és a Beast In Black lép színre, valamint a Forbiddenből ismert Craig Locicero gitáros mostani társulata, a Dress The Dead is ott lesz.

A Dynamo Metalfesttel kapcsolatos aktualitások folyamatosan nyomon követhetők a fesztivál hivatalos honlapján és a Facebookon, sőt utóbbi felületen magyar nyelvű oldal is működik. Szóval lehet készülni és tervezgetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4315587914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum