RockStation

DevilDriver - Dealing with Demons I (Napalm Records, 2020)

Törd szét az összes tükrödet

2020. november 03. - ronnietoad

dd-dealing.jpgMindannyiunkat szorongatnak egyedi élményekből származó belső démonok. Ezek mindegyike sajátos, ám rájuk lehet húzni olyan elnagyolt gyűjtőkifejezéseket, mint bizonytalanság, elégedetlenség, pánik, aggodalom, bűntudat, tehát némileg mégis hasonlóak. Érdemes hát meghallgatni a santa barbarai darkgroove metalos DevilDriver legújabb lemezét, a Dealing with Demons I-t, mely ezt a tárgykört dolgozza fel. 

2002 óta teljesen lecserélődött a DevilDriver tagsága Dez Fafara alapító, frontember főmufti körül, mellette Mike Spreitzer húzza a szekeret kitartóan már 16 éve. A zenekar kilencedik studióalbuma ezúttal személyes hangvételű lett, a góré harcairól szól, aki extrém módon befelé forduló ürge, de most kivételesen megnyílt a külvilágnak emocionális tekintetben. A nyitány Keep Away from Me rögtön a zárkózottságát, agorafóbiáját mutatja be, azt, hogy alapjáraton “social distancing” figura, kényelmetlenül érzi magát társaságban, főleg idegenek között. Hányan vagyunk így ezzel? 

devildriver_2020.jpg

Tartogat a Dealing with Demons I egy unikumot: Dez énekel  — ezelőtt nem tett ilyet. A Wishing szám egy “lovesong” (Ő fogalmazta így) a feleségének, aki rákkal küzdött. Ezen élmény totál kifordította a világlátását, a dal ama félelmeinkről szól, mikor elveszíthetünk egy társat, legjobb barátot. Végtelenül nyíltszívű alkotás, kellemetlenül is érzem magam amiatt, hogy szerintem nem maradtunk le eddig semmiről, ami Fafara trillázását illeti. Bitang lett viszont a Nest of Vipers. Neal Tiemann gitáros kapott több teret a létrehozásban, és baromi kerek mű a szöveggel, klippel, mindennel együtt. A lojalitást feszegeti, ami örökérvényű kérdés. 
Van még családi vonatkozás a lemezen, mégpedig egy apa-fia koprodukció a You Give Me a Reason to Drink vokáljában. Hát nem esett messze az az alma.

Akár a horrorfilmeket, akár a klinikai pszichológiát vesszük forrásnak, a démonok megnevezve irányíthatóbbak. Dez nevet is adott az egyiknek: Iona. Iona testesíti meg azt a kísértetet, akit látunk a sötétben, vagy a perifériánkban megbújva, és örökkön követ minket, akár a bűntudat. Kit nem üldöz ilyen? Nem véletlenül kapott a dal egy árnyalatnyi goth beütést.  

Harcosunk azt az instrukciót adta a zenekarnak, hogy úgy álljanak neki a lemez munkálatainak, mintha semmi közös múltjuk nem lenne, azaz ebben a pillanatban jönnének össze először bazseválni. Azt nem jelentem ki, hogy ez zeneileg maradéktalanul sikerült és az anyag totál eltérő az eddigiektől, ugyanakkor bizton hangoztatom, hogy masszív, stabil munka, szép gitárvonulatokkal, géppuska dobbal, megragadó témákkal. Helyenként barátságosan kikönyökölnek a country, valamint nu-metal gyökerek a dallamos death metalból. 

A Dealing with Demons II megjelenését jövő évre tervezi a DevilDriver, a szerzemények készen rostokolnak. Meglehetősen várós. Dez azt mondja, az áll legközelebb hozzá; jó az I, de a II az Ő bébije. Reméljük, ezúttal is  korábbra hozzák a megjelenést, mert az előző körben az összes kazetta, valamint vinyl elfogyott előrendelésben. 

rockstation_pontozas.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7516270446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum