RockStation

Kár Beléd - Itt a MINA első nagylemeze

ALBUMPREMIER!!!

2021. február 14. - sunthatneversets

retusaltminazenekari.jpgA MINA három 40 plusszos faszi nemrég alapított rockzenekara, akik lenyugvó-nap-energiájukat ebben a punkos, rockos, alteres trióban élik ki. A banda 29 hónapnyi munka után jelentette meg első nagylemezét, aminek a Kár beléd címet adták. A korong 10 dalát Császár Péter mintegy 50 szerzeményéből válogatták ki, átdolgozták, hangszerelték és a nyíregyházi MSK Sound Stúdióban rögzítették, Pál Mihály hangmérnök irányítása mellett. A trió alteres-punkos ízekkel fűszerezett, szofisztikált, mégis odarakós rockzenét játszik.

A zenekar a nyíregyházi Szüret Alkotóműhely legújabb produkciója, bár a banda ötlete a dobos-rockproducer Zombor Szabolcs fejében már 7-8 évvel ezelőtt is ott motoszkált.

A MINA zenekart Császár Péter dalszerző-basszusgitáros és Zombor Szabolcs alapították 2018-ban. Peti és Szabi általános iskolás korukból ismerték egymást, első zenekaruk a Psyche volt, amelyben 1989-1995-ig játszottak együtt. A Psyche zenekar mellett több alternatív-rockos bandát is gründoltak a rendszerváltás környékén (Bánja Rágja Csőröge Band, Milyen Feri). Péter 14 éves kora óta ír dalokat. 1991-ben a Menj a f@szomb@ című szerzeményük eljátszása miatt 3 évig nem léphettek fel nyíregyháza kultikus koncerthelyszínén, a Postás Művelődési Házban. 1994-ben is még cenzúrázott szöveggel adhatták elő a dalt a Postás záróbuliján. A dal most eredeti formájában került fel a MINA első lemezére.

Komolyzenei tanulmányai után (cselló, nagybőgő) Péter zenészként külföldre szerződött. Először egy amerikai cirkusszal, a Ringling Brothers-szel turnézott, majd Szingapúrba költözött, ahol basszusgitárosként évekig játszott egy showban James Brown dobosával, Erik Hargrove-val. Kínában folytatta, ahol Franco Dragone (a Cirque du Soleil egyik alapítója) produkciójában basszusgitározott, majd a macaói szimfonikus zenekar nagybőgőse lett. 2016-ban tért haza Magyarországra. Hosszú külföldi tartózkodása alatt esténként dalokat írt, ezek a dalok képezik a most megjelent lemez zenei gerincét. De elmondható, hogy a korong dalai 15-40 éves kora között, mintegy 25 év alatt születtek.

210120-facebook-boritokep-nagy.jpg

Peti és Szabi rögtön az elején már egy punkos-rockos trióban gondolkoztak, de ehhez kellett egy harmadik zenész, egy gitáros, aki jól is énekel. A választás Lehoczky Istvánra esett, aki éppen akkortájt tért haza 7 éves külföldi útjáról, mely során énekes-gitárosként egy német óceánjáró hajóval járta a világot. A hajón többek között Turjánszki Györggyel (ex Pál Utcai Fiúk) dolgozott együtt, tematikus rock-showkat kísértek.

A most megjelent lemez dalai a szerelemről, a nőkről és a velük kapcsolatos ilyen-olyan minőségi szabadidős tevékenységről szólnak. Szövegviláguk szókimondó, de nem öncélúan trágár. Inkább szokatlanul őszinte.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr316424786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum