RockStation

2022 a RockStation szemüvegén át #3

2022. december 29. - KoaX

rockstation_erosito.PNG

Megvan a mesterhármas! Kitartó egy olvasó vagy, gratulálunk. Reméljük, hogy adtunk pár jó tippet, hogy mikre érdemes figyelni a zenén kívül is! Na, de azért ebben az évben elég sok pozitív és negatív dolog is történt! Hogy mik?

Melyik volt a legmegrázóbb és melyik a legjobb zenei hír, ami ért téged az év közben? 

Rattlehead18:

A legmegrázóbb zenei vonatkozású esemény Lénárd László távozása volt. Jó hírként pedig sok kiváló lemezzel dobálózhatnék, azt azonban már megtettem a kettővel ezelőtti kérdésre adott válaszomban. Így helyettük csak egy saját felfedezést említenék, mely számomra kiemelkedő hírértékkel bírt; a melodikus death metalban utazó olasz Raintime: Flies & Lies című lemezét, amit itthon a kutya se ismer, CD-n pedig egy véletlen folytán jutott el hozzám. Azóta kirobbanthatatlan a lejátszóból.

 

Vinyl_Woww:

A legjobb és egyben a legmegrázóbb hír, hogy koncertezik a Pantera. Egyrészt örvendetes, másrészt meg minek (na jól van, erre vélhetően tudjuk a választ)…Ramones dátumok vannak már egyébként?

 

KoaX:

Még mindig nem ocsúdtam fel a tavaly elhunyt Will Mecum halálából. Teljesen azt hittem, hogy az idén történt. Ami kicsit rosszul érintett, hogy a podcast megállt, illetve nem volt kivel beszélgetnem a Főszerkesztőn kívül. Szerintem, marha sok kiaknázatlan lehetőségünk lenne ott, csak ehhez kellene partnert találni, aki hasonlóan gondolkodik.

Jó hír? Ezt az évet eléggé sikeresnek könyvelem még abban az esetben is, ha viszonylag kevés koncertre jutottam el. Az, hogy találkozhattam személyesen Tobias Forge-val messze az egyik legjobb zenei élményem volt. Hatalmas élmény volt szintén pacsizni a Lamb Of God tagjaival, még akkor is, ha volt aki rohant vissza a szállodába. De John Campbell egy aranypofa, és innen is köszönöm az Érsek családnak a segítséget! Ja, meg várjunk! Egyben csalódás és öröm is. A Tool koncert előtt Adam Jones gitáros az árokból nézte a Brass Against koncertjét. A biztonsági őrök legnagyobb örömére én odarohantam a kordonhoz, megütögettem a  vállát és egy fényképet akartam vele csinálni, de nem ment bele sajnos, ellenben kedvesen integetett nekem. Fanbox faktor ezerre kapcsolva, és nagyon boldog voltam ettől is.

lenard_laszlo.jpg

Árposz:

A legmegrázóbb egyértelműen Lénárd Laci halálhíre volt. Elképzelni sem lehet, hogy miként alakult volna nélküle a hazai metal élet, ráadásul gyerekkorom óta példaképként tekintek rá és a munkásságára.  

A legjobb hír a FEZEN-es Mercyful Fate koncert bejelentése volt. 23 évet kellett várnom rá, hogy 1999-es budapesti koncertjük után újra láthassam őket. Úgy volt, hogy 2020 nyarán Krakkóban nézem meg őket, de sajnos mint annyi más tervet, ezt is keresztülhúzta a COVID. 

 

Theshattered:

Sajnos a „köznapi” munkám miatt elég magasan van az ingerküszöböm, kimondottan „megrázásra” nem emlékszek. Jónak a rengeteg koncertbejelentést mondanám, nem csak idén, de jövőre is több, számomra felsőligás zenekar jön majd hozzánk, ami miatt érdemes lesz karikázgatni a jövő évi kalendáriumot. A sorra érkező lemezekről nem beszélve! Ezek közült talán a Metallica bejelentést emelném ki, az abszolút váratlan volt.

 

Ronnietoad:

Ahogy öregszem, egyre jobban megráznak az ilyen hírek, még ha kevésbé kötődöm is. Lénárd Lacit borzasztó megrendítő veszteségnek éltem meg, illetve Mark Lanegant szintén megkönnyeztem. Az elmúlt 3 év miatt (lezárások, vágjátok...) átértékeltem a zenei élményeket, valahogy már nem veszem természetesnek a bulikat. Minden koncert- vagy turnébejelentés olvastán túlárad bennem az öröm.

 

Moravsky_vrabec:

A leginkább megrázó az, hogy hány olyan zenész van, akik hiába sikeresek, elismertek, mégis komoly lelki gondokkal küzdenek. Ami persze drog- vagy alkoholproblémákkal párosul, igen gyakran. Idén David Andersson, a Soilwork és a The Night Flight Orchestra gitárosa adta fel a küzdelmet a démonaival, de itt van Jesper Strömblad, aki még a saját új bandája, a The Halo Effect bemutatkozó turnéját is kénytelen volt kihagyni, hasonló okokból. Rettenetesen sajnálom őket, és drukkolok, hogy legyenek elég erősek.

Legjobb hír most nem jut eszembe, de sok jóról számolhattunk be idén is: Pantera turné, Def Leppard / Mötley Crüe EU-turné, Metallica lemez a semmiből, Fear Factory album új énekessel, ilyesmik.

 

Frogfoot:

David Andersson (Soilwork) halála. Michael Lee Aday-Meat Loaf halála (R.I.P. Robert Paulson). Pozitív pedig, hogy jövőre új Obituary lemez!

 0neurosis2019_27_eredmeny.jpg

ZooiErnő:

A legmegrázóbb természetesen Lénárd Laci halála. Már 1991-ben együtt mentünk külföldi turnékra, 16 évesen nagy élmény volt hallgatni az anekdotáit, lexikális tudásával nem sokan vetekedhettek, emellett egy született úr volt. Határon túl pedig Scott Kelly lehullott álarca volt döbbenet, és nemcsak azért, mert életem szerves részét képezte a Neurosis turnék látogatása, hanem családapaként felfogni sem tudom, hogyan képes bárki így bánni a szeretteivel, a legközelebbi hozzátartozóival. Remélem soha sem lesz képes őszinte, bensőséges kapcsolatot létesíteni semmilyen földi entitással. 
Magnetic Star:

A számomra legmegrázóbb hírrel nyilván a sokadik leszek a sorban, de tény, hogy Lénárd Laci eltávoztával felmérhetetlen csapás és veszteség érte a teljes hazai zenei színteret, különös tekintettel a magyar rock/metal zenei újságírásra. Az én korombelieknek az 1980-as évek vége óta mi sem volt természetesebb annál, mint hogy rendszeresen olvashattuk a gondolatait a műfajról: lemezekről, koncertekről… Tudása és hozzáállása pótolhatatlan. R.I.P. Mindeközben már hozzáedződhettünk, hogy a régi generációk nagyjai, akikre kezdő zenehallgató korunk óta felnéztünk, sorra mennek el. De még a náluk fiatalabb (olykor egészen fiatal!) korosztály kiválóságai is, egyre többen… Tényleg nincsenek szavak!

Ami a pozitívumokat illeti, nekem mindenképpen a leglelkesítőbbek közé tartozik két régóta szárazdokkban veszteglő, illetve csak mérsékelten aktív favorit, az Ahab és a Winger – majdnem az ABC két végpontja, ennek megfelelően két, egymástól merőben eltérő zenei világ – jövőre beígért új lemezéről szóló hír.

 

Sunthatneversets:

Lénárd Laci halála mély megdöbbenéssel töltött el. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a Rockstation nem is létezne nélküle, hiszen főszerkesztőként mindig is etalonként tekintettem az Ő és Cselőtei Laci munkásságára. A Foo Fighters mindig vidám dobosának, Taylor Hawkins-nak a halála is mélyen érintett.

Pozitív dolog volt, hogy a bakancslistán kipipálhattam a Tool-koncertet, illetve hogy 2022-ben végre élet költözött a zenei életbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr6317995108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum