RockStation

"Muszáj volt tovább lépnünk"

Interjú Áron Andrással a Lazarvs frontemberével

2023. július 27. - KoaX

lazarvs_2023_2.PNG

Áron Andrással beszélgetni, interjút készíteni mindig izgalmas dolog. Soha nem tudom előre, hogy mennyire lesz éppen komoly, vagy humoros kedvében. Beszélgettünk változásról, zenekarokról, a hamarosan megjelenő új Lazarvs lemezről.

Mit jelent számodra a változás?

Ez egy nagyon jó, és nagyon nehéz kérdés. Okulni a hibáimból, amit elkövettem tegnap, és ezáltal egy jobb emberré válni napról napra. Folyamatosan változunk, ami egyre nehezebb évről évre számomra, de igyekszem tartani a lépést önmagammal és a világgal. Van hogy megy, van hogy nem, igyekszem nem nagy dobra verni, én is csak egy ember vagyok.

Van olyan dolog az ember életében, ami nem változik?

Az ember gyakorlatilag mindig ezen dolgozik, hogy minden maradjon örökké, és ne változzon, de sajnos az élet nem így működik. Minden változik folyamatosan. A környezetünk valamilyen szinten talán megmarad, mert lassabban öregszik mint mi. Időről időre visszamegyek az utcába amiről a ‘Goldmark’ című számot is írtam. Az utca, a padka, a járda, és a házak kicsik lettek. Már nem ugyanaz, bizarr egy élmény minden alkalommal amikor valamiért arra gurulok motorral nosztalgiából, sosem tudom hogy pontosan mit is keresek ott, valószínűleg a múltból valami megnyugvást.

Így visszanézve az elmúlt 10-15 évedet, azért rengeteg változás volt a karriered során. Hol tartasz most az úton?

Szakmai szemmel nézve, a legmagasabb kanyarban vagyok éppen. Ami szuper. A szívemmel nézve egy fordulóponton vagyok, ahol el kell döntsem hamarosan, hogy pontosan mit szeretnénk csinálni. Körbe körbe szaladgálni még 20 évig Magyarországon, és elfogadni bizonyos paramétereket és korlátokat, vagy tenni több merész lépést, és legyőzni a saját félelmeimet és kétségeimet. Becsukni pár ajtót, kinyitni sokkal többet. Kérdés hogy szükségem van-e rá.

Ennek a folyamatos változásnak köszönhető, hogy elhagytad az Apey nevet (nekem még mindig furcsa Andrásként vagy Andrisként gondolni rád), egyszer azt mondtad ez a felnőtté válás része, ha jól emlékszem. Milyen érzés volt a számodra felnőni, illetve mit jelent ez a számodra?

A ‘The Moment’ lemezfelvétele közben, egyik reggel Nashville-ben úton taxival stúdióba megkérdezte tőlem a sofőr, hogy mi az előadói nevem. És én kimondtam. Sokszor mondtam már ki értelemszerűen. De ez a momentum, valamiért más volt. Nem tudok többé azonosulni ezzel az ‘Ipály’, ‘Epi’, ‘Ápi’ ‘Éjpi’ ‘Öpi’ + 2,5 millió különböző kiejtési móddal, meg úgy az egésszel ahogy van. Nem haragszom rá, de tovább kell álljak. Úgy hogy ez ott abban a pillanatban el is dőlt. Beértem taxival a stúdióba, és írtam a Marosi Nikolettnek (manager) hogy tudom hogy mérges leszel, de megint nevet akarok változtatni (nevet). További ráébredés volt, ami mindvégig az orrom előtt volt megint csak, hogy nekem a világon semmi bajom sincs a saját gyári nevemmel. Mindig is imádtam. Akkor miért nem használom ezt? Amikor Derek Gartennek (producer) munka közben meséltem erről, ő is csak megerősített ebben az egészben. Semmi sincs kőbe vésve. Ezek mind csupán kitalált dolgok, amik a mi kis fejünkben éldegélnek. Azt csinálsz a saját művészeteddel, ami neked jól esik.

lazarvs_2023_3.PNG

A változás nem mindig kellemes dolog, ennek egy része az is, hogy Zoli már nem szerves része a Lazarvsnak. Elfáradt a kapcsolat? 

Ez az egyik legnagyobb törés, ami az életemben történt. Nagyon nagyon sok időre lesz szükségünk mind hármunknak, hogy ezt feldolgozzuk, és megértsük. De sajnálatos módon, bármennyire is szerettük volna megoldani, nem tudtuk, és muszáj volt tovább lépjünk, mert más esetben a zenekar oszlott volna fel nagyon rövidesen.

Mennyire viselt meg titeket a távozása?

Rettenetesen. A legrosszabb, hogy míg a többieknek szerintem bőven volt idejük gondolkozni, számomra nulla pillanat volt egyáltalán átgondolni azt, hogy én hogy vagyok, mivel ez az egész a lemezfelvétel kellős közepén eszkalálódott, ami a legstresszesebb, és feszültebb fázisa egy lemez készítésének, és mindenkivel foglalkoztam, csak saját magammal nem. Valójában a padló alatt voltam, és cafatokra tépett, és kicsinált ez az egész. Szavakba nem tud elmondani, hogy mennyire nehéz volt Zoli nélkül befejezni a lemezt, és hogy mennyi extra megpróbáltatáson mentem keresztül hónapokon keresztül, hogy életben tartsam a zenekart. 3 évet dolgoztam ezen a lemezen. Az elején azon gondolkoztam, hogy mennyire egy semmit mondó munka cím ez hogy ‘Blackest’. És a végén, ennél tökéletesebb igazából nem is lehetne.

Mennyire volt egyértelmű, hogy Attila lesz az új ember?

Más rajta kívül szóba sem jöhetett. Nagy előnye volt Attilának, hogy Makkossal már lassan 4-5 éve játszanak együtt a Dungeree - ben ha jól tudom. Mi párszor találkoztunk futólag, nem ismertük egymást, de mindig is nagyra tartottam a játékát, és egy nagyon szimpatikus srácnak tűnt. Amint elkezdtünk telefonálni, számomra egyértelmű volt hogy ő az. Az első hívásnál azt hiszem nem is nagyon beszéltünk a zenekarról, csak küzdősportokról, motorozásról és erősítőkről. Rengeteg közös témánk volt már az elején, ami nagyon szimpatikus volt számomra.

Milyen pluszt hozott a jelenléte a zenekarba? 

Attila egy mérnök. Precíz, pontos, nem kérdez, hanem mondja, és csinálja. Pontosan ezért is a legtökéletesebb szereplő igazából erre a posztra, ami egy kritikusan fontos része a Lazarvs zenéjének, a mennydörgés alulról. Ezen kívül rendkívüli érzékenységgel, és tisztelettel kezeli az egész beszállást, és mindent ami az egész szituációval jön. Így különösképpen nagyon megtisztelve érzem magam, és hogy ennyire szerencsések vagyunk, hogy egy ilyen jó emberrel mehetünk tovább.

Az új albumotok a következő hónapban jelenik meg, ezen még Zoli vagy már Attila játszik?

A lemez egyik felén Zoli játszik, a másik felén én játszom basszusgitáron.

A borítót ezúttal is Kókai Barnabás tervezte, van valami hattértörténete a borítónak, amit ti alkottatok vagy ilyenkor teljesen szabad kezet kap, Barni?

Barnikával már lassan szintén egy évtizede pingpongozunk ide oda, általában én mindig igyekszem az agymenéseimet neki írásban felvázolni, amennyire pontosan csak tudom. Ez most is így volt. A dob felvétel kellős közepén sajnálatos módon Bánházi Gábor (Zengőkert, hangmérnök) édesapját elveszítettük rendkívül tragikus körülmények között, nagyon kemény pillanatok voltak. Majd elveszítjük a zenekarból a testvérünket, itt ez az új emberke, és én pedig azt érzem, hogy egyszerűen rám omlik az egész barlang. Ezt jelképezi a borító. Ahogyan próbálok kimenekülni, és új utat találni az egészből. Úgy gondolom ez Barnika legeslegszebb munkája a zenekar felé, amit eddig láttunk, nagyon nagyra tartom őt, mert mindig megtalálja azt amit keresek.

Az előzetesen kihozott dalt egy videóval is megtámogattátok. Hol zajlott a forgatás?

Egerben forgattuk egy templomban Bikali Sándorral, viszonylag minimális költségvetéssel.

Mennyi előkészülete volt ennek, mert ha Makkos pólójáról kiderül, hogy marha gyorsan elkészült a klip a forgatás után. 

Alapvetően nem sok, inkább jó helyszínt akartunk találni, a többi az úgy is adott, izzadság, nyál, vér, flying v, riffek. Egy fél nap alatt leforgattuk, nagyon jó hangulatban. Boldogok vagyunk hogy ennyire jól sikerült.

Lesz több videó is?

Igen, a lemez augusztus 18-án jelenik meg, a következő video / single a ‘Perpetual Rule’ című számra érkezik, valahol augusztus elején. Ezt a klippet most Vadas Gézával forgattuk, aki egy nagyon tehetséges barátom, vele utaztam ki Nashville-be, ő készítette a ‘Carolina’ videoklipjét, és még nagyon sok minden mást. Elvileg úton van egy órás dokumentum film is, amit kint rögzített Géza a ‘The Moment’ munkálatairól, szóval elég izgalmas dolgok vannak úton.

A kedveztek majd valami limitált kiadással?

A ‘Blackest’ 350 darabos limitált példányszámban fog megjelenni 12 inches bakeliten, ezt szeptember elejétől tudjátok majd előrendelni, de addig is CD-n lehet előrendelni, az új menő mörcs cuccokkal együtt a webshopunkról.

Mit vársz ettől az albumtól? Mit fog hozzá adni az eddigi életedhez?

Remélhetőleg mostantól nyugalmat. Egy ideig most nem akarok az albumra gondolni, túl sokat gondoltam rá. A Trillionnal most kezdtük el a harmadik nagylemez munkálatait, ami 2024 első felében fog megjelenni.

Rengeteg anyagod jelent meg az elmúlt években, van még hely a kiadványoknak a polcon?

(Nevet) Igen, most hogy mondod lehet vennem kell az Ikeában egy nagyobb polcot. 15 nagylemez 13 év alatt. Maximum leviszem a pincébe majd egy idő után őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4518180053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum