RockStation

AORNOS - Epikus black metal a hegyek árnyékából

DAL- ÉS VIDEÓPREMIER!

2023. október 24. - sunthatneversets

aornos_band_pic_01_c_mikita_viktoria.jpgNovember 2-án, Halottak napján érkezik a Metal.hu gondozásában az epikus black metalt játszó miskolci Aornos negyedik teljes stúdióalbuma, a Pre Divine. Az új lemez a 2018-ban megjelent The Great Scorn atmoszférikus, komplex megközelítését ötvözi számos új hatással, izgalmas hangszerelésekkel, a műfajban nem feltétlenül megszokott megoldásokkal. A bő 44 perces játékidejű, digipak CD-n megjelenő anyagon nyolc új szerzemény kap majd helyet, az anyag felvezetéseként elsőként a címadó dalhoz készült videóklip lát napvilágot.

Az Aornos Algras, polgári nevén Tátrai Csaba szólóprojektjeként indult 2014-ben. Az alakulás óta eddig három teljes nagylemez, illetve több single és speciális kiadvány látott napvilágot, a kezdetben egyszemélyes formáció pedig 2017 óta fokozatosan teljes felállású, koncertező zenekarrá érett. A Pre Divine ennek a folyamatnak a legújabb állomása. Csaba erről a következőket mondta. „A történetünkben ez az első olyan album, ahol nem egy emberhez köthető minden hangszer- vagy énekszólam. Bár a dalok zenéje és szövegei tőlem származnak, Mester Róbert fajsúlyos dobolása, gonosz, mély hörgései, Kovács Attila izgalmas fretless basszusjátéka, vokáljai, illetve a  vendégzenészként az egész anyagot végigkísérő Drótos Gábor - akit leginkább a Gutted korábbi gitárosaként ismert, de egyre többen tudják róla, hogy kiválóan játszik klasszikus vonós hangszereken is - pazar cselló-, brácsa- és hegedűhangjai eleve új ízt adnak a zenének. A célunk az volt, hogy egy olyan rétegzett és hangulatos lemezt készítsünk, amilyeneket mi is szívesen hallgatunk. Ahol minden dalban számos apró részlet, elsőre nem nyilvánvaló motívum bújik meg. Így, bár a komplex, sűrű zene nem feltétlenül könnyíti meg a hallgatók dolgát, az ilyesmire fogékonyak számára a Pre Divine rengeteg felfedeznivalót rejt.”

Az album felvezető dala maga a címadó, ami az egész anyag leggyorsabb, legdirektebb, mégis talán legkönnyebben befogadható dala.  
„A Pre Divine egy intenzív, támadó jellegű alkotás, de persze nem csak old school darálásból áll, hiszen a közepe felé megérkezik a dalainkban sokszor felbukkanó elszállós hangulat is. Akár egyfajta kivonatként is felfogható mindarról, ami jellemző az Aornos zenei világára, minden eddiginél tömörebb formában, szűk 4 percbe sűrítve. A cím, mint kifejezés egyfajta romantikus, filozofikus elvágyódás a megvalósult, uralkodó vallások, kultúrák előtti létállapotba. Abba az őseredetiségbe, amikor a lét ideája még nem volt mesterségesen meghasítva a jó és a rossz olyan felfogására, ahogy az például az intézményesült vallások értelmezésében és dogmáiban megnyilvánul. A szöveg bizonyos szempontból, ha csak a puszta szavakat olvassuk minden irónia nélkül,  akár inhumánusnak, a mondanivaló rendkívül kegyetlennek tűnhet, mégsem nevezném ezt az attitűdöt negatívnak vagy kétségbeesettnek, sokkal inkább nyugodtnak és elfogadónak.”

A Pre-Divine klipjét, melynek főszerepét az Aornos korábbi basszusgitárosa, Vincze Tamás játssza, stílszerűen a Bükkben között forgatta a zenekar, a rendezés és a vágás Váradi-Orosz Kristóf munkáját dicséri, aki énekesként olyan underground formációkból is ismert, mint a Karst, vagy az Unholy Sativa, a következőket mondta a videóról: 

„A klipet a Vidróczki-barlang környékén forgattuk egy verőfényes tavaszi napon. A képeket a dalszöveg ihlette, azaz ahogy maga a dal, a videó is a mai modern vallások meg az írásbeliség előtti hiedelmekre reflektál, ha úgy tetszik, a kollektív tudatunk legmélyéről jövő, írásos emlékezet előtti eszmevilágot akartam megjeleníteni. Anélkül, hogy túlmagyaráznám, a klip alapmotívuma, hogy az utazó, akit forgatás során druidaként emlegettünk, valami olyan istenséget, olyan szentséget keres, aminek a hatalma igazából sokkal veszélyesebb, mint amivel ő számolt. Azért is tartottam izgalmasnak a feladatot, mert tudtam, hogy Csaba nemcsak a végzettség alapján filozofikus alkat, úgyhogy tudtam őt faggatni a szövegről, meg az egésznek a szimbolikájáról. Így volt esély arra, hogy kicsit eltávolodjunk a mai fősodrú metálban jellemző „zenekar játszik a klipben” dologtól. 
A forgatás körülményei már eleve meghatározták a technikai feltételeket, akkumulátoros kamerával és lámpákkal dolgoztunk, limitált stábbal: Jakab Rebeka a látvány- és a jelmeztervezőként - illetve a sarlót tartó nő alakjával - , Lauter Attila fővilágosítóként járult hozzá a munkához. Amit mindenképp szerettem volna megvalósítani, az a klip végén látható barlangos totálkép, amit egyfajta nem túl direkt tiszteletadás Ken Russell Változó állapotok - eredetiben Altered States - című filmjének barlangos sziluettes hallucinációjelenete felé. Fókuszált, tempós két nap volt, de a rendelkezésre álló lehetőségekhez képest megvalósítottuk, amit elképzeltünk.” 

aornos_pre_divine_front_cover_szondi_kinga.png

Az albumra az alábbi dalok kerülnek:

01. Verus02. Pre Divine
03. Cursed Grace
04. Here Night Sits All Day
05. Interwoven Worlds
06. Falling Into The Black Heavens
07. Meredély
08. At That Times

A Pre Divine előrendelhető a zenekar és a Metal.hu online platformjain. Az Aornos élőben legközelebb november 11-én, szombaton játszik a pécsi Sárkánybarlangban a Buried Alive Events Part III. eseményen, a Blizzard és a Feretrum társaságában. A koncerten a Pre Divine album már kapható lesz fizikai formátumban is. 

aornos-pre_divine-cd-digipack-1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2618241679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum