RockStation

Abbath | Toxic Holocaust | Hellripper @ Barba Negra, 2024. február 04.

Szólóprojektek összecsapása

2024. február 08. - CarolusRex666

_zs_3616_eredmeny.jpg

Abbath szólómunkáinak sosem voltam nagy fanja, az Immortalnak viszont annál inkább. Hozzácsapva ehhez napjaink talán legjobb black/speed bandáját, a Hellrippert és a Joel Grind vezette Toxic Holocaustot, a csalódás kizárt volt.

A Hellripper nevét, ha még nem hallottad, jól jegyezd meg, biztos vagyok benne, hogy pár éven belül már headlinerként térnek vissza a Barba Negrába. A banda a 28 éves James McBain one man showjaként indult, majd a covid után bővült koncertképessé a felállás. A dalokat azonban továbbra is James írja egyedül. Másodjára járnak náluk és első alkalommal olyan elementáris erővel csaptak le, hogy tudtam csak miattuk is megérte eljönnöm. A kapunyitás utáni egy órát James a merchpultban töltötte, fogytak is a pólók rendesen a borsos árak ellenére.

A koncertet a kíméletlen Spectres of the Blood Moon Sabbath indította, ami tökéletesen be is mutatja mire számíthatsz tőlük. Szélvész tempók, black-es vokál mindez egy old school speed metalos köntösbe csomagolva. Többször eszembe jutott róluk a Kill 'Em All érás Metallica, persze jó pár bpm-mel megtoldva. Bizonyára James egyik főinspirációjáról lehet szó, mert a Bastard of Hades egy az egyben a Hit the Lights riffjével indít. Az egyértelmű nyúlás ellenére is hatalmas a dal, ha erre nem indul be a circle pit, akkor semmire... már pedig Budapesten beindult és úgy tűnt egész sokan ismerik őket.

_zs_1096_eredmeny.jpg

Én attól dobtam el az agyam, hogy az amúgy is szélsebes számokat élőben még gyorsabban játszották, a nyaktörő tempóknak olyan húzása volt, hogy ezzel biztosan felébresztették a bámészkodókat is. Külön kiemelném a dobos, Max Southall teljesítményét, úgy ütötte a dobokat, mintha az élete múlna rajta. A setlist majdnem ugyanaz volt, mint féléve, minden korong 2-3 dallal képviseltette magát. Kicsit sajnálom, hogy a kiválóan sikerült legutóbbi albumról is csak kettőt játszottak, de azon már szerepelnek atipikus 8 perces dalok is. Remélhetőleg egy headliner koncerten ezek is megszólalhatnak majd.

Rövid műsoruk hamar véget ért, de úgy tűnt a közönséget sikeresen maguk mögé állították. Az első album óta követem őket és jó látni, hogy milyen gyorsan növekszik az ismertségük, teljesen megérdemelten. Hellripper koncertet minden évben!

_zs_1053_eredmeny.jpg

A Toxic Holocaustnak nem vagyok nagy ismerője, főleg a legismertebb albumukat, az ...An Overdose of Death-et pörgettem sokat, de élőben is erről játszottak legtöbbet. A koncert a Bitch rock 'n rollos húzásával indult, ami kellőképp megalapozta a hangulatot. Bevallom, nekem kellett pár dal, hogy igazán rájuk tudjak hangolódni, mert a Hellripper olyan szinten maxra csavarta a gyorsaságot, hogy a Toxic már-már szinte lassúnak érződött. Elég furcsa ezt egy thrash bandáról leírni, de valóban így történt. A trió felállás illetve zenéjük egyszerűsége is a Motörhead-et juttatta eszembe. Nem feltétlenül az a banda, akiket otthon órákig hallgatnék, de élőben úgy érzem mindig jobban tudnak érvényesülni a primitívebb zenék.

Akklimatizálódás után már én is sokkal jobban tudtam élvezni a zenéjüket, főleg a "táncolósabb" számaikat, mint pl. a záró The Lord of the Wasteland, de az olyan zúzdák is nagyot szóltak, mint a Nuke the Cross (akár Sodomnak is elmenne), az Acid Fuzz vagy a Wild Dogs. A zenészek jókedvűnek tűntek, különösen Joel és ugyan ment a pogó és a crowdsurf, mégis úgy éreztem, hogy a Hellripper ellopta tőlük a showt. Több olyan véleményt is hallottam, miszerint meg kellett volna cserélni a sorrendjüket és ezzel én is csak egyet érteni tudok. Mindenesetre a deszkákon töltött 40 percük szórakoztató volt és örülök, hogy őket is láthattam.

_zs_1796_eredmeny.jpg

Abbathra várva abban reménykedtem, hogy csak játsszon minél több Immortalt az öreg, ugyanis akármennyire is próbálkoztam, a 3 szólóalbuma közül egy sem tudott különösebben megfogni. Egy-egy kiemelkedő dal akad minden lemezén, a többség mégis nagyon középszerű, legalábbis számomra. Úgy voltam vele, hogy már az előző 2 fellépő miatt is megérte eljönni, így Abbath már csak bónusz lesz, játsszon akármit is, csalódottan már biztosan nem megyek haza.

Nézegettem előzetesen a setlisteket és úgy tűnt elég lutri, hogy mik kerülnek be, pár dalt minden koncertnél cserélgetettek, ezért is fogadtam kitörő örömmel amikor első dalként felcsendült a Damned In Black-ről az egyik kedvencem, a Triumph. (Kissé elfeledett album két klasszikus közé ékelődve.) Annak már kevésbé tudtam örülni, hogy a hangosítás miatt alig lehetett kivenni, hogy épp mi történik, ”belső magnó” nélkül csak egy nagy káosznak tűnhetett az egész. Próbáltam a lehető legjobban elvonatkoztatni, de körülbelül csak a szett felétől vált élvezhetővé, szerencsére Abbath is inkább a végére tartogatta a nagyágyúkat.

_zs_4220_eredmeny.jpg

Előzetesen arra számítottam, hogy robotpilóta üzemmódban fogja lenyomni a bulit, ugyanis pár hete pont turné közben elhunyt az édesanyja. Hatalmas tiszteletet érdemel, hogy ennek ellenére nem mondta le a turnét és ilyen szinten teljesített a színpadon. Nekem nem tűnt enerváltabbnak, ahogy megjelent az intro után a füstből előlépve, megállás nélkül hozta a legendás Abbath-pózokat és grimaszokat, párszor el is mosolyodott. Már önmagában a corpsepaintje is a legikonikusabbak közt van, az pedig mindig is szimpatikus volt benne, hogy túlságosan komolyan sosem vette magát. Zenésztársai kissé a háttérbe húzódva játszottak, de talán jól is van ez így, úgyis minden tekintet a rákjárás legkvltabb művelője felé irányult. A tagság így is meglehetősen gyakran cserélődik a főnök mellett.

_zs_3214_eredmeny.jpg

A koncert a Warriors-tól indult csak be igazán, eddigre a hangkép is jóval tisztább lett és messze a kedvencem Abbath Immortal-on kívüli munkásságából. Utána nagyon elkényeztettek minket, 3 dal is következett az anyabandától: In My Kingdom Cold, Beyond the North Waves, One by One. Utóbbi ugyan népszerűbb, de nekem a másik kettő, hosszabb, epikusabb, lassabb szerzemény mindig is jobban tetszett, élőben pedig ezeknél éreztem a legjobban azt a jeges atmoszférát, ami az Immortal-ra mindig is jellemző volt. A jobban sikerült szóló dolgai közül volt még Acid Haze és Winterbane, de a csúcsot a Withstand the Fall of Time monolitja jelentette. A valaha írt egyik legjobb black metal dal a szememben. Méltó zárása volt a koncertnek, nem csodálkoztam volna, ha dermesztően hideg riffjei jégcsapokat varázsolnak a Barba Negra színpadára.

Mindhárom banda kitett magáért és ugyan stílusban egészen eltérőek - közöspontként egyedül azt lehetne említeni, hogy mindegyik szólóprojektként indult – mégis egy elképesztően erős összeállításnak lehettünk szem- és fültanúi. Azt gondoltam a Hellripper viszi nálam az estét, de végül Abbath győzedelmeskedett. Még sok ilyet!

Fotók: Réti Zsolt. További képeket ITT, ITT, és ITT találtok.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7718320029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum