RockStation

Escuela Grind - Dreams On Algorithms (MNRK Heavy, 2024)

Vissza a darálóba

2024. szeptember 24. - Sweet Melancholy

a1683707666_16.jpg

Az Escuela Grind New England-i grindcore alakulat idén januárban megjelenő DDEEAATHHMMEETTAALL EP-vel már egyszer leolvasztotta az arcokat, de hát nincs megállás a darálóban, így őszre is jutott némi finomság a fanoknak. Az MNRK Heavy égisze alatt, október 18-án megjelenő Dreams On Algorithms a zenekar harmadik nagylemeze, amivel ugyan visszatérnek a gyökerekhez, de azért tartalmaz meglepő és néhány igazán izgalmas fordulatot is.

escuela-grind-2024.jpg

A három tematikus EP erejéig tartó kitérő után (PPOOWWEERRVVIIOOLLEENNCCEE, GGRRIINNDDCCOORREE és DDEEAATHHMMEETTAALL) a banda ugyanazzal a zabolátlan brutalitással robog az úton, mint amivel a  2022-es Memory Theater-rel elindultak. A Dreams On Algorithms a fogyasztói társadalomnak egy kis ébresztő arról, hogyan befolyásolják mindennapjainkat és fertőzik meg álmainkat az online térbe beépített algoritmusok. Nem meglepő módon a 10 szám kevesebb, mint harminc perc őrült riffelés,  a puszta agresszió leigáz mire feleszmélsz. Bár elsősorban a grind a jellemző, a banda  nem riad vissza más, akár a death metal és persze a hardcore elemtől sem. 

Az Always Watching You volt az első, amit előzetesként megosztott a zenekar, mintegy ráhangolódásként az algoritmusra és nem utolsó sorban rávilágítva a "social media" okozta frusztrációra. 

A hardcore, grind és némi trash ötvözetű rövid, tömör dalok  maximális intenzitással pörögnek, a Moral Injury, az Animus Multiform vagy a Scorpion váltakozó borotvaéles gitár témái ugrálnak a ritmusszekció állandó lüktetése mellett, amik alapjaiban rengetik meg a házat. Mindeközben Economou reszelős énekét szinte az arcodban érzed úgy, hogy rendesen megelevendik egy jobbfajta zúzós klubkoncert hangulata. Szünet nélkül robog tovább a koszos, mocskos gitárhangzás. A Dreams On Algorithms napokban kiadott legutóbbi kislemeze a Toothless egy meglehetősen  sallangmentes szám igazán favágós darab lett, még fogak nélkül is harap. Bár a helyszínválasztás is vethet fel kérdéseket, de hogy a lényeget megragadjam, hová tűnt a basszusgitáros?

Az Escuela Grind ismeretlen területre téved a záró tételben. Az eddigi tematikától eltérően a Turbulence a refrént fülbemászó, tiszta énekhanggal színesíti, ugyanakkor a szokásos drasztikus tempóváltással és jellegzetes könyörtelenséggel kínálja meg a hallgatóságot.

A szerzeményhez a legendák szerint egy nem túl kellemes repülési élmény adott egyfajta személyes inspirációt. A tiszta ének ötletét pedig a különböző zenekarokkal eltöltött turnézás és fesztivál fellépés szolgáltatta. A Turbulence nemcsak az album lezárása lehet, de egyben nyitás is valami új felé, ami jár némi kockázattal ugyan, de a zenekar bízik a pozitív fogadtatásban. Hiszen  a grind formáció fő törekvése az extrém zenei közösségeken belüli befogadás és elfogadás erősítése, mint a fejlődés egyik pillére, ami nem mindig könnyű egy viszonylag zárt szubkultúrában.

A Dreams On Algorithms brutalitása különböző elemekből, stílusokból hozza az energiát, éppen ezért a közel 30 perces futamidejével érdekes és változatos grindcore rombolás lett.  

4kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr3618497348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum