RockStation

Metalizáció : Kreator – Hordes Of Chaos

2009. január 20. - sunthatneversets

Volt nekem anno egy Pataki fedőnevű metál-cimborám, aki a szomszéd falu metalista nagykövete volt. Bár becenevét Pataki „Hiteles” Attila után kapta, amikor nem Eddát hallgatott, akkor mindig valami baszom brutál fémzenéért volt oda, aztán folyton azokat tukmálta rám.

Egyszer adott egy Kreator lemezt, valami lengyel műsoros kazettán. Azt hiszem a Coma Of Souls volt az, borítóján egy vámpírfej vigyorgott nyitott koponyával. Tizenévesen a Scorpions-on, meg AC/DC-n edződött lelkemnek ez sokk volt, akkor még a Derrick-et is csukott szemmel néztem, úgyhogy hamar visszaadtam neki a kazettát. A metalizáció aztán később engem is elért és a germán Kreator 2001-es Violent Revolution című lemeze még nekem is bejött.

Ami Amerikában a Bay Area trash, és a Slayer vagy a Testament nevével fémjelzett azt Európában többek között az esseni Kreator képviseli. 2005-ben adtak ki utoljára lemezt, az Enemy Of God nálam nem durrant akkorát, mint fent említett elődje, de ez az új lemez megint szakít mint az állat. Aki szereti a régisulis, sodró riffelésű trash zúzdákat az itt jó helyen jár. Mille Petrozza énekes/gitárost most már régebb óta állandó társak segítik Sami Yli-Sirniö gitáros, Christian "Speesy" Giesler basszusgitáros és Jürgen "Ventor" Reil dobos személyében. 

Sok pöcsölés nincs itt, tíz köpködős trash nóta harmincnyolc percben. Mint mondtam a hangzás kicsit régisulis, ezek a dalok születhettek volna akár tizenegy néhány éve is, persze a hangzás kellően mai.

Himnikus hangokkal kezd a címadó, majd hamar kalapálós trash riffelésben folytatja. Mille Petrozza nyálfröcskölősen köpködi a dühös szavakat és a dallamos gitárszólók is nagyon ott vannak a szeren. A törzsies dobokkal nyitó Warcurse hasonló hangnemben íródott, sebes kétlábgépek, nyaktörő riffek, társadalomkritikus mondanivaló. A szaggatottabb Escalation igazi trash gyöngyszem, horzsoló gitártémákkal. Ezt az akusztikus gitártakkordokkal és dallamosabb énekkel nyitó Amok Run követi. Kezdetben nem „méltó” a címéhez, de aztán igazi ámokfutásba torkollik a nóta. A Destroy Was Destroys You középtempós döngölése jólesik a fülnek, csakúgy mint a Radical Resistance abszolút oldszkúl betonozása és szólói. A hetes Absolute Misanthropy dühös idegbetegként pusztít, míg az ezt követő To The Afterborn ennek éles ellentéte a szinte göteborgi vonalas dallamos megszólalással. A Corpses Of Liberty egyperces hangulati aláfestése után a lemezt a Demon Prince zárja a maga hagyományos trash zakatolásával.

Az ínyencek bonus dvd-vel is megvásárolhatják a lemezt, melyen egy „így készült” videón túlmenően az Awakening Of The Gods és a Coma Of Souls koncertfelvétele látható a 2006-os Summer Breeze Fesztiválról, valamint felpakolták rá a Hordes Of Chaos videóját is.

A Kreator nem viccel tehát 2009-ben sem és aki személyesen is meg akar győződni minderről az menjen el február 13-án a debreceni Lovardába, ahol igaz trash-gyaluban lehet része.

Hordes Of Chaos

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr14890106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum