RockStation

Megy a szekér : Coldplay – Live 2003, Dvd + Cd

2009. március 26. - sunthatneversets

Megy a szekér, nagyon megy. Mással nemigen tudom magyarázni, hogy ez a 2003-ban készült koncertfelvétel, múlt év végén újra napvilágot látott. Igaz azóta két lemeze is megjelent az angol bandának, de kötve hiszem, hogy a mostani újra kiadásnak szakmai okai vannak. Sokkal inkább bankszámla-dagasztás ez, azt hiszem.

A célközönség nyilván azok a rajongók, akik az utóbbi két album után váltak azzá. Ők még a nagy hype közepette beszerzik ezt a dvd-t is, a hozzá tartozó bónusz cd-vel. Két lemez (Parachutes - 2000, A Rush Of Blood To The Head - 2002) után a Coldplay a világ minden pontján csúcsra jutott, amit 2003-ban egy hisztérikus sikerű 16 hónapos turnéval koronázott meg. Ez a dvd a koncertkörút csúcsán, 2003 júliusában került rögzítésre Sydneyben, a Horden Pavillionban

A Russel Thomas által rendezett – néhol fekete-fehérbe váltó - anyag precízen lett összevágva. Maga a show körítése nem nagy durranás. Pár narancs, piros és kék fényt szóró lámpa, négy függőleges kivetítő, nagyjából ennyi.

Maga a koncert persze közel tökéletes. Látva a tavalyi Arénás koncertet, azt mondom, mint előadók sokat fejlődtek az elmúlt években, közvetlenebbek lettek sokkal, itt még a kötelező, faarccal elmondott Chris Martin monológok hangzanak el, semmi mosoly, de a nóták a helyükön vannak. Bár a hatásvadászat és a mély értelmű dalok határvizén evező Coldpay manapság is megosztja a közvéleményt, én mégis azt mondom, nem véletlenül tartanak ott ahol. Olyan zene ez, amely sok emberhez szól, sokaknak jelent valamit, amit összekötnek bizonyos életképekkel, és erre ez a koncert is tökéletes példa.

Nekem elsősorban a Coldplay kicsit pörgősebb oldala jön be, ezen a felvételen ilyen a nyitó Politik pianógyepálása, a God Put A Smile Upon Your Smile pulzálása, a Daylihgt  keleties hangulata, a One I Love táncra perdítő dallamai, vagy a Don't Panic és a Moses korai U2-t idéző hangjai.
 

 

Persze a gyengébb lelkületűek is megtalálják itt a maguk számítását, hiszen az A Rush Of Blood To The Head, a Trouble vagy a Shiver alatt egy családi kiszerelésű papír zsebkendő csomagot el lehet használni a könnybe lábadt szemek és a nedves orrok törlésére. A koncert egyértelmű csúcspontja a Moses, Yellow, The Scientist, Clocks, In My Place ötöse, mely közben néhol tényleg a hideg futkos az ember hátán. 

Chris Martin karizmája itt is átjön, ma már azonban a többi zenész is nagyobb szerepet kap. Valahogy a koncertet nézve többször is az volt az érzésem, mintha - az egyébként nem egyszer elektromos gitárt ragadó – Chris Martint kísérné a Will Champion, Guy Berryman, Jon Buckland trió.

A Dvd mellé bónuszként jár egy cd, a koncert kicsit lebutított változatával, valamint egy negyven perces turnéfilm, mely a maratoni koncert-turnénak állít emléket.

Ez tehát a Coldplay 2003-ban, azt meg tudjuk hol tartanak ma. Nem lepődnék meg  egyébként, ha egy a jelenleg is futó turnét megörökítendő dvd is napvilágot látna valamikor. Vennék a népek, mert megy a szekér.
 

 



Setlist:

1. Politik
2. God Put A Smile Upon Your Face
3. A Rush Of Blood To The Head
4. Daylight
5. Trouble
6. The One I Love
7. Don't Panic
8. Shiver
9. See You Soon
10. Everything's Not Lost
11. Moses
12. Yellow
13. The Scientist
14. Clocks
15. In My Place
16. Amsterdam
17. Life Is For Living
 

/ez az írás a zene.hu portál szmára készült - köszönet a DVD lemezért/

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr901025984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum