RockStation

Egyszerűen electro rock - interjú a Dharma zenekarral

2011. augusztus 18. - scorn


Nagy volt a csend mostanában a keleties témákat elektró-rockba szövő Dharma körül, de mivel nagyon várjuk az új albumot, megkérdeztük a zenekart a naprakész hírekről és még sok minden másról is.

Rockstation (Scorn) - Mi újság a zenekar háza táján? A legutolsó hírek szerint ez év elején terveztetek stúdióba vonulni, hogy felvegyétek az új nagylemezt. Mikor várható a megjelenés?

Gergő - A banda megalakulása óta az előző pár évben nagyon sok klub koncertet játszottunk, különösen Budapesten. Lényegében ami jött, azt mind elvállaltuk. Ezért is lehet furcsa, hogy az idei év másképp alakult, csak elvétve voltak fellépéseink. Fújtunk egy kicsit, mindenki kipihente magát :)
Ősszel újult erővel tudunk belevágni a dolgokba. A nagylemez anyaga gyakorlatilag teljesen kész, reméljük, hogy még idén fel tudjuk venni, a megjelenés reményeink szerint idei év vége felé realizálódik is.

RS - A Jaya Hari Das-al felvett NRG sokkal jobban szól, mint az első album. Ezúttal is vele fogtok dolgozni?

Gergő - Mi is úgy érezzük, hogy a Jaya féle anyag dinamikusabbra sikerült, mint a Heavenly Hell, ehhez persze az is kellett, hogy konkrét elképzeléssel mentünk Jayahoz a hangzást illetően, ő pedig remekül elkapta a dolgot. Még nem fikszáltuk le bandán belül, hogy kivel szeretnénk rögzíteni az új anyagot, több terv is van. A srácokkal dolgozunk egy másik projekten is, ami Onehitwonderz névre hallgat, és a bemutatkozó anyagunkat a pécsi Fidó féle stúdióban vettük fel. Vele is nagyon elégedettek voltunk, szívesen dolgoznánk Fidóval is, akár még az is elképzelhető, hogy megosztottan fog működni a dolog.
Laci - Mai füllel már egy kicsit másképpen hallom az eddig felvett anyagainkat, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Véleményem szerint a Heavenly Hell albumon is vannak jobban ill. kevésbé elkapott hangszerelések, keverési arányok ugyanez jellemző az utolsó kislemezünkre is. Azért próbálunk ki több stúdiót, hogy megtaláljuk itthon azt a számunkra is teljesen elfogadható hangzást amit lassan 4 éve keresünk, több-kevesebb sikerrel :)

RS - Ha jól tudom felléptek a ROCKDAY’S  2011 nevű monstre magyar turnén. Elég nagyszabásúnak látszik a dolog. Melyik állomásokon fogtok fellépni? (Netán mind a 35-ön?)

Gergő - Igen, kaptunk meghívást. Mind a 35 -ön biztos, hogy nem játszunk, a dátumok és helyszínek véglegesítése a napokban megtörténik, amint megvannak, egyből kitesszük őket a web oldalunkra, és természetesen mindenkit szeretettel várunk.

RS - Az első lemezen a keleties hatások voltak szembetűnőek, az image is ezzel azonosult. A legutóbbi NRG EP-n mind a zene, mind az image keményebb, merészebb, indusztriálisabb beállítottságú lett. Várhatunk ismét meglepést vagy viszitek tovább az NRG vonalát?

Laci - Az eddigi kész demók alapján azt mondanám, hogy az említett két zenei világot fogjuk ötvözni, talán egy kicsit szellősebb, letisztultabb anyag lesz a végeredmény, a feleslegesnek tűnő sávokat már most  kivettük az alapokból és így nem a stúdióban kell majd cenzúrázni :) Tervben van egy-két meglepetés, remélhetőleg működni fognak a dalok a lemezen is, élőben már bizonyítottak :)

RS - Ti egyébként hogyan írnátok le a mai Dharma zenéjét?

Laci - Nagy megfejtések nélkül, legalábbis amit a próbatermünkben hallok egyszerűen: “Electro Rock”

RS - Mik a főbb zenei inspirációitok? A mai új bandák közül kiket hallgattok?

Gergő - Én zeneileg mindenevő vagyok. A keményebb zenéktől  kezdve a System of a Down, Five Finger Death Punch -tól a lightos Muse, Verve -en át, egészen az elektronikus vizeken evező Parov Stelar-ig mindent szívesen hallgatok. Épp amilyen kedvem van. Persze csak színvonalas dolgokat, Uhrin Benedek pl. kizárt :)
Laci - Én egyre kevesebb új zenét hallgatok, inkább teljesen elmerülök a mára már klasszikussá vált alkotásokban. Persze van pár új kedvenc pl. Audrey Horne, Sixx:A.M.,The Birthday Massacre, de sajnos egyre kevesebb friss zene van amivel tudok azonosulni.

RS - Laci, úgy tudom te vagy az elektronikáért felelős ember a csapatban. Elektronikus vonalon kik hatottak rád? Milyen elektronikus cuccokat használsz zenéléskor?

Laci - Zeneileg a legnagyobb hatásaim ezen a vonalon talán a Depeche Mode, De/Vision, Zeromancer. Persze a feldolgozásaink is árulkodóak, nem véletlenül játszunk Static-X és Rob Zombie számokat is. Elsősorban Propellerhead és Cakewalk termékekkel készítem az alapokat, ill. most András a dobosunk beszerzett egy kis elektromos dobot, szóval egy ideig most kísérletezni fogunk még a hangmintákkal, elég ütős anyagot szeretnénk :)

RS - Elég változatos a zenei repertoárotok. Lágy és dallamos részek mellett  ott a kemény, groove-os vonal. Koncerten milyen arcokat szoktatok főleg látni?

Laci - A reakciókból úgy látom, hogy az utóbbi 2 évben váltunk igazán koncertképes bandává. Stílustól, kortól függetlenül bármilyen embert megérinthet a zenénk, igazi nyugdíjas ősrockertől kezdve a fiatal industrial arcokig nyomultak már a fellépéseinken, persze az elfogyasztott alkoholmennyiség nagyban segíti a muzsika teljes átélését :)
Mindannyian tudjuk mennyire mostoha helyzetben van a jelenlegi élő underground zene, talán ezért is vettünk vissza a a tempóból, de remélhetőleg most lesz némi változás ezen a téren is.

RS - A szövegeket ki írja egyébként?

Laci - Az új album szövegeit most egyedül írtam, azóta Nícia is hozott most 2 új témát, lehet, hogy ebből is lesz valami. Az első albumon is hasonló aránnyal dolgoztunk a dalszövegeken. Gergő meg elkezdte a magyar műfordításokat :)

RS - Amikor Amy Whinehouse halálát bejelentették, rögtön beugrott a Stardust Galleryből a “Sexgod became a dying whore” szöveg. Az ilyen esetekre gondoltatok, amikor a nóta kapcsán a sztáripar áldozatairól beszéltetek?

Laci - Ennél a dalnál 2 fő inspirációnk volt, egyik ugyebár a 27-esek klubja, amit  Te is említesz, a másik pedig az a kulturális hulladék amit a médián keresztül a fejünkre borítanak. Mondjuk az egyikből tényleg lehet egy legenda, de milyen áron... A másikról meg inkább nem mondanék többet mint a dalban...

RS - A Renfield's Rehab a Drakula egy őrült karakteréről szól. Milyen könyvek és filmek hatottak rátok?

Laci - Abszolút hangulat függő, hogy mit nézek, nagyon szeretem az olyan alkotásokat ami tele van fordulatokkal vagy csak a film végén döbbensz rá, hogy mit is néztél valójában pl. A kör, Egy csodálatos elme, Eredet. Nagy hatással volt rám a Baraka, Az Isten városa v. amit nemrég láttam a Korcs Szerelmek című dráma. Egyébként Tarantino agymenésein keresztül Kim Ki Duk rendezéséig bármit megnézek, csak legyen valami magával ragadó hangulata v. mondanivalója a filmnek. Ugyanez a helyzet a könyvekkel, bár mostanában az önéletrajzokra kattantam rá.
Gergő - Én gyerek koromban Stephen King rajongó voltam, amelyik könyvéhez hozzáfértem mind elolvastam, valamelyiket többször is :) Film ügyileg imádom a zombies filmeket, meg a hasonló állatságokat, és nagy Torrente rajongó is vagyok, bár ennek a zenéléshez szerintem semmi köze :)

RS - Nícia, nagyon tetszik, hogy sok más zenekarral ellentétben a tiszta ének mellett az agresszívabb, kiabálós témákat is te adod elő. A keményebb zenék közül mik a kedvenceid? A keményebb énektémák terén kik voltak rád főleg hatással?

Nícia - A durvább zenék közül elsősorban a Korn, Slipknot, Disturbed, Static-X és az Otep voltak rám nagy hatással. Meggyőződésem,hogy ebben műfajban ki kell használni azt a szabadságot,hogy szinte bármilyen érzelem megjeleníthető benne.

RS - Jártál valaha énektanárhoz vagy (ahogy te fogalmaztál) egyszerűen a véredben van az éneklés?

Nícia - Egy évig jártam tanárhoz amíg beállt a technikám. Nálam főként ösztönből jön az éneklés de a rendszeres trenírozást sem szabad elhanyagolni, én például hetente 2-3 alkalommal járok le a terembe és több órát gyakorlok,hogy állandó használatban tartsam a hangom és szokja a terhelést.

RS - Említetted, hogy apai ágon indiai felmenőid vannak. Ápolod valamennyire az indiai, netán hindu hagyományokat?

Nícia - Igen, így van. Alapvetően vonz a spiritualitás és a keleti kultúrák, de én szervezett vallások helyett igyekszem inkább az összképre fókuszálni es a magam igazsága szerint élni.A dalainkon keresztül is ezt az életszemléletet próbálom közvetíteni

RS - Szerepeltél a De l'autre coté du miroir... Tome 2 könyvben. Elérhető az ott szereplő biográfia angolul vagy magyarul?


Nícia - Nos, Laci végezte a "szakfordítást" úgyhogy ha az ő gépén fent van még, akkor elérhető... :))

RS - Azt tudom, hogy Nícia foglalkozása táncos. Ha nem titok, a többiek mivel keresik a hangszerre valót?

Gergő - Mindhárman multiknál keressük a kenyerünket viszonylag hétköznapinak mondható a foglalkozásunk. Laci egy szállítmányozási cégnél intézgeti a dolgokat, Bandi gépjármű flottát kezel, én pedig az energia iparban dolgozom.

RS - Hogyan tudjátok összeegyeztetni a napi munkát a zenéléssel? Sok anyagi ráfordítást igényel a zenekar?

Gergő -  Ez persze nem mindig könnyű. Nehéz összeegyeztetni a dolgokat, mivel mindenki elfoglalt. Én pl. a munkáim miatt viszonylag sokat utazok, autózom. Szerencsére azért főleg esténként próbálunk, és mindenki rugalmas, igazodunk egymáshoz.
Laci - Anyagilag főleg az elején volt megterhelő a produkció :) Azóta tanultunk egy keveset a hibáinkból, és kicsit jobban átlátjuk a helyzetet, hogy kinek, miért és minek fizetünk. Ebben az underground világban is sajnos mindent a pénz irányit, de próbálunk ettől eltekinteni, amennyire csak lehet, ill. ameddig a közvetlen környezetünk engedi.

RS - AZ NRG EP ingyenesen letölthető volt megjelenése óta. Az anyag így sokkal több emberhez juthat el, viszont nincsen direkt bevétel belőle. Miért döntöttetek így? Mennyire tartjátok ezt a jövő útjának?

Laci - Ez is egy kísérlet volt a részünkről, hogy milyen reakciókat válthat ki az emberekből az ingyenes anyag. Próbáltuk minél szélesebb körben terjeszteni az EP-t, az elég nagy meglepetés volt, hogy amint kijött az anyag még aznap kaptunk több koncertfelkérést is.
Én egyébként hosszútávon nem hiszek az ingyen lemezek, ingyen koncertek létjogosultságában, nagyon sok underground zenekar fog földbe állni emiatt, szépen lassan hozzászoktatják az embereket ehhez, és utána ez lesz az alap elvárás ami ellehetetleníti, majd a stúdiók, kiadók stb. működését. 2050-re mondjuk 9 milliárdan leszünk, szóval van még némi remény a változásra :)

RS - Fontosnak tartjátok a különböző social network oldalakon (Facebook, Last.FM, stb) való zenekari jelenlétet? Magánéletben áldás vagy átok, hogy mindenki szinte mindent tud a másikról Facebook-on keresztül?

Gergő - Ez a facebook őrület egy olyan tendencia ami alól mi sem tudjuk kivonni magunkat. Pár évvel ezelőtt a myspace volt a csúcson, mindenki ott nyomult, gondolom idővel majd megint bejön valami új, amire majd mindenki rákattan aztán lehet átregisztrálni a zenekari profilokat is szépen :) Szóval ez egy olyan dolog, hogy ha szeretnéd, hogy a zenéd szélesebb körökben is hozzáférhető legyen, akkor muszáj menni az árral. Legalábbis az online jelenlétben, így mi is ott vagyunk ezeken az oldalakon. Ma már nem az van mint régen, hogy egymástól kunyiztuk a suliban a kazikat, hogy mit lehet lemásolni, nem törődve azzal, hogy az agyonmásolástól háttér súgás néha hangosabb volt, mint a zene :) Manapság egy fiatal odaül a gép elé, kattint kettőt, és CD minőségben hallgat, tölt le gyakorlatilag bármit. Visszatérve kicsit az eredeti kérdésre, a közösségi portáloknak van sok előnye és hátránya is. Bárkit elérsz szinte pillanatok alatt ez jó, viszont ha nem vigyázol egy csomó infot szolgáltatsz ki magadról illetékteleneknek, amit azért rendesen meg lehet szívni.

dharmamusic.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr163163368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum