RockStation

Az űr hidegje: Octahed – Circum Polaris (2012)

2012. október 20. - sunthatneversets

cover.jpgAz Octahed idén májusban jelentette meg bemutatkozó nagylemezét Circum Polaris címmel. A fővárosi zenekar másfél évig rögzítette, az amúgy ingyenesen letölthető felvételt. Azóta két tagcsere is bekövetkezett gitáros, illetve basszusgitáros poszton. Legnagyobb hatásként egyezményesen a Mastodont, a The Dillinger Escape Plant, a Botch-ot, a Merzbow-ot, a The Number Twelve Looks Like Yout és a Devil Sold His Soult jelölik meg fiúk, amit alá is írok azon zenekarok vonatkozásában, melyek munkássága előttem is ismert.

Az rögtön lejön, hogy a csapattól nem idegen a post-rock, és a sludge/stoner sem. A hangzást tekintve egy kicsit rideg, néhol koszos albumról beszélhetünk, ami több helyen olyan hangulattal bír, mintha kifejezetten az űrből jönne ez a muzsika (mondjuk a szövegek kompatibilisek is ezzel). Néhol beugrott a Voivod neve, mert ők is ugyanezt a hangzást preferálják, bár gondolom a srácok fiatal korából adódóan nem hallgatnak túl sok Voivodot, bár ki tudja.

A Revolver Stúdióban felvett és később Ferencz Zsolt által masterizált anyag ugyan nem szól rosszul, mégis több helyen a gitár elhatalmasodik a többi hangszer felett és a dob is túlságosan visszhangos és háttérbe szorított, de a fentiekből következően lehetséges, hogy ez volt a koncepció.

Nem egyszerűen emészthető a Circum Polaris, hiszen a Tres I és Tres II címet kapott rövid fel és átvezetőn kívül a 6 dal ami megtalálható rajta 40 percig marcangolja a hallgatót. Zaklatott témák egész sora jön egymásután, tempó és hangulatváltások, amire jó nagy lapáttal tesz még rá Papliczky Péter énekes, aki az elkeseredett üvöltésen át az érzelmes melódiákig mindent bemutat nekünk.

Octahed band 2012.jpg

A lemez alaphangját már a The Jackal Throne megadja, bár itt még több a direktebb téma. Az ezt követő Without Summit a lemez „punk” dala, nem egész három perc tekerés egy kis samplerrel megvadítva. Ennek ellentéte az Element, amely súlyosan menetel előre, ugyanakkor a legtisztább témák is ebben hallhatóak. 

Ahogy haladunk a lemez vége felé úgy jönnek az igazi telitalálatok. A Transmediate a lemez legjobbjaként szinte agyon nyomja az embert, a Home Reflects vészjóslóan száguld, hogy a középrészen elsüssék benne a lemez legjobb riffjét, míg a Sky As A Calyx igazi szörnyetegként pusztít, igazi, súlyos progresszív metál.

Jó lemez az Circum Polaris. Egy picit még sok témát és hangulatot variálnak, amitől picit csapongónak tűnik itt-ott a végeredmény, de maga a koncepció dicséretre méltó. Az ősz folyamán a csapatnak split lemeze jelenik meg a miskolci Karsttal és októbertől a dalírásé a főszerep, hiszen a csapat új nagylemezének megírása a cél. Meglátjuk akkor milyen lesz a végeredmény.

A lemez letölthető az Octahed bandcamp oldaláról, vagy meghallgathatod alább.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr984859537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum