RockStation

Lemezgyűjtők büszkeségei: Reszegi László

2013. november 27. - csigaur

nin_kazettak.jpgÚjabb fejezethez ért a "Lemezgyűjtők büszkeségei" rovatunk. Ez az első alkalom ( és nem az utolsó!) , hogy most nem zenész szólítunk meg. A lényeg úgyis az, hogy minél több eredeti lemezt vegyünk, ezzel is támogatva a zenekarok munkáját, ahogy ezt Reszegi Laci is teszi.

Nos, az első kérdés gyanánt egy rövid kis bemutatkozásra szeretnélek megkérni, ha lehetséges.:)

Reszegi Laci vagyok, 26 éves. Budapesten élek, egy reklámügynökségnél dolgozom és mellette van pár zenei projektem is.

Frank_Delgado_(Deftones)_es_en.jpgLaci és Frank Delgado a 2011-es Sziget Fesztiválon

Emlékszel még az első eredeti hanghordozódra, amihez hozzájutottál? Mi volt az és milyen formátumban sikerült megszerezni?

Érdekes történet, mert az a kiadvány az enyém is meg nem is. Amikor megvettük az első családi CD lejátszós hifit, szüleim megvásároltak hozzá a The Beatles Let It Be albumát CD-n. Ez nagyon különleges volt számomra, így mindig saját a polcomon tárolom.

Az első, amit saját magad vettél meg? Régóta kiszemelt dolog volt, vagy inkább úgymond kötelező, hogy a gyűjteményedben tudhasd?

Hajdúnánáson nehéz volt eredeti kiadványokhoz hozzájutni, csak a kazettamásolás-biznisz pörgött. Talán hetedikes lehettem (’90-es évek vége), amikor elmentem busszal Debrecenbe és egy könyvesboltban megvettem a Nirvana Bleach albumát kazettán. Nekem akkor ez volt a világ közepe. Másnap ezzel büszkélkedtem minden haveromnak a suliban, nem sok eredeti kazettát láttak ezelőtt.

Korábbi levelezgetésünk alatt említetted, hogy előszeretettel állsz rá egy adott zenekar hanghordozói gyűjtésére. Melyek ezek a zenekarok?

Próbálok kronologikus sorrendben válaszolni: a már említett Nirvana volt az első kattanás, majd jött Marilyn Manson, majd a Nine Inch Nails. A legérdekesebb az, hogy úgy jött az újabb, hogy nem gyengült a régebbi. Van még pár előadó, akiktől elég sok lemezem van (Metallica, Foo Fighters, Radiohead, The Rolling Stones, Bowie), de ott nem beszélhetünk tudatos gyűjtésről.

nin_the_fragile_mike_garson.jpgThe Fragile című Nine Inch Nails album a zongorista Mike Garson aláírásával és rajzával

Ezek közé csak sorlemezek vagy minden kiadvány beletartozik (bootleg, demók, sorszámozott cuccok…)?

A kiemelt bandák esetében mindenevő vagyok, bár elsősorban csak a hivatalos kiadványok érdekelnek. Persze mindig becsúszik egy-egy bootleg vagy valami kamu verzió, de azokat nem keresem tudatosan. A sorlemezek kevésbé érdekelnek, sokkal inkább vadászom a kislemezekre és azok promóciós verzióikra. A sorszámozott kiadványok a gyengéim, ezeket előszeretettel szerzem be.

Egyéb merchandise termékeket is gyűjtöd a fent említett bandákkal kapcsolatban, vagy csakis kizárólag albumokat?

A három kiemelt zenekar (Nirvana, MM, NIN) esetében sok poszter, promo card, könyv, pengető, miegymás került hozzám az évek során, a többi előadó esetében inkább impulzusvásárlás jellemző rám, ha nagyon erős a merch egy jó koncerten, simán veszek egy pólót vagy valami mást.

Mi volt az a pillanat, vagy esetleg melyik volt az a lemez, ami után eldöntötted, hogy gyűjteni fogod az eredeti kiadványokat?

Már a Bleach kazetta után tudtam, hogy ezt fogom csinálni életem végéig.

Rá állsz egy adott formátumra, vagy mindegy min jelenik meg az adott lemez, elég, ha ott látod a polcon?

Nem mindegy, hogy min jelenik meg, volt más sok csalódás az elmúlt években, ha épp a kiadó másképp gondolta, mint a gyűjtők. Mindezek ellenére igyekszem egy adott kiadványt minden formátumban beszerezni. Ez néha elég komoly dolgokat szül, van olyan NIN album, ami megvan kazettán, CD-n, dupla 12”-en, SACD-n és DualDisc-en is.

Mi jut eszedbe az alábbiakról:

Audiókazetta: a gyermekkorom és a Nirvana
CD: túl sok van belőle
Vinyl: nem lehet elég belőle

deftones_white_pony_kazetta_Chino.jpg

Chino Moreno által dedikált Deftones kazetta

Ezek közül melyiket szereted a legjobban és miért?

Egyértelműen a vinyl, mert azon tud legjobban érvényesülni a hanganyag, illetve vizuálisan is a legmeggyőzőbb.

Mennyire ugrassz rá a limitált szériás dolgokra? Gondolok itt a sorszámozott vagy díszdobozos témákra… Vagy egyáltalán nem érdekel, mert szerinted csak egy ocsmány pénzkereseti lehetőség? :)

Én abszolút szeretem, totál rabja vagyok ezeknek a kiadványoknak. Ez ugyanolyan, mint bármilyen gyűjtés: a ritkaságok érdekesebb és persze nagyobb izgalom a beszerzésük is, főleg, ha heteket kell várni a postásra.

Hány darabból áll jelenleg a gyűjteményed?

Konkrét számot nem tudok mondani, de 800 és 900 között van éppen, ebből a Nine Inch Nails a leghangsúlyosabb, ott a Reznor filmzenékkel és másoknak készített remixeivel együtt közel 250 kiadványom van.

Biztosan vannak kedvenc darabjaid. Melyek ezek és miért?

Nagy kincsem a Nirvana Blew EP 12”-es kiadása, ami nagyon alacsony példányszámban jelent meg 1989-ben, amikor épp első európai turnéjukon jártak, köztük Budapesten is. Alig ismerte őket valaki. Van egy ritka Marilyn Manson kislemezem kazettán (Get Your Gunn), mindössze 300 példányban jelent meg Lengyelországban. Ez már önmagában is kuriózum, de tovább növeli az eszmei értékét, hogy Jeordie White (Twiggy) dedikálta azt Bécsben, egy karácsonyi vásárban. Az új Queens of the Stone Age lemez CD verzióját pedig az egész zenekar aláírta Sopronban. Ezek nagyon közel állnak hozzám, de még kb. 20 ilyen példát tudnék említeni.

manson_kazetta_dedikalt.jpg

Marilyn Manson 300 példányban megjelent Get Your Gunn kazettája Twiggy által dedikálva

Mit sikerült legutóbb beszerezned?

Alessandro Cortini Forse 2 albuma, ami összesen 200 példányban jelent meg az Egyesült Államokban dupla kék 12”-es lemezen.

Megvan már, hogy mi lesz a következő, amit biztosan megvásárolsz?

Bowie új lemezének bővített kiadását mindenképp be fogom szerezni.

Dolgozok többek között a Tankcsapdával is. Mit szólsz a régi lemezek újrakiadásához, illetve a díszdobozos die hard verzióhoz?

A korai lemezek valóban nem voltak a legjobb hangzásúak, így ezzel a remaszter sorozattal sokak álma vált valóra. Emellett persze az is jó, hogy könnyen megvásárolható bármelyik album, nem kell használtpiacon vadászni a régi CD-kre. A díszdoboz a fanatikus rajongóknak szól, úgy tudom, hogy már az első nap elkelt az összes.

tankcsapda_bakelit.jpg

 A Tankcsapda 1995-ös Az ember tervez lemeze bakeliten (16/500), amit Laci Lacitól kapott :)

Köszi a válaszokat, további sikeres gyűjtögetést kívánok! Laci gyűjteményéről még több fotót és információt az alábbi linken találsz:

https://www.facebook.com/laszlo.reszegi.collector

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr615659656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum