RockStation

Tiszta, őszinte rockzene: Red Dragon Cartel @ A38 Hajó, 2014.05.05.

2014. május 09. - Frogfoot

red_dragon_cartel_k2014_11.jpg

Jake E. Lee hosszú időre eltűnt a r'n'r világából és az évek során mindenféle történetek keringtek az egykori Ozzy/Badlands gitárosról, pedig nem volt teljesen tétlen,  jelentek meg szólólemezei és itt-ott vendégszerepelt is de nem igazán volt reflektorfényben. 2013 vége felé kezdtek el hírek szállingózni a visszatéréséről ami meg is történt a Red Dragon Cartel formációval.

Hűséges rajongótábora hihetetlenül jól fogadta a lemezt (5000+ eladott példány az USA-ban), amely ha a rockzenét nem is újította meg és talán vannak gyengébb pillanatok is rajta, azért csalódást nem okozott. Bár nem voltam nagy Badlands vagy Ozzy rajongó mégis felkeltette az érdeklődésemet a csapat és vártam, hogy lássam és halljam milyen Jake élőben hiszen egy legendás zenészt tisztelhetünk benne, és akit sajnos a '80-as években nem láthattuk Ozzyval mert nem nagyon jöhettek ide Nyugati zenekarok és a Badlands sem koncertezett nálunk, ezért a legnagyobb vonzerőt Jake személye jelentette a koncertben. Nagyon kíváncsi voltam, hogy mit is tartogat számunkra a '80-as évek egyik meghatározó rock/metal gitárosa.

red_dragon_cartel_k2014_07.jpgMit is kaptunk szűk másfél órában? Tiszta, őszinte rockzenét, sallangmentesen, olyan előadásban amire csak egy ilyen született tehetség képes, mint Jake. Saját hangzása és stílusa van, amit nem lehet összetéveszteni mással és ezt maradéktalanul képes élőben is átadni. Életrekelt és MEGSZÓLALT a kezében a hangszer! Nem ez volt a legvirtuózabb előadás, amit gitárostól láttam, nem a leggyorsabb, vagy legtechnikásabb, de az biztos, hogy a legéletteltelibb! Simán bele lehetett feledkezni egy-egy szólóba és a videóról már százszor látott mozdulatok is visszaköszöntek a színpadról.

A koncertprogram kicsit szokatlan összeállítású volt, ugyanis a RDC nóták mellett, három Ozzy klasszikus és a Badlands számok töltötték ki a játékidő nagyobb részét. Energikus kezdés volt a "The Ultimate Sin", a második pedig a "Deceived", véleményem szerint az egyik legjobb a RDC saját repertoárjából, ez a dal tényleg megragadja a figyelmet. Eddigre már a hangzást is sikerült belőni és innentől hibátlanul szólt az egész koncert.

Darren James Smith sokat fejlődött frontemberként (szerencsére nem ismétlődött meg a kínos első fellépések egyike) nem ugyanaz a hang, mint Ozzy vagy Ray Gillen (Badlands), de Smith jó munkát végzett a Badlands dallamokkal is, pedig könnyen nagynak bizonyulhatott volna az a bizonyos cipő...

A koncert egy részében kicsit átmentek Badlands coverbe: a Ray Gillen emlékének ajánlott "In A Dream", "Highwire" és a bluesos hangzású "Sun Red Sun" szinte mindegyik egy-egy csúcspont volt, de a koncert igazi csúcsa mégis Jake jammelős gitárszólója volt, a játékos, ravasz riffekkel. Egyszerűen lenyűgöző, hogy nem fogy ki az ötletekből, nehéz volt levenni a szemem a gitárjáról. Élmény volt nézni! Jake játékához a hátteret a dobos Jonas Fairley és a vicces külsejű Ronnie Mancuso basszusgitáros biztosította profi módon. Ők kevésbé kerültek előtérbe, mint a frontember Darren és az este igazi főszereplője Jake, pedig Ronnie a kiváló játéknál többel járul hozzá a zenekarhoz - segített a zenét írni. A záró "Feeder" után még visszajöttek egy a ráadásra ("Bark At The Moon"). A zenekar őszinte volt, nem voltak videók, trükkök vagy pirotechnika, csak a rock 'n roll.

red_dragon_cartel_k2014_18.jpg

Negatívumként azért megjegyezném, hogy ez egy lemezbemutató koncert lett volna mégis a buli gerincét a Badlands dalok adták. Darren ironikus "cover csapat" megjegyzése is bizonyítja, hogy érzi (érzik?) a helyzet visszásságát, egy RDC koncerten elsősorban saját szerzeményeket hallgatnék szívesen és csak ráadásként Ozzy és Badlands nótákat, akármilyen fontosnak is tartja Jake a Badlands lemezeket a karrierje szempontjából.

De ez az egyetlen kifogásom az estével kapcsolatban, az a legjobb az egészben, hogy Jake E. Lee újra a színpadon van egy zenekarral!  Miután a zenekar tagjai elhagyták a színpadot Jake kijött kezet rázni és elköszönni a közönségtől. Azok pedig akik kitartóak és türelmesek voltak aláírást is kaphattak a lemezeikre. Én kitartó és türelmes voltam.

Setlist:
The Ultimate Sin (Ozzy cover)
Deceived
War Machine
High Wire (Badlands cover)
Rock 'N' Roll Rebel (Ozzy cover)
Shout It Out
In A Dream (Badlands cover)
Rumblin' Train (Badlands cover)
Sun Red Sun (Badlands cover)
Feeder
-----------------------------------------
Bark At The Moon (Ozzy cover)

FOTÓK: VALENTIN SZILVIA

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr796141722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum