RockStation

TOP 10 piromániás rockzenekar

2014. november 08. - sebiszabi

TOP10_PIROMAN.jpg

Egy rock-koncertnél csak egy jobb dolog van, mégpedig egy lángoszlopokkal, tűzijátékkal és robbanásokkal megspékelt rock-koncert. Ha létezik zenei műfaj, amely csúcsra járatta a pirotechnikát az elmúlt évtizedekben az kétségtelenül a rock. És hogy zenészként nem is könnyű robbanótöltetek alatt/felett, lángoszlopok mellett muzsikálni az az alábbi a Metal Hammer cikke alapján készült összeállításból is kiderül. Bővebben a koncerteken használt effektekről köztük a pirotechnikáról egy korábbi interjúnkban ITT olvashattok. (Fotó: Réti Zsolt)   

10. The Who

A The Who nemcsak a gitártördelésről volt híres, hanem arról is hogy már a hatvanas évek végén használtak pirót. 1967-ben egy amerikai TV műsorban léptek fel a My Generation című dallal, ahol a színpad rombolása közben a Keith Moon lábdobjában elhelyezett háromszoros mennyiségű robbanóanyag megperzselte Pete Townshend haját, a cintányér szilánkjai pedig Moon karját hasították fel.

9. The Crazy World Of Arthur Brown

Már a zenekar legnagyobb slágere is a tűzről szól, így aztán nem is meglepő, hogy egy rakat banda dolgozta fel. Azért megjegyezzük, hogy 1968-ban ilyen arcfestéssel és egy lángoló sisakkal kiállni a színpadra nem volt egyszerű történet.

8. Venom

A brit proto-thrasher brigád a koncertekért kapott pénz egy részét nem sörre, hanem pirotechnikára költötte. Így fordulhatott elő, hogy 1984-ben a Hammersmith Odeonban tartott koncertjükön jóadag robbanóanyagot durrogtattak el, amiért kis tiltották onnan őket később (57:05-től).

7. Sabaton

A svéd Sabaton háborús tematikájú dalai elvből megkövetelik a pirotechnikát, amiből a legtöbbet évről-évre szülővárosukban Falun-ban puffogtatják el a szokásos évi koncerten.(11:38-tól)

6. Iron Maiden

A világ legnagyobb metálbandáinak egyike nem maradhat ki a sorból, bár nem mindegyik turnéjukon használnak pirotechnikát, ám a nemrégiben véget ért Maiden England koncertturnén volt lángot köpő Eddie és voltak magasra szökő lángoszlopok is dögivel..

5. Avanged Sevenfold

Az Avanged Sevenfold Hail To The King című lemezének turnéjához meglehetősen sok pirotechnikát használt, bár ez korábban is jellemző volt rájuk. Alább például egy 2011-es felvétel égő koponyával, denevérszárnyakkal és 5 méteres lángoszlopokkal.

4. Metallica

A világ legnagyobb rockzenekara sem veti meg a pirotechnikát. Tűzijáték, szándékosan felgyújtott road, összeomló színpad; mind belefér a repertoárba. Viszont ők már tudják, hogy fontos a jó koreográfia, hiszen 1992-ben James Hetfield Montreálban a Fade To Black közben rossz helyen állt így aztán másod és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a teste baloldalán. Hiába, a lángoszlop nem válogat.

3. Rogers Waters - The Wall

Na, jó, Roger Waters nem rockzenekar, de akkor is. Talán ő maga sem gondolta volna amikor utoljára elindította a Falat, hogy egy legendát hoz létre, már ami a mű élő megvalósítását illeti. Ez ebben az esetben nemcsak a pirotechnika alkalmazásában jelenik meg, hanem minden másban is, ami ma a modern színpadtechnikát jelenti.

Roger Waters - The Wall Live In San Francisco - The Final Cut from Eric Kliewer on Vimeo.

2. Kiss

A Kiss maga a pirotechnika. Sokan mondják rájuk, hogy anélkül fele ennyire sem lennének ismertek. 1999-ben Brémában a helyi önkormányzat nem engedélyezte a koncert alatt, hogy a zenekar pirotechnikát használjon, így aztán a banda a koncert utolsó 30 másodpercében durrantotta el az összeset.

1. Rammstein

A Rammstein a pirotechnika non plus ultrája. Koncertjeiken több száz liter cuccot égetnek el, van szikrazuhatag, kondérban megfőzött billentyűs, fejre szerelt lángszórók és láng, láng, láng mindenütt. Till Lindemann énekes több, mint 20 éves zenei pályafutása során több égési sérülést szenvedett el, és az a gyanúnk hogy imádja ezt.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr266876983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum