RockStation

Megint telitalálat!: Toto @ Budapest, PeCsa Music Garden 2015.06.26.

2015. június 28. - magnetic star

img_7204.jpg

A múltkor (három éve, ugyanitt) is zseniálisak voltak, és ha azt mondom, idén sem adták alább, még enyhén fogalmaztam. A dallamos rockzene egyik alapbandája, legendája, nagy túlélője – hogy csak ennyit emeljünk ki most az érdemeikből – némileg átrendeződött tagsággal és alaposan felfrissített koncertprogrammal, de ismét hatalmasat alkotott!

Az előző alkalommal a harmincöt éves jubileumi turnéja keretében jutott el hozzánk a csapat. Akkor egy aktuális új lemez még kilátásban sem volt, úgyhogy lényegében a legismertebb sikerszámokra épült a szett. Az elmaradhatatlan dolgokat persze most is műsoron tartották Steve Lukatherék, ezek mellett azonban, hogy mást ne említsek, elnyomtak öt (!) dalt az idei XIV-ről, és ezeket sem értetlenkedés vagy döbbenet fogadta ám!

Vendégzenekar ezúttal nem kapott lehetőséget, így pontban este 8-kor már a Toto intrója szólalt meg, hogy pont egy új nótával, az albumot is nyitó Running Out Of Time-mal csapjanak bele hőseink. A hangzást csak ezután sikerült rendesen összerázni, viszont már itt meggyőződhettünk arról, hogy a gépezet ritmusszekció lecserélése ellenére is csúcsra járatva zakatol. David Hungate bőgős az egészen korai felállásban is játszott, így abszolút indokolt volt a néhai Mike Porcaro helyére őt bevenni. Ehhez képest végig a háttérben meghúzódva basszusozott az ősz hajú, szemüveges úriember. A keresett session dobos hírében álló Shannon Forrest pedig bőven teljesítette az elvárható szintet. Őt nem mellékesen Lenny Castro mester is kiegészítette kongákkal, gongokkal, és egyéb extra ütős hangszerekkel.

img_7336.jpg
Az alaptagok közül hosszabb-rövidebb időre mindenki előlépett frontemberré attól függetlenül, hogy Joseph Williams a fő énekes. (Szó se róla, az övé a legképzettebb hang közülük, de aki itt mikrofonhoz jut, legalább olyan markáns egyéniség!) David Paichnek csak a buli közben jutott eszébe fejfedőt húzni, és onnantól kezdve hol baseball sapkában, hol cilinderben bűvölte a billentyűket. Az általa énekelt Stranger In Town alatt a színpadon is végigsompolygott a rá jellemző öreguras bájjal. Hosszas konferálásra csak ritkán akadt precedens, ha valaki mégis megszólalt két szám között, az általában Luke volt. Zeneileg az I Won’t Hold You Back, a Without Your Love és a The Road Goes On jelentette az ő nagy pillanatait. Steve Porcaro akkor vétette észre magát, amikor megköszönte a rajongók üzeneteit, jókívánságait, illetve a Takin’ It Backben, ahol ő hozza a szólóének-részeket.

A Toto a nagyközönségnek nyilván a mindenki előtt ismert slágerekkel, a Hold The Line-os - Rosannás - „Afrikásos” vonallal egyenlő, ugyanakkor az sem véletlen, hogy a zenész szakma részéről akkora tisztelet és rajongás övezi a bandát. A muzsikusok nem csupán önálló szólóikkal kalandoznak a legkülönbözőbb stílusokban – gondolok itt főképp Paichre és Lukatherre, utóbbi a Without Your Love végén lenyűgöző instrumentális verzióját adta elő Hendrix Little Wingjének –, de előszeretettel színesítik élőben a dalokat további számok részleteinek betoldásával vagy jammelős jellegű hangszeres betétekkel, netán további szólókkal. A Hold The Line-ban a két fekete háttérvokalista közül Jenny Douglas-Foote lépett elő, hogy egy fergeteges duettet vezessen elő Williamsszel. (Az Orphanben Mabvuto Carpenter is csatlakozott hozzá.) Az utolsó ráadás, az Africa – meglepő, ugye? – végére kanyarított ütőhangszer-orgiában pedig Castro vitte a prímet.

img_7244.jpg
Maga a zenekar is hangoztatja, hogy talán a XIV lesz az utolsó albuma. Ugyanígy kérdéses tehát, hány turné követi még a mostanit. Ennek megfelelően maximálisan komolyan vett, de élvezettel előadott, igényes és szórakoztató, a Toto hírnevéhez méltó show részesei lehettünk. Ahogy Luke mondta, Jeff és Mike Porcaro (R.I.P.) bizonyára elégedetten, vidáman nézik most őket odafentről.

FOTÓK: MAHUNKA BALÁZS. TOVÁBBI KÉPEK ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr637579598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum