RockStation

Artisjus életműdíjat kapott Desmond Child

2016. március 01. - sunthatneversets

desmond-child-1024x682.jpg

Az Artisjus Dalszerző Életműdíjat idén Bon Jovi, az Aerosmith és Ricky Martin legsikeresebb dalainak szerzője, Desmond Child kapja. Az Egyesült Államokban élő, magyar-kubai származású dalszerző-producer személyesen veszi át a díjat a szerzői egyesület díjátadó ünnepségén. A február eleje óta magyar állampolgár, világsztár szerző az Artisjus szervezésében több szakmai programba is bekapcsolódik: workshopot tart fiatal magyar zenészeknek, valamint részt vesz egy nyilvános pódiumbeszélgetésen.

Bár a nagyközönség általában az előadókat ismeri, az ő sikereikben a zeneszerzők és dalszövegírók munkájának is hatalmas jelentősége van. Kevesen tudják, hogy amikor a KISS, Bon Jovi, az Aerosmith, Ricky Martin vagy a The Rasmus slágereit dúdolják, jó eséllyel Desmond Child valamelyik szerzeményét fújják. Az Artisjus idén Dalszerző Életműdíjjal ismerte el az Egyesült Államokban élő magyar-kubai származású, néhány héttel ezelőtt magyar állampolgárságot kapott dalszerző-producer munkásságát.

Desmond Child édesapja báró Márfy S. József, édesanyja Elena Callas kubai dalszerző-költő. 1974-ben, 21 évesen New York-i egyetemistaként alapította Desmond Child and Rouge nevű zenekarát, amely elindította őt a zenei pályán. Első szerzői világsikere a KISS zenekar 1979-es Dynasty albumára készült I Was Made For Lovin’ You volt. Szerzői pályája ezután töretlenül ívelt felfelé. Az elmúlt közel 40 évben olyan előadók világsikereiben vett részt, mint Cher, Bon Jovi, Ricky Martin, Meat Loaf, Katy Perry vagy Shakira. Munkásságának elismeréseként 2008-ban a Songwriters Hall of Fame (Dalszerző Hírességek Csarnoka) tagjai közé választották.

A dalszerző producer szakmai közéleti tevékenysége is jelentős. Elkötelezett híve a dalszerzők jogai képviseletének, az 555 000 zeneszerzőt, szövegírót és kiadót tömörítő American Society of Composers, Authors and Publishers (ASCAP) elnökségi tagja. Ugyanebben az évben társalapítója volt a spanyol és portugál nyelvű szerzőkre koncentráló Latin Songwriters Hall of Fame elismerésnek.

A szerző életműdíját az Artisjus díjátadó ünnepségén, március 1-jén, aza ma a Budapest Music Centerben veszi át. Ezenkívül részt vesz fiatal magyar zenészeknek szervezett workshopon, illetve szerda délután egy nyilvános zeneipari szakmai beszélgetésen.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr518431174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum