RockStation

16 definitív nu metal dal, amit mindenképp érdemes ismerni

2017. április 01. - theshattered

untitled-2_copy.jpgA nu metal kifejezéstől sokaknak feláll a hátán a szőr, pedig mint minden éppen felfutó, kvázi divatos irányzat, sok embert terelt a rock- és metalzene irányába (köztük a cikk íróját is). Mint minden korszaknak, a nu metal érának is megvannak a maga sztárzenekarai, slágerei, (több esetben túlélői) melyek közül most össze is szedtünk nektek 16 versenyzőt. Persze, mint minden lista, ez is szubjektív, így mindenki még hozzácsaphatja a saját kedvenceit. Kommentbe jöhetnek a javaslatok!

Korn - Blind


Amivel minden elindult. Ahogy megdörrennek azok a héthúros gitárok, majd az "Are You Ready?!" után elszabadul a pokol, akaratlanul is egy egész korszakot indítottak el a metalzenében. Habár a Korn sosem tekintette magát nu metalnak, azért mégiscsak a stílus elindítóiként tartják számon a hétfőn Bécsben is fellépő bakersfieldieket.

System Of A Down - Chop Suey


A korszak egyik, ha nem a legnagyobb slágere. A hibbant örmény/amcsik az eddig lepakolt öt lemezükkel (mely mellé végre már készül a hatodik is) egy olyan nívós munkásságot tudhatnak magukénak, melyről sok más zenekar csak álmodni merne. Ráadásul a Novarockon idén el is lehet majd csípni őket!

Coal Chamber - Loco


A Dez Fafara vezette négyes sosem tartozott a veretesebb zenekarok közé, de azért le-lepakoltak egy-egy jobban sikerült tételt. Ilyen az Ozzy Osbourne főszereplésével megtámogatott klipes dal is, a Loco, melyben a tagok minden nu metal sablont szépen ki is elégítenek.

Slipknot - Duality


A Slipknot a korszak egyik nagy slágergyárosa volt, akik kvázi nagy túlélőként folyamatosan nagysikerű bulikat csapnak (persze erre az is rájátszik, hogy a banda főnixszerűen hol létezik, hol nem). Még ha az utóbbi két lemez nem is ér fel az első három album (a Mate.Feed.Kill.Repeatet most ne számoljuk ide) színvonalához, kétségtelen, hogy Corey Taylorék tudnak veretes metalhimnuszokat kanyarintani, ha akarnak. És hogy miért a Duality? Hogy ne a Wait And Bleed legyen, azért! :)

Limp Bizkit - Break Stuff


Fred Durst és csapata sem a régi már, hiába alkottak meg kb. egy tonnányi korszakos himnuszt. A folyton valamilyen érdekes külsőt magára öltő gitáros, Wes Borland kiválásáig számolandó klasszikus korszakba számolatlanul születtek a jóféle rapelős metalos témák, kár, hogy utána le is eresztett az egész, hiába tért vissza Borland később a fedélzetre. De a klasszikus éra egyik nagy slágere, a Break Stuff... Na, az igazán odab*sz!

Linkin Park - Numb


A Linkin Park a Kornhoz és a Slipknothoz hasonlóan (és kis csalással) a nagy túlélőkhöz tartozik. Chester Benningtonék az első két album sikerei után persze el-elkalandoztak mindenféle irányokba, a legutóbbi, 2014-es The Hunting Party rockosabb megközelítése után az új, One More Light megint, sőt minden eddiginél poposabb irányt fog venni. A csapat a Volt Fesztiválra is be fog nézni, aki szeretné, június 27-én le is csekkolhatja majd őket.

Mudvayne - Dig


A korszak egyik elévülhetetlen jellegzetessége a mindenféle színű hajak és szemek mellett az idétlen arcfestések. Persze mindenki felhagyott vele egy idő után, ahogy a Mudvayne is, de a Dig videójában még masszívan "cukin" néznek ki.

Ill Nino - What Comes Around


A kedden hozzánk is ellátogató, tonnányi latino elemet felhasználó Ill Nino talán inkább egy határmezsgye a groove és a nu metal között, mégis érdemes megemlíteni őket. Ha másért nem, legalább azért, mert az itt nevelkedő Mark Rizzo később Max Cavalera jobbkeze lett. Érdekes módon ez a váltás valahogy egybeesik a csapat elindulásával is azon a bizonyos lejtőn. De az első két-három album itt is veretes lett, minden fanatikusnak ott lesz a helye kedden a Barba Negrában!

Disturbed - Down With The Sickness


Oh-wa-a-a-ah! Ennyit mondj egy metalzenét épp, hogy hallgató embernek és máris beugrik neki a Disturbed! Ennyi! Persze nem egydalos zenekarról van szó, David Drainmanék jó pár ügyesebb szerzeményt leraktak már arra a képzeletbeli asztalra, de mégis a furapiercinges énekes "mekegése" és énekstílusa az, ami miatt mindenki megismeri őket.

Deftones - Be Quiet And Drive (Far Away)


A Korn és a mellett a Deftones tekinthető a másik igazán fontos túlélőnek, hiszen ők sem oszlottak fel egy percre sem (habár Chi halála érthető okokból kicsit megakasztotta a szekeret), ráadásul majdnemhogy folyamatosan érkeznek is az új dalok úgy, hogy a stílust folyamatosan változtatva, de nagyjából magukhoz hűen tették mindezt.
 
Drowning Pool - Bodies


Na, ha a Chop Suey az elsődleges sláger, a Drowning Pool Bodiesa biztos ott áll a második helyen, de alsó hangon is dobogós helyezést érdemel. Lehet, hogy éppen több számot nem tudnánk felsorolni a csapattól, de ezt az egyet biztos hogy hallotta már minden újkorszakos rocker minimum százezerszer.

Alien Ant Farm - Smooth Criminal


Egy újabb olyan banda, akiktől más dalt kicsit nehezen tudnánk felidézni, viszont itt a para az, hogy a Smooth Criminal nem más, mint egy Jacko feldolgozás. Jó, persze attól még igencsak király cucc lett, kár, hogy a saját témákba nem feltétlen jött össze ennyi ötletes téma.

P.O.D. - Boom


A Sonny Sandoval vezette kaliforniai csapat is leeresztett egy idő után, pedig a 2000-es évek elején elég sok figyelmet kaptak. Persze, utána maga a stílus is elhajózott a múlt szebb emlékeinek vesztőhelyére, de az azóta is aktív csapatnak nem lehet semmi visszhangját hallani, hiába születnek folyamatosan az újabbnál újabb lemezek. Hogy stílszerűek legyünk: nem igazán jön össze az újabb Boom.

Papa Roach - Last Resort


Jacoby Shaddixék idén új albummal fognak előállni, méghozzá Crooked Teeth címmel. Lehet, hogy éppenséggel ők is a fent nevezett korszakban voltak a zeniten, viszont ők azóta is majdnem folyamatosan hozzák a lemezeket, ráadásul nem egy egész jó dal is született eközben. Persze attól még a bulikon mindenki a klasszikusokra kíváncsi, ilyen például a rockdiszkók elmaradhatatlan kelléke, a Last Resort is.

Crazy Town - Butterfly


...ha már rockdiszkók! A nemrégiben nálunk is megfordult Crazy Town ezen dala még a metal berkein kívül is elég ismert, alig van olyan "retro" buli, ahol ne csendülne fel a Pillangó.

Static-X - The Only


A Wayne Static vezette kvartett kicsit határeset, hiszen habár a nu metal korszakban futottak be igazán, mégis elsősorban industrialnak lehetne titulálni a munkásságukat. Na, de azért csak illik megemlékezni az azóta elhunyt, furcsa hajú Wayneről is, ráadásul az egyik legjobban sikerült dalukkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7612392715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bartkozoltan 2017.04.01. 10:08:18

A System Of A Down szerintem nem nu metal. Attól ők sokkal többek és progresszívebbek, de ez csak az én véleményem, míg a Disturbed énekese a Heavy Metal története című dokumentum sorozatban nyilatkozta, hogy amit játszanak az nem nu metal. Nem ismerem a teljes munkásságukat (mint ahogy az itt szereplő legtöbb zenekarnak sem), de igaza lehet.

Coligny 2017.04.01. 12:19:34

www.kislexikon.hu/definitiv.html
Esetleg: 16 dal, amellyel a nu metal definiálható, és amelyeket mindenképp érdemes ismerni.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.04.02. 10:50:09

hát ezek nagy része bociboci tarka szintű nulla zene.
a SoD meg kifejezetten nem is illik ide stílusban sem.

MEDVE1978 2017.04.02. 19:37:00

Én a Slipknotot és a SOAD-ot sem minősíteném Nu Metalnak. A Deftonesnak is csak egy része az, a többiben már egy egyedi útra mentek el. Nekem a Nu Metal az, hogy van egy hosszú rap rész, utána pedig harmónikus ének vagy kórus. A Deftonesnál az elején még van rap és kórus (7 words), de később a white pony már teljesen más stílusú. A Slipknot wait and bleedje talán hasonlít Nu Metalra, de például egy korábbi "Gently" vagy egy későbbi Eyeless ettől már nagyon különbözik. A SOAD-nál inkább az ének domináns, az, hogy a SUGAR-ban például rap van, kivétel.

devilstrueface 2017.04.02. 21:56:09

@MEDVE1978: a gently későbbi mint a wait and bleed, az eyeless pedig egyidős azzal :)

MEDVE1978 2017.04.03. 14:29:48

@devilstrueface:
Gently eredetije már rajta volt az MFKR-en (szerintem onnan a legjobb szám), tehát évekkel korábbi.
Eyeless valóban kb. egyidős.

devilstrueface 2017.04.03. 18:00:51

@MEDVE1978: ige, úgy jogos. azt nem számoltam. mondjuk nekem a két verzió egyben két teljesen külön szám is...

Zacskóstej 2017.04.04. 13:52:43

Ha az Alien Ant Farmnál meg lett említve a bődületes nagy lopás, úgy a Butterfly esetében is illett volna

dekoninckxx 2017.08.13. 22:48:41

A Coal Chamber klipjeiről: nem a Loco-ban, hanem a Peter Gabriel feldolgozás Shock the Monkey-ban tűnt fel Ozzy. Nagyon hangulatos kis nóta.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum