RockStation

Elvetemültek és kísérletezők - Bizarr maratoni videórodeó

2017. június 18. - csubeszshuriken

maxresdefault_1_4.jpgAz elvetemült szó jelentése nem csak kizárólag pejoratív lehet. Jelzőként alkalmazható azon dolgok esetében is, amik egy adott kerethez már nem tudnak tovább illeszkedni, mert olyan nedveket szívtak magukba, amiktől alaptulajdonságaik, vagyis szerkezetük és alakjuk megváltozott. Ezáltal mások lettek. Ahogy a kísérletek lényege is az, hogy valami olyat hozzanak létre, ami még nem volt. Vagy, hogy létrehozzanak valamit, ami már létezett, de azt egy teljesen más út bejárásának segítségével. Például a zenében is.. Ami, ha nem szívja meg magát és ezzel együtt a kereteket ki nem növi, vagy a közönség szabott igényein túlra instabil kísérleteivel sosem tévedne, akkor talán mi most mind csendben ülnénk. Kevesebb meglepetéssel a hátunk mögött. Megpróbálva kitalálni valami mást, amivel közelebb juthatunk a saját rejtett belső tartalmainkhoz.

Rush, Godflesh, Flower Travellin Band, Butthole Surfers, White ZombieEinstürzende Neubaten, Primus, NoMeansNo, Living Colour, Swans, The Dilinger Escape Plan, Frank Zappa, Voivod, The Mars Volta, Tool, Celtic FrostSunn O))), Gorguts, Killing Joke, Sonic YouthMr. Bungle. A kezdetekben mind instabil, de egy bizonyos közeggel való kölcsönhatás eredményét vizsgálva később már kultikusnak számító, történelmi kísérletek. Bandák, akik olyasmit szívtak a környezetükből magukba, ami alaptulajdonságaikat úgy változtatta meg, hogy azzal kereteiken bőven túl tudtak nőni. Elvetemültek tehát. Ami persze azt is jelenti, hogy a szabványokba kapaszkodók számára megfoghatatlanná, használhatatlanná váltak. Másoknak viszont az első hallgatásnál azt jelentették, mint a pofon. Ami egy mindig ugyanolyan álomból végül azonnal felébreszt. Mi pedig fogtuk magunkat és megnéztük az elmúlt egy évet, hogy manapság kik azok az elvetemült előadók, akik kísérleti eredményei egyenlőre csak egy szűkebb körben vizsgálhatóak. Azonban szabott stílusoktól elhajló zenéjük valamilyen új kiadványukban öltött testet és a közelmúltban készítettek ehhez olyan vibráló klipeket, amiből könnyen össze volt fércelhető ez a tesztjellegű videórodeó. Ami egyúttal finoman bizarr lélektani roncsderbi is.

A White Hills duó Jim Jarmusch filmrendező egyik kedvenc bandája. Motorikus fuzz. Futurisztikus disztópia. Ha jól számoltunk, az idén megjelent Stop Mute Defeat a tizenharmadik stúdiókiadványok. Ezen hallható a dal, amiből ez a videó készült. Egy konzum társadalom elegáns tünete. Ego Sensation készítette. Aki a duó egyik tagja.

Nonkonformista legyen grindcore. Elektronikával megtámogatott kísérletező jelleg. Ami mögött kritikus filozófia húzódik. A cyberpunk világ nyilvánvaló inspiráció. Az Antigama két éve jelentette meg hetedik nagylemezét. A klip nótája azonban egy friss split lemezen hallható. A képi világért Pawel Kobek rendező a felelős.

Egyszemélyes projektnek indult otthoni felvételekhez. Matt Garfield többek között Nikola Tesla munkásságától elbűvölve és inspirálva gondolt punk tételeket összerakni elektronikus úton és útvesztőkben.. Később viszont csatlakozott Joe Smiley és a projekt Mose Giganticus néven zenekarrá érett. Gitárcentrikus gellerrel és továbbra is komoly szintetizátoros tevékenységgel. Három lemezük jelent meg az elmúlt tizenöt évben. Napjainkban viszont évente csak egy videóval jelentkeznek. Ilyen szentimentálisabb darabokkal például.

Az Oozing Wound zenéje egy poén szerint olcsó imitációja a Slayer és a Metallica zenekaroknak. Valójában azonban magas színvonalon prezentált kozmikus és ritmikus zümmögés, melyre ha képes vagy ráhangolódni, akkor jobb drogot találsz mint amikkel eddig találkoztál. A Thrill Jockey kiadó másik bandája valójában tényleg thrash muzsikával alapoz. Csak azt kifordította, mint holdjárón a bringabelsőt. 

Bad Brains, Public Enemy, Big Black, Death Grips keresztmetszet. Minden amit csinálnak csúnyára sikerül. Kísérletezni azzal szoktak, hogy hogyan csináljanak a zenéből molotov koktélt. Kislemezeik után most itt az első stúdióalbum United States Of Horror címmel. Amihez már több klip is készült. Az itt szereplőt Behn Fannin rendezte a duó zenéjéhez. 

Child Bite is tipikusan az a banda, amit ziher, hogy leveszel a polcról, de végül nem tudod majd hova tenni. A tavaly év végén megjelent negyedik lemezükkel kapcsolatban pedig két szerencsénk is van. Az egyik, hogy élőben hallhatjuk a számait augusztus 7 - én Budapesten. A másik, hogy elkészülhetett hozzá ez a dermesztő videó, amiben valós horrorfilm színészek vállaltak be karaktereket a zenekar tagjai mellett. Ryan Oliver és a Deathblow Productions útmutatásai szerint.

IIVII lényege abszolút a vizuális megjelenítés a zene pedig csak ahhoz érkezik meg a projekt részeként. Amit Josh Graham agya szült és tart életben. Aki először a Neurosis világítósa volt. Aztán a Red Sparowes, Battle Of Mice, A Storm Of Light zenekarok tevékeny része lett. Ezen szólóprojekt videója pedig a CVLT Nation oldalán alig pár hete debütált.

Relapse istállós banda még nem volt? Ott igazán érdekes zenekarok kötnek ki mindig. Ahogy a King Woman is sokban különbözik a női énekkel érkező doom bandák legtöbbjétől. Lassú hullámokban érkező bársony muzsikájukat ugyanis poszt - metál és shoegaze panelek segítségével építik be a lélekbe. Created in the Image of Suffering című bemutatkozó lemezük már idei termés. Videójuk arra emlékeztet, amikor még mindenki sok energiát fektetett a képi megjelenítésbe.

Exkluzív kollaboráció Scott Kelly (Neurosis), Mathieu Vandekerckhove (Syndrome/Amenra) és Colin H. van Eeckhout (Amenra/CHVE) részvételével. Egy húsz percnyi zenét tartalmazó lemezen, melyből mindössze ötszáz darab készült és nem lesz újragyártás. Ahogy következő lemez sem. Absent In Body projekt videója stílszerű képi világot tartalmaz. Illeszteni csak a saját világot teremtő Neurot Recordings műveinek sorába lehet.

A Friends of God is fura. Vág, zajos, görcsös és görög. I See Them With No Teeth című daluk hangulata szinkronban van a dal szövegével. Matek és math. A vizuális térben is perfekt. Danai Simou rendezte a videót. A You Gotta Look Good This Fucking Business EP fennemlített dalához. Mi kicsit táncoltunk is.

Az év egyik nagy meglepetése a Zeal & Ardor, ami zenekarként funkcionál, de alapvetően Manuel Gagneux személyére épül. Aki saját zenéjét rabszolga black metálként aposztrofálja. Abban pedig valóban a jellegzetesen skandináv black metál elemei keverednek a lánccsörgető blues és a vigaszt nyújtó gospel stílusjegyeivel. Az első lemez címadó dalához készült impresszív videót Samuel Morris rendezte.

Egy norvég után pedig itt van hat belga. The Black Heart Rebellion néven, akik a punk színtérből nőtték ki magukat és indultak el zeneileg egy alternatív úton. Összesen öt nagylemezt készítettek eddig. Az itt szereplő dal az utolsó előtti anyag nyitótétele. A videót azonban csak néhány hete készítette el hozzá a zenekar. Egy sima vágással a a Girl Walks Home Alone At Night című iráni noir mozi jeleneteiből. Ami nem volt egy rossz választás ehhez a zenéhez. 

Ha pedig már volt videó Athéni bandától, akkor legyen itt egy másik Szalonikiből. Ott zenél ugyanis a négy tagú Movement Of Static. Akik instrumentális / poszt-rock vonalon mozognak és eddig mindössze egy kislemez jelent meg tőlük Novelty Seekers címmel. Ezen szerepel a Telomeres című dal is, minek videójához Dimitra Mitsaki animátorral és az FPL csoporttal szövetkezett a zenekar. Ezért a hét perces kompozícióért. 

A Breach egy kultikus svéd poszt - hardcore csapat, akik hamvaiból a Tenna Tenebrosa kelt életre. Amely művészi szinte tudta emelni a gyötrő black metal és a sikító hardcore elemeket, dermesztőre effektezve mindezt. The Reverses című harmadik nagylemezük tavaly jelent meg az év második felében. A This Gift Is A Curse és a Blut Aus Nord vendégzenészeivel többek között. Az itt látható Johnny Hell videó természetesen az említett album egyik dalához készült és nyilvánossá tételével megvárták az utolsó karácsony végét.

Ez az egyedi hangvételű punk banda annyira underground, hogy nagyjából információt sem találtunk róluk. Azon kívül, hogy kanadaiak, Crack Cloud néven futnak, két kislemezük van és a gyógypedagógust is igénylő nagyszerű Swish Swash videó a két hete megjelent öt számos anyag egyötöd része. Meg hogy szerintünk még fogunk hallani róluk.

A Brain Tentacles trió ennél kicsit több információval kecsegtet. Ugyanis ebben a Bruce Lamont (Yakuza) és Dave Witte (Municipal Waste) kísérletezik együtt szaxofonon és dobokon. Némi basszusgitár és billentyű ráhatással. Amit Aaron Dallison tol oda. Első klipjük szintén a Relapse szárnyai alatt készült. Rendezője pedig számunkra névtelen maradt. Pedig a tavalyi év legjobb videója címet a Rockstation odaadná neki.

A ráadásnak szánt befejezés pedig nem az elvetemült zenék, hanem kizárólag John Carpenter rajongóinak szól. Brahm ugyanis korábban hip-hop zenék szerkesztésében volt érdekelt szerkentyűivel, de mára a híres filmrendező által írt különös hangulatú, elsősorban horrorfilm zenék nyomában jár lemezein. Amik közül az utolsó Ratimis címmel jelent meg. Creature című dalához, pedig Damon Pakard készített kifejező videót.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2812600761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum