RockStation

Kataklysm | Hypocrisy | The Spirit @ Barba Negra, 2018.10.23.

Death... Is Just The Beginning

2018. október 29. - bönin

44742650_2167520929932874_801150802457526272_o.jpg

Október 23-án szépen fel lett adva a lecke a rock és metal zene szerelmeseinek, ugyan is ha jól számolom négy buli is aznap került megrendezésre. A Kataklysm-en és a Hypocrisy-n kívül ugyanis - nemzeti ünnepünk napján  - tiszteletét tette nálunk a Killing Joke, a Life Of Agony és a legendás Uriah Heep is. Jómagam részéről nehéz szülés volt meghozni a döntést, de mondhatjuk, hogy a felhozatalból a Hypocrisy áll legközelebb a szívemhez. A Death... Is Just The Beginning-re keresztelt turnén helyett kapott még előzenekarként a The Spirit névre hallgató német death/black formáció, akikre szintén kíváncsi voltam. Már nyáron meg akartam őket lesni a Party.San fesztiválon, de valami okból kifolyólag kimaradt a koncertjük.

Ahhoz, hogy a germán komákat is el tudjam csípni már 19 órakor a helyszínen kellett lennem. Mivel másnap munkanap volt, így sikerült az italmennyiséget minimálisra csökkenteni, ami néha nem árt, főleg, ha ilyen korai a kezdés és feszített a tempó. A banda mindössze egy teljes koronggal operál jelenleg, de az anyag igencsak megéri a pénzét. Az egyik legígéretesebb formáció olyan bandák körében, akik a Dissection hagyatékát próbálják feleleveníteni. Fagyos hangulatú, sötét dimenzióba taszító black és death metal az irányvonal. Az első pár szám alatt nem sikerült elkapni hangosítás terén a banda hangulatát és csöppet laposan szólt a történet, de ez szerencsére változott. A koncert második fele viszont telibe talált. Gyönyörűen kihozták az éles riffeket, melyeket hideg atmoszférájú szólótémák kísértek.

44792202_2167520663266234_6315969104935124992_o.jpg

Baráti körömből sok cimborám a Hypocrisy miatt tette tiszteletét az estén, hiszen a death, majd egyedi stílusú, úttörő melodic death metal-t játszó legendás banda Peter Tägtgren vezetésével ritkán jár errefelé. Peter rengeteg projectben vesz részt, hiszen producerként/hangmérnökként rengeteg munkája van, így jelenleg új lemezről egyáltalán nincs szó a Hypocrisy terén, viszont úgy vettem észre, hogy egyre több fesztivál fellépést vállal be a bandával. Ha ilyen bulikat fognak csinálni, mint most nálunk, akkor igencsak sikere lesz a jövőben a zenekarnak. Iszonyat jó setlistet hoztak – kellemes old school szaga volt a bulinak. Kezdésnek rádörrentettek a Fractured Millenium-ra, aminek a szinti témája szónikus orkánként döntött le mindenki a lábáról. A buli alatt majdnem az összes albumhoz hozzányúltak és bár nehéz találni, de ha van is gyengébb lemezük, arról is a fincsibb számokat darálták le (Into The Abbys-ről a Fire In The Sky például). Én pedig majdnem akkor nyúltam magamhoz amikor telibebaszott az old school death metal egyik legkomolyabb hármas masszája a Pleasure Of Molestation / Osculum Obscenum / Penetralia kombó. A buli közben a banda lógóként is ismert keresztjei temetői hangulatot idéztek, ahogy sírfeszületként álltak ki a földből. Ezt tetézte még a földönkívüli témákkal összekapcsolható többségében zöld színű fénykavalkád, ami mögül nem lepődtem volna meg, ha kikandikál egy repülő csészealj mondjuk a Roswell 47 alatt.

44645711_2167520493266251_6452773665967702016_n.jpg

Megmondom őszintén egyáltalán nem vagyok egy nagy Katakylsm-es, de minden tiszteletem a banda és Maurizio Iacono felé, ugyanis hihetetlen hangulatú bulikat szoktak csinálni – a közönséggel való kommunikáció profi színvonal, ami meg is látszik a circle pitek méretén… Elég sokszor láttam már őket előzenekarként és fő bandaként is, de fenti dicsérő sorok ellenére, valahogy sosem tudott teljes mértékben lekötni, amit csinálnak – fogalmazzunk úgy, hogy ez nem az én (melodic) death metal-om. Ettől függetlenül ez volt a legkirályabb Kataklysm amin valaha voltam és ezt úgy állítom, hogy a Hypocrisy elvitte az estét. Bár a 90-es évekig nem is nyúltak vissza, a koncerten azért jó pár régebbi nótára headbangelhettünk (Manipulator Of Souls, In Shadows & Dust). Természetesen főleg újabb eresztéseket hoztak, amik az én fülemnek már kommersz szagúak és (egyre) gyengébb próbálkozások – Meditations, vagy az előző Of Ghosts And Gods. Élőben viszont komoly hangzással, igen erősen dübörgött végig a show, még ha sokszor hiányoltam az igazi death metal húzásokat. Teljesen élvezhető kis buli volt, de ha csak a kanadai srácok jöttek volna, nem hiszem, hogy elnézek a Negra-ba miattuk. Így egybe ez a három banda viszont rendesen kitett magáért. Atom október 23-a volt!

44677332_2167520763266224_2430272738674343936_o.jpg

A kiváló fényképeket a metal.hu-nak köszönjétek.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr8114329303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum