RockStation

Rémisztő a gondolat, hogy mi vár még ránk

Interjú Mathieu J. Vandekerckhove-val az Absent In Body és az Amenra gitárosával

2022. március 28. - KoaX

absent_in_body.jpeg

Pár hete a semmiből került elém az Absent In Body új lemeze. Az ex-Sepultura dobos, Igor Cavalera, a Neurosis gitárosa, Scott Kelly, valamint az Amenra gitárosa, Mathieu J. Vandekerckhove és énekese, Colin H. Van Eeckhout által életre hívott projekt debütáló albuma Plague God címmel jelent meg március 25-én. Ez adta az alapját beszélgetésünknek Mathieu J. Vandekerckhove gitárossal, aki érdekes dolgokat mesélt az albumról.

RS: A Plague God borítóján szerintem H.P. Lovecraft szörnyének, Cthulunak a koponyája van. Rosszul gondolom?
Mathieu: Nem igazán ez adta az alapötletet. Sőt, mondhatjuk, hogy semmi köze Lovecraft munkásságához, de várj egy kicsit (ekkor felállt az asztaltól és idehozta az albumborítón is látható koponyát) Szóval ez egy emberi koponya, amire ilyen csontokat fabrikáltunk rá, és ez lett az egészből...

RS: Várj, ez egy igazi koponya?
Mathieu: Persze, miért ?

RS: Én azt hittem, hogy ezt digitálisan készítettétek el.
Mathieu: Nem, ez egy igazi koponya, amit egy kicsit átalakítottunk és azt fotóztuk le. Abból pedig elkészült az albumborító.

RS: Más koponyáid is vannak?
Mathieu: Persze, több fajta de legfőképpen állatok. Tudod, macskák, kisebb erdei állatok. Ezeket kicsi üveg dobozban, vitrinben tartom.

RS: A spiritualitás milyen szerepet játszik az életedben?
Mathieu: Valamilyen szinten jelen van az életünkben, de nem veszünk részt szeánszokon, vagy ilyesmi dolgokon. Igyekszünk odafigyelni magunkra és arra, ami körbe vesz minket. 

RS: Hiszel valamilyen Istenben?
Mathieu: Nem, semmilyen Istenben nem hiszek. Sokkal inkább az emberekben hiszek. A jó emberekben, akik odafigyelnek egymásra és tudják pontosan, hogy tisztelettel kell egymás iránt közeledni. Ebben tudok igazán hinni.
RS: Be kell vallanom, én semmit sem tudtam rólatok pár héttel ezelőttig. Ha valaki nem ismeri a zenekart, hogy mutatnád be neki?
Mathieu: Egy olyan zenekar vagyunk, aki utat szeretne mutatni ebben a túlterhelt világban. Tudod nagyon sokrétű a zenénk, hiszen vannak közös gyökereink, de azért mindannyian más zenei közegből jövünk. De egyértelmű volt a számunkra, hogy egyszerű zenét akarunk csinálni, amivel utat lehet mutatni. Mindenki állandóan a közösségi médián lóg és nem figyelnek oda arra, hogy ez mekkora szerepet játszik az életükben.
RS: Ha jól tudom az albumot közösen írtátok, személyesen találkoztatok. Manapság egy ilyen csapatnál ez nem feltétlenül így van. Miért fontos számodra a személyes jelenlét?
Mathieu: Nem teljesen így van. Igor Londonban él, Scott viszont Amerikában és vele egyszerűen nem tudtuk megoldani, hogy egy időben legyünk egy helyen. Tudod, mindenki turnézik a főzenekarával, mindenki elfoglalt így vele maradtak a fájl cserélős módszerek, amik hasznosak nagyon, de azért jó lett volna, ha ő is ott van velünk a stúdióban. teljesen más volt látni, hallani például Igor játékát.
 
RS: Hol raktátok össze az új albumot? Mennyi volt ebből az aktív zenélés?
Mathieu: Az album durván az elmúlt négy év gyümölcse. Négy év alatt készült el. Mivel az Amenrával viszonylag sokat turnézunk így olyankor rengeteg szabadidőnk van. Tudod tök király dolog kifelé bámulni a buszból egy ideig és nézni a tájat, nézni az esőt, a havat, de aztán megunod és valamivel le kell kötnöd magad. Nem lehet, hogy a zenekar mindig együtt lógjon, mert egyszerűen egymás agyára mennénk, kell egymásnak egy kis teret adni. Az ilyen felszabadult idő közben kezdtem el gépen elektromos dobokkal és különböző hangokkal dolgozni ezen az anyagon.
RS: Akkor Igor is elektromos dobon játszott?
Mathieu: Nem, dehogyis. Igor játékát semmilyen elektromos cucc nem tudja vissza adni. Ezek csak a színesítések, amiket hallasz lemezen. A gitár alapok és hasonlók.

RS: Szoktál használni valamilyen digitális cuccot a dalíráshoz? Értem itt a virtuális erősítőket és a különböző programokat.
Mathieu: Én régimódi vagyok. Nem használok semmilyen pedált sem a beállításomban, csak egy torzító pedált. Analóg arc vagyok, nem foglalkoztatnak az ilyen szoftveres dolgok. Úgy érzem, hogy abból valahogy kiveszik az a hangulat, az az egyszerűség, amit én rakok bele. Úgy érzem, hogy azok lekorlátozzák a lehetőségeimet, így meg sokkal nagyobb teret kap a játékom, ami nincs túl variálva. Persze, az előbb említett elektronikus cuccok nem tartoznak ebbe a körbe.

RS: Az eredeti bandáitokból kiindulva, kezdettől fogva egyértelmű volt, hogy az Absent In Body zenéje ebben az apokaliptikus hangulatban lesz megírva?
Mathieu: Az Amenra számomra mindig is a fájdalomról, az elveszettség érzetéről szólt. Ez az album sokkal inkább,a hogy mondtam is, ebben az elveszett, túlhajtott, túlzsúfolt világban egy iránymutató. Egy ipariiránytű, ami segít a tájékozódásban. Nem az érzésekről szól a zene és a szöveg, hanem sokkal inkább arról, hogy van kiút, csak meg kell találni.
RS: Mit gondolsz, meddig lehet ennyi információval terhelni az embereket?
Mathieu: Ez egy nagyon jó és nehéz kérdés. Erről órákig tudnék neked mesélni, csak annyi időnk nincs. Az igazi probléma, szerintem az, hogy az emberek a telefonjukba bújva élnek. Tudod, mindent lefotóznak, megosztanak, posztolnak aztán csodálkoznak, hogy lelép a párjuk, hogy elmegy az életük. Mindent itt akarnak lenyomni a torkunkon, a közösségi médián keresztül. De gondolj bele, már fel se kell állnod és bármit, bárhonnan megvehetsz. Nincs az, hogy elmész valamiért. Ez azért durva. Ne tudom, hogy mennyit bír még el az emberiség, és azt sem, hogy mi lesz a következő népszerű dolog, de azért rémisztő a gondolat, hogy mi vár még ránk.
absent_in_body_2.jpg
RS: Lehet nem ide tartozik, de mit gondolsz az Ukrán helyzetről?
Mathieu: Őszintén, az egész egy nagyon elbaszott helyzet. Pár éve játszottunk Kijevben az Amenra-val és nem tudom, hogy mikor fogunk megint eljutni oda. Ha eljutunk még valaha. Rémisztő az egész, hogy nem olyan régen még tök kedvesen fogadtak ott minket most meg egy ember idióta döntése miatt, akik ott voltak a bulin talán már fegyverrel védik az otthonukat. Ez félelmetes. Az egész háború egy nagy szívás.
RS: Számíthatunk turnéra is? 
Mathieu: Egyelőre határozottan kimerem jelenteni, hogy nem. Tudod mindenki elfoglalt, ahogy beszéltük is. Mindenkinek megvan a saját zenekar, és a próbákat is iszonyatosan költséges és nehéz is lenne összehozni. Így egyelőre erre biztos nem kerül sor, de nem sokára amúgy játszunk nálatok az Amenra-val. Az is jó buli lesz remélhetőleg.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr6617789760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum