RockStation

Küzdés van, felszegett fejjel

Medve Balázst faggattuk arról, hogy mi a helyzet a sulibuszon

2022. november 21. - KoaX

59680535_1300197683471363_4822149186981986304_n.jpg

Év végére még befutott egy jó kis hazai hc/punk, archorzsoló anyag a Hit By A School Bus-nak köszönhetően. Ez remek alkalmat nyújtott arra, hogy a zenekar gitáros frontemberét, Medve Balázst faggassam kicsit, hogy mi is a pálya.

RS: Hogy vagy Maci? Nem húzott ma fel senki a hivatalban?

MEDVE: Szervusz, Tomi! Javarészt home office-ban vagyok, szóval mostanában nem igazán. Ha nagy ritkán beutazom az irodába, akkor meg csak a szokásos 2-3 halálos közúti veszélyeztetés van útirányonként, szemem se rebben már tőle. A TB-finanszírozott fogorvosnál flegmázott kicsit az asszisztens, de gyorsan helyretettem, azóta előre köszön!

RS: Kezdjük is a legkirályabb dolognál, kijött az új anyag. Mennyi szakadt húr és törött dobverő van mögöttetek?

MEDVE: Törött dobverő némileg több, szakadt húr nem számottevő, szakadt hangszál viszont akad – igazából mindig sikerül kicsit megszopatni magunkat a tempókkal, meg a dalszövegek szótagszámával, így a dalok összerakásakor Tomika és én is izzadtunk, mint a kurva a templomban. 

RS: Azt írtátok, hogy régi sulisan vettétek fel az anyagot. Ez mit jelent a Ti  esetetekben? Próbaterem közepére le a kazettás magnó, azt REC?

MEDVE: Majdnem! Sajnos a magnóm már begyűri a szalagot, úgyhogy inkább elvittük Partos Bencéhez (valójában levittük, mert egy emelettel lejjebb van a stúdiója, mint a próbatermünk) Tomi dobját, meg az 5150 II-t, bemikrofonoztunk mindent, aztán hadd szóljon. Ahhoz azért nem vagyunk elég kemények, hogy egyszerre játsszuk fel, szóval sávonként rögzültek a hangszeret, a basszust pedig Bence tolta fel, egyrészt mert rendes, másrészt, mert tehetséges, harmadrészt pedig szerette volna kipróbálni a zsír új Marcus Miller bőgőjét. Szerintem kibaszott jó lett a végeredmény! Azért mondhatjuk régisulisnak ezt a felvételi módszert, mert manapság már kevesen dobolják fel ténylegesen az anyagokat. Annyira minőségi hangminták vannak, hogy egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb midi dobot használni. Gitárnál is a Kemper meg mindenféle presetek a menők. Mi jobban szeretjük ezt a nyersebb, természetesebb hangzást, amit Partos Úr kihozott a dalokból.

RS: Engem mindig érdekel, hogy a zenekarok a stúdióban használnak-e valami extra motyót. Nálatok volt valami?

MEDVE: Bencének közös a terme Apey-ékkal, szóval kölcsönkértünk a felvételekhez, amit lehetett. A gitár például egy brit hangszórós Orange ládán keresztül szól - ha nem lennék házas, megkértem volna a kezét, úgy szól az a cucc!

60512339_1309232055901259_3426431059418415104_n.jpg

RS: Négy év telt el a két anyag között. Milyen irányban változott ez alatt a zene és az életed?

MEDVE: Pontosan 4 évvel lettem öregebb azóta – ez annyiból releváns, hogy a negyedik X-et nyomom már, szóval mea culpa, de pár BPM-et lassultak a dalok. Az életem alapvetően remek, köszönöm kérdésed: kiköltöztünk a XVII. kerületbe, van egy csodálatos családom, a feleségem mellett megfiatalodom (legalábbis ránézésre), a kislányom csodaszép és okos, illetve van két kutyánk, igazi Hardcore fenevadak (mindkettő Bischon, szóval nem, nem azok). Ez a része idillikus. Ha pedig kicsit tágítjuk a fókuszt, akkor hamar bekopog a magyar rögvalóság. Kaparunk mi is, mint kb. mindenki ezen a szinten, ahova mi is soroljuk magunkat. Nagyjából mondhatjuk, hogy a középosztály megszűnt létezni, van az elit és a(z egyre inkább) csupasz seggű köznép. Elképesztően felgyorsult a lecsúszás tempója az elmúlt 4 év alatt, a hozzáértő illiberális kormányunk önmagában is sokat tett érte, de a coviddal megfejelve a legminimálisabb elvárásokat is sikerült alulmúlnia ennek a dilettáns csürhének. Egyszóval szépen lassan megpróbál felőrölni minket is a kibaszott gazdasági és szociális katasztrófa, amit sikerült itthon összehozni, és aminek fő kárvallottjai a bérből és fizetésből élők (mi pedig feleségemmel mindketten azok vagyunk). Szóval küzdés van, felszegett fejjel.

RS: Az előző borítótok is Tobler Gergő műve, meg ez is. Azért én még is azt érzem, hogy ezzel most szintet léptetek.

MEDVE: Én is így érzem, elképesztően kurvajó, minőségi és hihetetlenül részletes lett a borító. Tobler Gergő (Tger) évtizedes cimborám, a Cojones-ben nyomtuk együtt az ipart, aztán a zenekar feloszlása után grafikusként kezdett tevékenykedni. Nyilván nem a nulláról kezdte, hiszen már egészen fiatalon graffitizett város- és országszerte, ezt a tapasztalatot vitte tovább DIY formában. Nagyon szembetűnő, mennyit fejlődött a technikája a két anyag között eltelt 4 év alatt, szerintem elképesztő. Amikor szó volt róla, hogy az új borítót is vele szeretnénk megcsinálni, elmondtam neki az EP címét, ő pedig kigondolta a többit. A múlkori koncepciót tovább folytatva, ezúttal is a zenekar tagjai lettek megrajzolva. Sajnos basszusgitáros téren változás történt, TGer tölti be most ezt a posztot, ettől függetlenül Mapett is rajta van a borítón - ő sajnos családi okok miatt kénytelen volt kilépni a zenekarból, de neki is rengeteg melója van a dalokban, úgyhogy semmiképp nem akartuk lehagyni róla. Tomika is rákerült végre, saját maga által választott állat formájában, bár ha igazán jól megnézed az előző borítót, azon is rajta volt, csak ott kivasalta az iskolabusz! 

RS: Tényleg és az előző album “botrányával” hogyan is volt? Azt érdemes elmondani a kis zenekaroknak, hogy tanulhasson belőle mindenki.

MEDVE: Botránynak azért nem nevezném, de volt némi kavar a streaming oldalakra történő feltöltésnél. A Metal.hu révén kerültek fel a dalok 2018-ban, most is velük dolgozunk, Forray Tomi vágja ezeket az ügyeket, óriási segítség nekünk. Egyszer csak jött tőle egy email, hogy gond van, az egyik streaming cég visszadobta a feltöltési kérelmet, mert nem csatoltuk a Disney licensz-engedélyét Kermit, a béka használatára! Kiderült, hogy konkrétan az van, hogy ha bárhol felismerhetően látszik egy telibevert Disney figura, akkor a felhasználása engedélyköteles, érvényes licenszszerződés nélkül nem használhatod fel az image-et. Gyorsan ki kellett találnunk valamit, szóval sűrű kurvaanyázások közepette TGer végül megoldotta a dolgot egy rajos okostelefonos selfie-zéssel. A bandcamp-en amúgy nem pöcsölnek ilyenekkel, úgyhogy ott a frankó borító van fenn, meg természetesen a CD borítója is az eredeti. 

RS: És akkor már íródnak az új dalok is?

MEDVE: Valójában egy egész albumnyi dal volt készen a felvételek idejére, ezekből válogattunk meglehetősen egyszerű módon: mivel ezt az 5 dalt sikerült elsőre feldemozni, ezért ezeket rögzítettük az EP-hez. Akár tavasszal jöhetne a következő, de ismerem magunkat annyira, hogy ez 99,9 %-os valószínűséggel nem fog megtörténni.

RS: A szövegeidet tekintve, meg téged ismerve eléggé komoly, marcona nézeteid vannak politikával kapcsolatban is. Szerinted, mennyire vevők az ilyen elgondolkodtató, véleményalkotó szövegekre az emberek?

MEDVE: Bízom benne, hogy a legtöbben hasonlóan vannak vele, mint jómagam: én leginkább olyan zenekarokat hallgatok, akik a világnézetemmel összecsengő üzeneteket közvetítenek. A stílusban, amibe soroljuk magunkat, amúgy is kiemelten fontos a mondanivaló, az üzenet, így azt gondolom, aki hallgat minket, az okkal teszi. A politikával kapcsolatban pedig nagyon-nagyon szívesen lennék kevésbé marcona és komoly, de sajnos a nyugati politikai trendek legundorítóbb, balkáni változata valósult meg nálunk. Mindenhova beszivárgott már a politika, egyszerű gazdasági eseményeket, mint az infláció, propagandacélokra használnak fel, úgy terelik a dolgokat, mintha nem ők tehetnének róla, pedig dehogynem, bazmeg. Minden az ellenségképről és a karaktergyilkosságokról szól. Nincsenek már észérvek, vagy bármilyen kampány, csak a szardobálás megy, kb. Redvás Szendvics vs. Gennyes Tus. A 12 éve hatalmon lévő kormányunknak mindösszesen annyi volt idén a kampánszövege, hogy FOLYTATJUK, meg hogy GYURCSÁNY. Ez már nem is egybites szint, ez a kibaszott nulla. A faszom beléjük. De a másik oldalba is, mert azok meg ugyanezt a retorikát nyomják, frankó gyűlölet-kampányt, amiből már kb. mindenkinek elege van. Azzal próbálnak zsarolni, hogy ha nem szavazok rájuk, akkor azzal a kormánypártot támogatom. Hát bazmeg, anyátokat zsaroljátok egy második menetért! Ha rátok SEM szavazok, annak oka van, a kurva életbe, leginkább az, hogy ugyanazt az undorító mocskot csináljátok, mint akiknél jobbak próbáltok lenni! Kibaszott vicc az egész, faltól falig. Egyetlen őszinte társaság van, a Kutyák, de ők egymagukban kevesek sajnos bármilyen változáshoz, főleg amíg Feri kb. két tucat nyugdíjas dícséretét az egész ellenzéki szavazótáboréval azonosítva egy évtizede képtelen leadni az egójából és elhúzni végre a faszba. 

RS: Te mennyire figyelsz oda más előadók szövegeire? Sokszor hallom vissza azt, hogy a szöveg nem is fontos, ami szerintem bullshit duma.

MEDVE: Számomra a szöveg a legfontosabb dolog. Nem áll mindenek felett, tehát ha nem adja a zene, akkor azért felejtős a produkció, de nagyon ritka az olyan zenekar a lejátszómban, aki mondjuk folyton a szerelemről vagy a párkapcsolati vergődésekről picsog. Ha egy zenekarnak nincs határozott üzenete, akkor nem is igazán értem, miért léteznek, bár nyilván a pénz és/vagy csillogás miatt. Az ilyenek menjenek nyugodtan a Házibuli Attilával műsorba, kb. oda valóak.

73475111_1446863352138128_3704208911100805120_n.jpg

RS: Ha innen nézzük a dolgokat, az elmúlt időszakban volt inspirációd rendesen, nem?

MEDVE: Fú, hallod... Kifogyott az összes betű, annyi inspirációm összegyűlt! Ha csak a szűkebb környezetet vesszük, mondjuk országhatáron belül, hát szerintem egy egész pszichológiai és szociológiai tanulmánysorozatot lehetne (sőt, kellene) írni róla, kezdve a kettészakadó társadalommal, folytatva a szociális háló teljes hiányával, érintve a képviseleti demokrácia teljes kudarcát az összes lehetséges területen, és legfőképpen elemezve azt a tényt, hogy önként választottunk meg zsinórban harmadszor egy fullos maffiaszervezetet a vezetőinknek, akik frankón hiszik, hogy a nép van értük, nem pedig fordítva. Kibaszott szégyen!

RS: Mit gondolsz mi lesz 2023-ban a színtéren? Értem úgy, hogy most rengeteg “nagy” zenekar jön hozzánk, akár hetente több is. Milyen kilátásai vannak így egy kis underground zenekarnak? Van lehetőség fellépni, van az embereknek az infláció mellett ennyi pénzük bulizni?

MEDVE: Csak remélni merem, hogy a színtér tagjai nem azon a kultúrális területen kezdenek iszonyat spórolásba, aminek kis túlzással a józan eszüket (még) köszönhetik. Én is kevesebbet járok koncertekre, de ennek javarészt személyes okai vannak, szívem szerint inkább vennék koncertjegyet, mint üzemanyagot. Szóval szerintem a színtér köszöni szépen, jól meglesz, maximum a nemzetközi fellépők jönnek majd ritkábban, meg kevesebb sör fogy majd a bulikon (nem, nem fog).

RS: Tényleg úgy érzitek, hogy minden nap egy új mélypont? Mondjuk a forint szempontjából lehet ez helytálló…

MEDVE: Na igen. Van egy ősöreg Gazdálkodj okosan! társasjátékom otthon, ha a Forint továbbra is így remekel, lassan a játékpénzek többet érnek majd belőle. Amúgy meg annyiszor, de annyiszor elhangzott már, hogy „Basszus, ennél már nincs lejjebb”, mégis minden alkalommal alul tudja múlni magát a magyar politikai elit. Tényleg csak random dolgokat dobok ide, kezdjük kicsiben: létezik pl. Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ! A nyugat hanyatlik, afféle liberális nemváltó buzifertő, de bezzeg keleten az üzbégek biztos jobban tudják, mitől krumpli a krumpli, baszod, hadd menjenek rá a milliárdok. Vagy pl. az EU próbálja gazdaságilag ellehetetleníteni Putyin ámokfutását, Viki is megszavazza a szanckiókat, ismétlem, MEGSZAVAZZA, aztán másnap teleplakátolja az országot (a mi pénzünkből), hogy „a szanckiók tönkretesznek minket”. Instant seggszáj, és a nép egyszerű fiánál ez se bassza ki a biztosítékot! Érted, Kijevben a reggel munkába utazókat bombázzák, ezek a faszfejek meg nyomják az „Elhibázott brüsszeli szanckiós politika” szöveget, két orosz segg nyalása között. Szóval igen, minden nap egy új mélypont.   

RS: Ha ennyire szar a helyzet, akkor vajon mi segíthet rajtunk? Egyáltalán, hogy tudtunk ennyire mélyre jutni?

MEDVE: Az én meglátásom az, hogy a kínálat igazodott az igényszinthez, az igényszintet pedig minden módszerrel igyekeznek már két évtizede tudatosan lezülleszteni. Ennek most érett be a gyümölcse. Hallod, emberek tömegei olyan énekeseket néznek a tévében, akik más énekesnek maszkírozva magukat, másvalaki dalait éneklik, és ezt ráadásul egy zsűri is megszakérti. Mégis mi a faszomat lehet értékelni egy álarcos haknin, basszameg, ebben hol van a kulturális érték? Szappanoperák meg valóságshow-k döntik a nézettségi rekordokat, a TV2 híradója meg már a nevében (Tények) hazudik, és mégis tömegek nézik, mi több, el is hiszik azt a sok szart, ami ott elhangzik. Az oktatásügy 10 éve kézivezérelt, ideológiailag irányított tankönyvekből lehet csak tanítani, nem kötelező ugyan a hittan, de az erkölcstant is papok tartják, az a maroknyi tanár, aki még nem az ALDI árulfeltöltője dupla annyi pénzért, ki van égve és leszarja az egészet... És basszus, órákig tudnám folytatni. Nekem annyi maradt, hogy nem maradok csendben, hanem a magam módszerével beleüvöltöm a hatalom arcába a véleményemet. Tudom, hogy ettől nem változik semmi, jó eséllyel el sem jut a címzettekhez, de az én lelkemnek könnyebb tőle. Változást itt szerintem csak egy alapos takarítás hozhat, de mivel a törvényhozás manapság a „Beterjesztem este 10-kor, éjfélkor már lehozza a Közlöny” elven működik, ezért jogi eszközökkel, törvényesen ez már nem lehetséges. Nagyon max még a gazdasági válságba roppanhat bele a rendszer, üres gyomorral és fagyott hátsóval ugyanis már nehezebb lenyelni a „Brüsszel/Soros/12 évvel ezelőtti elmútnyócév tehet róla” mantrát. Meglátjuk, mit hoz a tél. Kívánom, hogy senki se rokkanjon bele, de sokak szeme nyíljon fel. Aztán oda lehet állni a diákok és tanárok mellé, és addig nem hazamenni, amíg nincs változás. Vagy ha mást nem, legalább felgyújtani az egész várost, hátha abból értenek odafenn.  

A FOTÓK A HIT BY A SCHOOL BUS ZENEKAR FACEBOOK PROFILJÁRÓL SZÁRMAZNAK!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr3017981986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum