RockStation

MESTER CSABA-PETERDI GÁBOR: THE QUARRYMEN – JOHN LENNON: A BEATLES LEGENDA KEZDETE (Master-Lab Comics, 2023/6.)

2023. május 04. - rattlehead18

340072715_1545738859170889_7918336403381020152_n.jpgHa kimaradt volna a Henry Rollins képregény múlt heti ajánlója, röviden vázoljuk fel, miről is van szó a Master-Lab Comics sorozat keretében eddig megjelent füzetek esetében! A Tóth-Laboncz Attila és Mester Csaba által jegyzett képregények fő szabály szerint a rockzene legtágabb értelemben vett halmazából merítenek témát. Legyen az ötletadó magyar (Egri Péter, illetve Ganxsta Zolee), vagy külföldi (Rollins és a The Quarrymen), esetenként pedig a zene világán kívüli inspirációhoz fordulnak, lásd a Kemény Henrikről íródott füzetet.

Nem vagy egyedül, ha a sorozat hatodik darabjának címét első blikkre nem tudod hová tenni, nekem is csak az alcím segített az eligazodásban. A tisztánlátás pedig csak a füzet elolvasása után következett. A The Quarrymen ugyanis John Lennon The Beatles előtti zenekara volt. Az a formáció, amelyből néhány év leforgása alatt kifejlődött a Ringo Starr előtti, még Pete Besttel a doboknál felálló The Beatles.

A fekete-fehér füzetet ezúttal is a The Bedlam muzsikusaként megismert Csaba rajzolta, a szövegek elkövetője viszont most nem az egykori Tankcsapda basszer, Labi, hanem a The Beatles-téma egyik legnagyobb hazai szakértője, az egri székhelyű Egri Road Beatles Múzeum alapítója, Peterdi Gábor volt. A betűk design-ja pedig György Zoltán nevéhez köthető.

Az ezúttal a rajongó szerepében feltűnő Czutor Zoltán előszavával induló füzet a közvetlen elődjéhez hasonlóan most is összesen huszonnyolc oldalas. A sztori Lennon gyermekkorával kezdődik, a végkifejlet pedig nem más, mint a The Beatles megalakulása. A lényeg azonban a füzetnek címet adó formáció korai évein, azaz az 1957-től kezdődő kb. három éves időszakon van. Az első akkordoktól Chuck Berry, Chet Atkins és Elvis Presley, majd Little Richard zenéjén keresztül gyorsan el is jutunk a skiffle zenekarokig. Hogy mik is ezek a formációk, arra nézve Peterdi Gábor lábjegyzete adja meg a pontos választ.

344241875_184417174531949_6958629159420854309_n.jpg

Bár engem minősít, bevallom, hogy erről a műfajról ez idáig nem is hallottam… A zenekar alapításának rejtelmei, az első fellépések és az 1958-as kislemez is szóba kerülnek, miközben Csabától az ’50-es évek második felének Angliájáról is kapunk jó néhány ötletes grafikát. A sztori végén pedig ott a válasz arra, hogy a The Beatles árnyékában mi történt az elődzenekarral, valamint a szerzők - a Rollins képregényhez hasonlóan - egy kis magyar szálat is fűztek a történet végére.

A Master-Lab Comics csapata tehát hatodik nekifutásra a rocktörténelem egy rövid, de a folytatás, azaz a közvetlen következmény tükrében mégis kulcsfontosságú, azonban kevésbé dokumentált epizódját porolta le. A Beatles legenda kezdete sok érdekességgel fog szolgálni annak az olvasónak, aki hozzám hasonlóan, életkoránál is fogva csak felületesen ismeri a Beatles-sztorit.

A szerzők diktálta tempó pedig arra enged következtetni, hogy az alkotók lényegében havilapban gondolkodnak, úgyhogy a folytatás akár még tavasszal be is futhat. A külön bejáratú kívánságaimat már a Henry Rollins füzet ajánlójában elsütöttem, de ha lehet, még egyszer nyomatékosítanám őket: Tankcsapda és The Bedlam; nem csak a szerzők személyes kötődése miatt!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4618115692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum