RockStation

RockNuggets Vol84. / The Night Eternal - Fatale (Ván Records, 2023)

A játék neve: okkult heavy metal

2023. július 28. - rattlehead18

the_night_eternal_fatale.jpgHa valaki megnyeri a legpatinásabb német metal magazin, a Rock Hard aktuális Hangpróbáját, azt a valakit illik ismerni, vagy ha korábban még nem ütköztünk, megismerkedni vele. A győztes német The Night Eternal neve pedig magyar földön – még - nem forog közszájon, szóval időszerű őket is bedobni a képzeletbeli kalapba.

A szóban forgó Fatale az esseni ötös második lemeze, azaz nem kell feltétlenül hamut szórnod a fejedre, ha netán itt és most olvasod először a nevüket. A kvintett diszkográfiájában amúgy szerepel egy kislemez is, még 2019-ből. A játék neve pedig okkult heavy metalként írható le. A családfa feltérképezése során, az időben visszafelé haladva olyan elődök neveire bukkanhatunk, mint a Portrait, a Mercyful Fate-King Diamond duó vagy a Tony Martin-éra Black Sabbath-ja és a ’70-es évek második felének Judas Priest-je.

the_night_eternal.jpg

Aki ebben a műfajban 2023-ban számottevő újdonságokra vadászik, annak innen is sok sikert kívánok! Második eljövetele alkalmával a germán horda sem áll elő innovatív, netán sosem hallott megoldásokkal, fordulatokkal. Hogy egy erőltetett párhuzamot vonjak, olyanok ők is, mint honfitársaik, a személyes radaromon a 2019-es The Smokeless Fires lemezzel feltűnt Lunar Shadow, akiket itthon bizonyára szintén csak egy maréknyian ismernek. Azaz az egyes alkotóelemek, mozzanatok, megoldások mindegyike megfeleltethető egy-egy előd nevével. Az összkép mégis több, mint a puszta alkotóelemek egymás mellé pakolgatása.

A heavy metalos ősök mellett, Ricardo Baum teátrális éneke révén érződik Andrew Eldritch (The Sisters Of Mercy) hatása. Az egyebek mellett a Prince Of Darkness bevezetőjében is hallható légies gitárjáték szintén a ’80-as évek dark rock zenekarait idézi. Nem állítom, hogy ez az egyéni zamat kizárólag a dalokat belengő aura számlájára írandó, de bizonyára ez is vastagon benne van a Fatale-ról kialakult pozitív összképben.

Az LP-korszakra kalibrált lemezhossz megkönnyíti a barátkozást, de a Ván Records neve önmagában is garancia a minőségi muzsikára. A német ítészek nem tévedtek a lemez értékelésekor; ha vonzódsz a sötét árnyalatú heavy metalhoz, ne hagyd ki a másfél hete megjelent lemezt!

45kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2818179195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum