RockStation

Depeche Mode @ Puskás Aréna, 2023.07.28.

Még több Dévet!

2023. július 29. - Ernő Hellacopter

depechemode2023_11_eredmeny.jpgI was born with the wrong sign
In the wrong house
With the wrong ascendancy
I took the wrong road
That led to the wrong tendencies

Vége a böjtnek. Vége a hosszú várakozásnak és találgatásoknak. Új lemezével, a Memento Morival a Depeche Mode jött, látott, és győzött. Besöpörte a szakma és a közönség elismerését, átvészelte a leállást, átvészelte Fletch elvesztését, és hogy a kétkedőknek fityiszt mutasson, mega turnéra indult, ami 110 (!!!) állomást foglal magába. Azon szerencsések közé tartozunk, akik a tegnap este után tavasszal ismét láthatjuk őket. Így a koncert végeztével csak annyit tudok mondani: alig várom!

Nem szokásom koncert előtt setlisteket bújni, jobb szeretem a meglepetés erejét, de most ránéztem Gahanék listájára, és kicsit elkedvetlenedtem. Aki minden egyes koncertjükön ott van hosszú évek óta, nagyjából értheti a dilemmát. Walking-Personal-Never-Enjoy-Stripped-Just Can-Everything-No Good-Feel You. Ez egy olyan lista, ami szinte állandó vázát alkotja a koncertjeiknek nagyon hosszú ideyeah. Ehhez jönnek az új lemez dalai, és elszórva régebbiekről ez-az, hol telitalálat, hol kapufa. A neheze inkább akkor jön, ha nekem kellene helyettük úgy összerakni a csokrot, hogy az megfeleljen a casual és a hard core fanoknak. Lehessen rá táncolni, ismerjék a szövegeket, és tartsa fenn az érdeklődést mindvégig. A B oldalas koncert nyilván nagy kibaszás lenne, én azért imádnám, de el kell ismerjem - főleg így utólag - jó ez így, ahogy van.

depechemode2023_47_eredmeny.jpg

I was in the wrong place at the wrong time
For the wrong reason and the wrong rhyme
On the wrong day of the wrong week
Used the wrong method with the wrong technique

Én képtelen vagyok ülve koncertet nézni, és nincs rá mód, hogy álló helyre váltsam, így viszont állandó konfliktusok forrásává vált a hadakozás az ücsörgőkkel, amire majdnem ráment az élmény. Megállás nélkül veszekedett mindenki mindenkivel, és én úgy gondolom, aki nem képes 2 órát állni és önfeledten belefeledkezni abba a zenébe, amire a jegyet váltotta, nézze inkább otthon dvd-n. Ez nem vitaindító, inkább egy teljesen szubjektív észrevétel. Szóval amikor színpadra keveredett a banda, és belevágtak a My Cosmos is Mine-ba, nagyon nehezemre esett nem kiugrani a bőrömből. Kegyetlen jól szólt a basszus, dübörögtek a széksorok között, betöltötték a teret, megremegtették a gyomrot. Igazán kedvemre való volt. Nem jártam még a Puskásban zenei rendezvényen, de ez így elsőre rendben volt. Talán a magasak hiányoztak az oldal lelátóról szemlélve - vékony cinek, halk gitár formában - de szemből biztosan ez is erőteljesebb volt. A Wagging Tongue még székben tartotta sorstársaimat, de a Walking in My Shoes elhozta a forradalom szikráját, az It's No Good pedig a feje tetejére állította az egyetemes rendet.

depechemode2023_25_eredmeny.jpg

There's something wrong with me chemically
Something wrong with me inherently
The wrong mix in the wrong genes
I reached the wrong ends by the wrong means

Mi, "Depechesek" rutinosak vagyunk már, ha elveszítünk az utunkon valakit, de amíg Vince és Alan önként távoztak, és azt hittük nagy űrt hagynak maguk mögött, amiből valahogy mégis jól jött ki a fennmaradt galeri, addig Andrew Fletcher visszavonhatatlanul távozott, így a duóra olvadt Gore és Gahan vitte a hátán az egész showt. Nem mondom, hogy Fletch volt a szórakoztatás virtuóza, de bizony nagyon is hiányzott a színpadról, és a World in my Eyes alatt kivetített képeket látva nagyon elszorult a torkom. Sosem felejtünk Fletch!

depechemode2023_03_eredmeny.jpg

It was the wrong plan in the wrong hands
The wrong theory for the wrong man
The wrong eyes on the wrong prize
The wrong questions with the wrong replies

Dave Gahan nem tud nem elragadó lenni. Minimál mozdulat, minimál gesztus, pont úgy adagolja önmagát, hogy az mindig betöltetlen űrt hagyjon a nézőben. Még több Dévet! - kiált fel a kollektív Mode tudat, miközben nagyvonalúan siklik el a tény felett, hogy ez a Dave már itt-ott megkopott. Érdekelt bárkit? Fenét! Amikor kihunynak a fények és felkapcsolják a világítást, ugyanaz az űr tátong, mint 3 órával előtte vagy a legutolsó koncert óta eltöltött Módtalanságban. Még több Dévet! Pedig Christian Eigner dobos (aki feltűnően sokat rontott a mai estén, de alapjáratban imádnivaló arc és remek dobos) és Peter Gordeno (aki meglátásom szerint főnyeremény a banda számára, elképesztően sokoldalú zenész) már annyi ideje része a Depeche Mode gépezetnek, hogy simán oda férhetnek teljes jogú tagként, mégis Martin és Dave az, aki évtizedek óta a tenyeréből eteti a nagyérdeműt. Szóval eshet eső, fújhat szél, mi leginkább azt kívánjuk, hogy legyen az otthonunkban egy saját Dévünk. Még több Dévet! MOST!

depechemode2023_38_eredmeny.jpg

I was marching to the wrong drum
With the wrong scum
Pissing out the wrong energy
Using all the wrong lines
And the wrong signs
With the wrong intensity

És hogy miért másolgatom ide a Wrong dalszövegét? Mert amióta megírták ezt a dalt, és hallhatom élőben, mindig ez viszi el a pálmát! Akár többször is leadhatnák, imádnám minden egyes másodpercét. Az a lüktető, szaggató középtempó, azok a megoldások, amik abban a nótában vannak, az kánaán a fülemnek, és égzengés a lelkemnek. Imádom! És ha már újvonalas kedvencek: naggggyon hiányoltam a Cover Me-t (Condemnation helyett pl.), a So Much Love-ot (mondjuk a Precious helyett?), a Sinner in Me-t (Precious helyett ismét!), vagy a Suffer Well-t (hanyagoljuk az In Your Room-ot, nem üt már akkorát, mint amikor Dave romon volt). De ez ismét szubjektív gondolatmenet, itt mindenki helyettesítse be a maga kis lieblingjével.

depechemode2023_01_eredmeny.jpg

Viszont hiába a tutista setlist, vagy a gyengébb dal választás, annyira jó érzés volt újra látni őket élőben, hogy mindez nem több bosszúság, mint egy bárányfelhő a kéklő nyári égbolton. Hamar elröppent a műsoridő, a közönség ovációja pedig betöltötte a hatalmas stadion minden szegletét. Zenész legyen a talpán, aki meg tudja állni, hogy ne muzsikáljon még egy kicsit, ha ilyen hálás publikumot lát, de a mai modern zeneiparban ez nem több, mint hagymázas álom, így fájó szívvel fordítottam hátat a színpadnak, és iramodtam a négykerekű irányába, hogy ott aztán folytassam a showt, és mivel hosszú az el nem hangzott dalok listája, így most pár napra megvan a programom: szarrá hallgatom az ÖSSZES Mode lemezt!

I was in the wrong place at the wrong time
For the wrong reason and the wrong rhyme
On the wrong day of the wrong week
Used the wrong method with the wrong technique

Ja, és még több Dévet!

WRONG

FOTÓK: RÉTI ZSOLT
További képek ITT.

Aki még nem tudná, annak mondjuk, hogy a zenekar jövőre is fellép Budapesten, méghozzá március 26-án, az MVM Dome-ban.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr5018181491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vígh Mihály 2023.08.02. 06:53:13

Már nagyon unalmasak a 20- 30 éve folyamatosan játszott zenék,mintha nem lenne miből válogatni
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum