RockStation

Eyehategod, Belzebong, Iron Walrus @ Instant, Budapest, 2023.10.05.

A nihil koronázatlan királyai

2023. október 09. - KoaX

385074209_891844992527028_5725151733131346874_n.jpg

Elindul a klubszezon, visszatérünk a kicsi, zárt helyekre, hogy újra az underground szeretetének hódoljunk. Eredetileg csak egy zenekar miatt akartam a fővárosba látogatni október 5-én, ehhez képest bejelentett a Cudi Purci még egy olyan nevet, amitől minden hezitálásom megszűnt, és biztos voltam benne, hogy irány Budapest! De megérte?

Amikor bejelentették, hogy ősszel Belzebong koncert lesz hezitáltam. Megéri-e a közel kétszáz kilométeres utazást az egyik fényesen ragyogó instrumentális, félig meddig már legendás lengyel doom brigád? Az a baj, hogy eddig háromszor láttam őket, és mind a háromszor marha jól éreztem magam, noha Orfűn anno majd megfagytam. De amikor bejelentették, hogy jön az Eyehategod megünnepelni a harmincöt éves fennállását, akkor egy percig sem kételkedtem tovább, biztos voltam benne, hogy kocsiba be, magnót feltekerni és irány Budapest.

386205011_891843145860546_6200721921157328410_n.jpg

Az Iron Walrust annyira ismertem, hogy meghallgattam két dalukat előzetesen, konstatáltam, hogy érdekel így időben érkeztünk tényleg a koncertre. Amikor a zenekar kezdet még csak lézengtünk a teremben, de a koncert végére, a korai kezdés ellenére lettek bőven emberek. De be kell vallanom, a rozmárok zenéje abszolút nem nekem szól. Azt éreztem folyamatosan, hogy nincs meg benne a húzás, minthogyha lassabbak lennének mert csak tanulják a dalokat, vagy nem elég magabiztosak benne. Ha kicsit gyorsabb lennének a dalok lehet nagyobbat ütnének. Így viszont a számomra, az a kicsivel több, mint harminc perc amíg játszottak szimplán unalmas volt.

385781381_891843992527128_7121196841723611281_n.jpg

A Belzebong már annál inkább érdekes volt megint, noha nem ez volt a legjobb koncertjük, amin jártam. Negyedszerre láttam a zöldségpusztító brigádot és ők igazából soha nem okoztak csalódást. Ellenben nem tudom, hogy ki a felelős a fények kezeléséért, de konkrétan a "rendes" lámpa nem volt leoltva, így ez sajnos rengeteget elvett az érzésből. A Belzebong, mindig zöld fényekben játszik, itt meg volt minden. Nem mellesleg az egyik gitáros is mutogatott két dal között, hogy ugyan kapcsoljuk már le, de nem... Ettől sokkal inkább volt a számomra egy nyílt próba hangulatnak. Azért a termet már ők sokkal jobban megtöltötték, mint a korábbi banda, de nem is csoda, hiszen nagyon sokáig, ők voltak az alap banda, amíg az Eyehategod nem csatlakozott a bulihoz. Mondjuk kíváncsi lettem volna, hogy milyen a buli, ha nincs a nihilizmus királyainak szerepe az este folyamán. A Belzéről még annyit, hogy zsenik és pont. Bong Throwerrel nyitni instant siker. Még az sem veszi el az ember kedvét tőlük, ha a harmadik számot félbe hagyják mert valaki valamit nagyon elrontott. Nem tudjuk, hogy itt a dobos vagy a szólógitáros volt a hunyó, mert mindenki magyarázott a másiknak. De tényleg, ettől függetlenül is egy remek estét nyomtak a smoker arcok, már megint....

385775360_891845979193596_8404329300561184534_n.jpg

Kicsit hosszabb várakozás után következett az Eyehategod, amire vélhetően többen voltak kíváncsiak, mint a másik két zenekarra. Ez a zenekaros pólók eloszlásából is látszott. Az EHG egy nagyon furcsa zenekar a számomra. Már a puszta létezésükkel kárt tudnak okozni. Egyszerre vonz és taszít a zenéjük, illetve az attitűdjük. Minden extra allűr nélkül feljön Jimmy Bower, aki azért tuti hozzá van szokva a tömegekhez a Down által, szóval feljön Jimmy Bower adidas gumiklumpában és tök lazán kiáll gitározgatni, mintha csak a pincében lévő próbateremben tolná. Semmi sztárság, semmi póz, ő csak gitározik. Kommunikálgat a koncert alatt a közönséggel, két szám közt elcigizget és tolja a mocskosra torzított riffeket. De tényleg olyan szinten más élőben a játékát hallani, hogy az valami hihetetlen.

Sorra rántják elő a jobbnál jobb dalokat, hogy a közönség totálisan megőrüljön az este végére. Aaron, a dobos is egy fura figura a számomra, akit élvezet nézni. Úgy ül le a dobok mögé a koncert előtt, mintha nem is olyan régen kezdte volna az egészet. A koncert elején visszafogott, óvatos majd az idő haladtával úgy üti a cineket, mintha az élete múlna rajta. Gary, egy masszív alapja a zenekarnak. Mondjuk több, mint húsz éve van Bower mellett, így nyilván kiegészítik egymást. Egy remek basszusgitáros, akire lehet támaszkodni. Ő konkrétan az első sor felett játszott körülbelül, hiszen végig a színpad leges legszélén volt. És jöjjön a nihil koronázatlan királya. Akinek transzplantációja miatt még pár éve aggódtunk, de szarik mindenre és ugyanúgy issza a bort, mintha nem lenne holnap. A dalokba ugyanolyan elánnal bele tudja tenni magát, mint a többiek, de azért az önpusztító élet egyre inkább látszik a csávón. Mondjuk azt nem értem, hogy van még egyáltalán hangja, hiszen kétlem, hogy koncert előtt a backstage-ben beénekelgetne magányosan.  Tényleg nem tudom, hogy viszonyulok a zenekarhoz, egyszer imádom máskor meg totálisan kivagyok tőlük, hogy ezt miért? Mondjuk mind a kettő megvolt a koncerten is, ugyanis nem értem, hogy miért kell az orrodat 4 méterről a közönségre fújni, illetve végig köpködni. De....kinek milyen a színpadi énje. Ettől függetlenül a srácok, bitang keményen és magabiztosan tolják. Setlistre semmi szükség, hiszen tudják a dalokat és ezt érzi a közönség is, akik megállás nélkül headbangelnek, pogóznak, ordítanak és átérzik, hogy milyen is amikor egy kicsit minden szar. A frusztráció, ami süt a zenéből, a harag a meg nem értettség marhára átjön élőben, sokkal jobban, mint a lemezen, hiszen szétszakítja Jimmy gerjedő gitárja a dobhártyádat. Egy ilyen koncert feltépi a sebeidet, de megmutatja azt is, hogy nem vagy egyedül ezekkel a sebekkel, hiszen mindenki bőrén találhatóak már hegek.

385057954_891845539193640_6206999632273463987_n.jpg

Ha nem mentem volna el, akkor nagyon bántam volna ezt az estét. Viszont abban is biztos vagyok, hogy nem a fogas komplexum lesz a kedvenc koncert helyszínem. Központisága miatt a fővárosiaknak kellemes hely lehet, ellenben marha pici és én valahogy nem találtam benne a helyem. Amúgy érdekes, hogy az utolsó Düreres koncerten, szerintem sokkal többen voltunk Mike-ék koncertjén. Itt most olyan volt, mintha egy kis termet is csak félig töltöttünk volna meg. Mint egy kisebb iskolai buli. Lehet, hogy kezd kimenni a nihilizmus a divatból? Lehet csak szimplán szar nap volt? Nem tudom, az biztos, hogyha az Eyehategod vagy a Belzebong újra elérkezik hozzánk, én menni fogok megnézni őket!

FOTÓ: Pandur-Balogh Norbert, Northern Lights Photo HU. További képek ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr8618228141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum